Българските закони ви стимулират да карате старите си коли…

Извадка от чл. 55, ал. 1 от Закон за местните данъци и такси:
В зависимост от годината на производство данъкът се умножава със следните коефициенти:

 • Над 14 години – 1,0
 • Над 5 до 14 години включително – 1,5
 • До 5 години включително – 2,8

Какво означава това?

Представете си, че сте решили да си вземете Opel Corsa с възможно най-малък двигател (1,0 литра). Този модел съществува от 25 години.

20-годишна Corsa A 1.0 S 1988 г.

Пазарна цена: максимум 500 лв.
Мощност: 45 к.с. / 33 kW
Разход на гориво: 6.6 / 100
CO2 емисии: 167 г/км

Катализатор: не

Данък (крайна сума): 11,41 лв.

10-годишна Corsa B 1.0i 12V 1998 г.

Пазарна цена: около 3500 лв.
Мощност: 55 к.с. / 40 kW
Разход на гориво: 5.7 / 100
CO2 емисии: 136 г/км

Катализатор: да

Данък (крайна сума): 12,30 лв.

Чисто нова Corsa EcoFlex 1.3 CDTI ecoFLEX 2008 г.

Пазарна цена: над 25000 лв.
Мощност: 75 к.с. /55 kW
Разход на гориво: 3.9 / 100
CO2 емисии: 99 г/км

Катализатор: да
Данък (крайна сума): 42,28 лв.
Накратко: няма значение колко замърсява колата ви, няма значение и колко бензин харчи. Хубаво е, че наличието на катализатор опрощава 50% от данъка (иначе данъкът на трите коли би бил съответно 11, 25 и 85 лв.)… Имайте предвид, че за по-мощни двигатели, разликите стават още по-драстични! Да ви кажа, честно – струва ми се глупаво. Ясно е, че колкото по-голяма е стойността на нещо, толкова по-голям би следвало да е и данъкът му, но при покупка на кола това се случва със съответния ДДС. От там нататък би гледало да се види какви са щетите върху природата, измерени в разход на гориво или най-добре – в CO2 емисии. Неслучайно правителството на Франция дарява 700 евро при покупка на екологична кола, както вече писах
Ще ми се и в България да се променят законите, така че хората да имат стимул да си купят нова кола. В момента държавата казва: Карайте си старите трошки и ще плащате малки данъци! А ако си купите нов автомобил, ще ви одерем кожата. А не трябва да е така, ако искаме да дишаме чист въздух…
И макар самият аз да съм ощетен от такава промяна в закона, считам, че тя е много по-справедлива за обществото и природата:
 • 0,10 лв. за всеки грам CO2 емисии до 100
 • 0,15 лв. за всеки грам CO2 емисии над 120 включително
 • 0,20 лв. за всеки грам CO2 емисии над 140 включително
 • 0,30 лв. за всеки грам CO2 емисии над 160 включително
 • 0,50 лв. за всеки грам CO2 емисии над 180 включително
 • 1,00 лв. за всеки грам CO2 емисии над 200 включително
 • 1,50 лв. за всеки грам CO2 емисии над 250 включително
 • 3,00 лв. за всеки грам CO2 емисии над 300 включително
 • 5,00 лв. за всеки грам CO2 емисии над 350 включително
Естествено, схемата е съвсем груба. И все пак, в този случай данъците биха били:
Corsa A – 10+3+4+2,10=19,10 лв.
Corsa B – 10+3+3,20=16,20 лв.
Corsa C – 9,99=9,99 лв.
Това е много по-реално съответствие на щетите, които автомобилите нанасят на природата. И ви гарантирам, че хората ще карат по-екологични коли, а в държавата ще влизат доста по-големи суми… Най-малкото защото един Range Rover Sport, например има CO2 емисии 352 г/км. По настоящето законодателство този автомобил трябва да има 252 лв. данък, а по моето предложение – 10+3+4+6+10+50+75+150+18=326 лв.
А вие какво мислите за предложението ми?

17 мнения за “Българските закони ви стимулират да карате старите си коли…”

 1. Абе кой ти гледа, еко, меко, замърсяване и т.н. Номера е данъци да се бичат и да се вземат пари, които потъват в нечии дълбоки джобове. Всичко на тема екология е един голям фарс, досущ като кампаниите против тютюнопушенето.

 2. Че те пак ще се бичат данъци и ще се взимат пари (общо взето същите). Просто тези със стари коли ще плащат повече, а тези с нови – по-малко!

 3. Привет адаш, какво да ти кажа значи аз харесвам новите коли и при възможност бих си купил, но притеснението да не ти я откраднат,надраскат с пирон и т.н. …не не благодаря по добре да е стара колата за да ги нямам тези притеснения на първо място, апък на второ ми идва и дюшеш по малкия данък.Съвсем наскоро един познат си изпати с чисто новия му автомобил на 5 дена. Човека се качил посред бял ден замалко до тях и на връщане ни вест ни кост от возилото…от българина по голям апаш за съжаление няма така че си е най-добре със стара кола хем ти е малък данъка хем няма да я мислиш! За съжаление за момента това е милата ни родна действителност.

 4. Принципно за нещата, които казваш си има застраховки (не че и застрахователите са стока). Но въпросът е в политиката и насоките, към които се стреми държавата… А иначе ако търсиш плюсове на старата кола пред новата, естествено, че има такива… Но ако разполагах с гараж, веднага бих си взел нов автомобил.

 5. Това да има по-високи данъци за хората със по-стари, не-економични коли, не идва ли от идеята че правителството го е еня колко замърсени са градовете им? Ако правителството не правят нищо за да пречистят/изчистят замърсеният въздух, защо да слагат данаци? Наитина в случая на България, тези пари просто ще изчезват в нечий джоб, без да бъдат уползотворени да се оправи проблема, и пак няма да е честно (хората с по стари коли все пак са и по бедни).
  Вместо данъци в пари имам друга идея: данъци в дръвчета – нека хората които карат по-замърсяващи коли да трябва да засаждат (или да плащат директно за засаждането) повече дръвчета на година отколкото хората с еко коли! 🙂

 6. Аз бих предложил, да се погрижим за хората първо(пък покрай тях и природата да намаже откъм по-малко киселинни дъждове). CO2то не е особено вредно за хората в концентрациите, които изпускат колите и за жалост катализатора не го лови. Обаче газовете, които ги лови катализатора(CO, разни серни и азотни съединения и неизгоряло гориво) са си доказано вредни и според мене тяхното ограничаване би трябвало да е по-голям приоритет.

  Моето предложение е за кола без катализатор да трябва да се плаща фиксирана сума, която да е достатъчно голяма, че за 3 години да е по-евтино просто да си купиш катализатор. Примерно 100лв годишно ако нямаш катализатор.

  Иначе и аз съм за по-голям данък за по-голямо количество емисии, но определено качеството(контролирано от катализатора) на емисиите ми се струва по-голям проблем особено в големите градове, където просто не се диша.

 7. Канев, това е чудесна идея. Всъщност, законът предвижда 50% отстъпка за катализатор, което на данък 12 лв. е невероятните 6 лв. 🙂 Може би данък, базиран на CO2 емисиите, който се удвоява или дори утроява, при условие, че автомобилът е без катализатор.

 8. Напълно съм съгласна, че данъците на повече замърсяващите коли трябва да са много по-високи. Ужасявам се, като видя майка с количка и някое чудовищно возило, бълващо черен дим върху тях.
  Също така си мисля, че трябва да има много, много, много велосипедни алеи. Евтино и екологично. Хората искат да карат колелета, но просто няма къде.

 9. То има подобно нещо и при ГТП. Там за автомобили с инжекцион нормите са едни, а за тези с катализатор – други. Мисля че разликата беше нещо от сорта на 0.5 към 4.5.

  Отстъпка за катализатора важи за малолитражки, под 100 коня (не помня колко точно).

  Аз от 3 години не плащам данък, защото той отива за изправяне на джанти през няколко месеца.

  А иначе за твоя проблем ниския данък не ти решава проблема с новата кола, защото каското е пропорционално на цената на автомобила, а то е придобило „задължителен“ характер.

 10. @borime4ka
  Най-добре би било направо да забранят движението на коли без катализатори. Иначе трудно може да разчиташ на това че хората ще си направят сметката, че по-добре сега да дадат 200лв, отколкото да дават по 50лв допълнително за 5 години напред.
  Това донякъде важи и като цяло за старите коли. Много хора просто не преценяват, че в дългосрочен план една нова кола няма да излезе прекалено по-скъпо от стара, а дори може и по-евтино да излезе. Примерно според поста Corsa C харчи с 2.7л/100км по-малко от Corsa А, т.е. на всеки 100 000 км спестяваш по 5400лв/100 000км при 2лв/л цена на бензина и междувременно караш нова и значително по-безопасна кола.
  А най-лошото е че повечето хора ако имат пари за нова корса, по-скоро биха си купили джип на 2-3 години. Трябва много сериозно да вдигнат данъците като цяло и на тези високи данъци неикономичните коли да плащат в пъти повече, че хората да си променят нагласата.

  @water28
  Хубава идея за дръвчетата. Даже най-добре направо с годишния преглед на колата да те карат да садиш дръвче;).

  P.S. В предишния си коментар съм споменал че катализатора лови разни неща. Реално той нищо не лови само трансформира някои вредни газове в други, които са безвредни или поне по-малко вредни.

 11. Браво, най-накрая някой да се обади….
  Живея в чужбина, късето нещата стоят точно така – стара кола/висок данък, нова кола/нисък данък.Поради тази причина скоро се наложи да сменя возилото си и в една от многото вечери ровейки из българските сайтове, попаднах на данъчен калкулатор.Реших да си направя експеримент и да си изчисля данък в БГ, ако си докарам колата. Направих сранение между старата и новата кола и …..облещих очи!
  Оказа се, че за старата ще плащам много по малък данък, нещо за което няма никаква логика.
  А колкото до одраскани, чукнати, откраднати коли…трябва да се промени застрахователната политика, за да сте спокойни.Докато застрахователите само вземат без да дават – така ще е…за съжаление!

 12. Аз ще кажа, че хората, които приемат тези закони първо трябва да се погрижат средната заплата в тази страна да стане такава, че хората да могат да си купуват нови коли, после тиа таратайки повечето са на газ, тя чул съм не отделя толкова вредни емисии…, абе идеята е да товарим магарето докато не пукне накрая.Иначе съм „за“ да се вкара входна такса за центъра на града и който се прави на тежкар да си плаща.

 13. Аз пък не съм съгласен за входна такса за центъра (предполагам, говориш само за София). Да, централните улици ще се изчистят, но пък булевардите около центъра ще станат непоносими за шофиране!

 14. Все пак градовете са за хората, а не за колите, и когато се получи такова голямо струпване на хора и коли на едно място мисля ограниченията трябва да са за колите, и то не на принципа на вредните емисии а с предимство на метро, трамваи, атобуси и.т.н..

 15. Абе стига с тая околна среда, сметнете цената на един нов автомобил нисък клас но приемлив(да не е дачия или лада, да има климатик и т.н.)е да кажем примерно 25 000лв. Само каксото е 1250лв годишно+данък+ГО+винетка+ако е на лизинг всеки месец вноска. И какво излиза ако всеки втори казва, че това не са много пари и може да си го позволи значи всеки втори укрива доходи, аз си признавам че не мога и да помисля, въпреки че получавам някакъв не минимален доход. Иначе и аз бих карал нова кола ей тоя http://www.honda.bg/page.php?lang_id=1&prm=auto&auto_id=15 хибрид примерно 🙂

 16. Определено приветствам този коментар въпреки, че съм пристрастен (имам щастието или нещастието за някой да карам нов автомобил). Преди това карах 10-12
  годишен.
  1. Относно правилата са влизане в центъра, та дори и всякакви законови начини да се взимат пари на хората, които карат коли ги подкрепям. Все пак притежаването на автомобил е привилегия, а не право.
  2. Ако паркирането в центъра стане платено, тогава няма да се задръстят околните булеварди, а просто хората, ще ползват градски транспорт.
  3. От горното следва, че когато няма задръствания в центъра (а това ще доведе до намаляване на трафика и в останалата част от София) – градския транспорт ще може да се движи много по-бързо и по разписание => все повече хора ще искат и ще го ползват
  4. Решението на проблема може да бъде много по-просто и лесно. За съжаление никой не си го поставя за цел – взимат се записите на камерите м/у Орлов мост и Булбанк за 1 месец назад. На всички направили нарушение им се съставят актове (минаване на червено, говорене по тел., без колан, задръстване на кръстовището и т.н.) – в резултат шофьорите в София намаляват 2-3 пъти – и улиците се изпразват. А да не говорим и за постъпленията в бюджета.
  5. Спират се от движение всички, коли които не отоговарят на законовите изисквания (независимо поради какви причини – дали зимата са с летни гуми, дали изгорелите газове не отговарят на изизквания и т.н.)

  Резултат от т. 5 и 6 – без никакви инвестиции (освен малко работно време на ОРГАНИТЕ на реда, вместо да работят за собствена сметка – да работят за благото на хората, които им плащат заплатите) и резултата е чист град без задръствания.

  Ама то да ги направят тия неща не е като да обещават по изборите 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.