Катедралата Нотр Дам – Парижката Света Богородица

Дойде време да ви разкажа и за по-големите забележителности на Париж, които посетихме. Парижката катедрала Света Богородица, както се превежда и „Нотр Дам“ се намира на най-известният остров на р. Сена в Париж е една от най-красивите и странни сгради, които съм виждал.

Всеки, който е бил на футболен стадион лесно ще си представи размерите на Нотр Дам. Един футболен стадион точно се побира в катедралата с размери 130 х 90 х 35 м.

Строежът на Нотр Дам започва още в началото на XII в., като сградата е окончателно завършена около 1245 г. Световна слава обаче придобива от романа на Виктор Юго с едноименната му творба „Парижката Света Богородица“ (Notre Dame de Paris).

Нотр Дам е пълен с необикновени неща. Например, камбаните не се задвижват с въжета, а с педали… Изображенията по храма пък са повече от странни и загадъчни… И ако се разбира лесно, че дяволите на снимката горе разказват за Деня на Страшния съд, то долното изображение с държащи главата си хора, стъпали върху други същества ме вкарва в пълно недоумение…

Така или иначе, Нотр Дам е едно от най-интересните неща в Париж… Можете да влезете, както във всеки друг католически храм и да го разгледате подробно както отвън, така и отвътре. Можете и до върха да се качите. И не на последно място: носете си храна! Гълъбите на площада пред Нотр Дам са страхотни пичове и срещу скромна почерпка ще се навият да се снимат с вас.

6 мнения за “Катедралата Нотр Дам – Парижката Света Богородица”

  1. Днес се върнах от Париж, бяхме една седмица – невероятно е :).

  2. Нотр Дам е впечатляваща… ако не си виждал немска катедрала.
    Иначе на мен доста повече ми допадна Сан Северин (намира се на 15тина мин от Нотр Дам).

  3. pesh ako ti stane wreme otidi na Sac Requer… goliamata biala carkwa na edin ot halmowete na pari# (wi#da se ot luwara) e towa e wpechtliawashta carkwa.. pone 3 pati po-goliama ot Nort Dame…

  4. Sacre Coeur 🙂
    Намира се на най-високата точка на Монмартър. Не е по-голяма от Нотр Дам, но има впечатляваща гледка от там, а и кварталът е много артистичен.

  5. Човекът държащ главата си е св.Йоан Кръстител, който е бил обезглавен. И в източноправославните икони често го изобразяват да държи главата си на поднос в ръка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *