10 първи впечатления от Франция и Париж

И така, ето някои неща, които научих по време на първия си ден във Франция…
1. Ако пътуваш с Eurolines можеш да очакваш евтини билети, да си единствен представител на европеидната раса и час-два закъснение. Тук автобусите са бързи и надеждни колкото БДЖ, а влакът се смята за гъзарски транспорт…
2. Френско-белгийската граница прилича на… сръбско-българската. Каква еврозона, какви пет лева… Френската полиция яко тараши колите, смъква хора от автобуса и ги замъква за едночасов разговор насаме.
3. Входът на Париж е една паяжина от пътища, която не съм виждал ни в Германия, ни в Китай, ни където и да било другаде – видях четири успоредни шосета с по две платна, всяко с три ленти плюс аварийна – релси за влакове и метро не броя.
4. Апартаменти от 12, 15 и 18 кв. м са нещо съвсем нормално тук.
5. Храната също е много минималистична – порциите са три пъти по-малки и три пъти по-скъпи от тези в България.

6. Масово се карат мини-коли и особено Smart, заради по-лесното намиране на паркоместа… Моторите и велосипедите също са доста популярни. Паркирането става с избутване на колите пред и зад теб. Ръчна не се ползва, а почти всички коли са поожулени.
7. Хората са облечени по последните модни тенденции. Навсякъде, дори в метрото можете да видите пътуващи, извадени като от каталог на Келвин Клайн, Зара, Хюго Бос и Макс Мара.
8. Париж е невероятно красив град! Най-красивият, в който съм бил… За разлика от другите, където забележителностите се срещат тук-таме, на практика целият Париж е забележителност – малките улички, жилищните сгради, огромните катедрали, колоритните острови и всевъзможните музеи… има и Айфелова кула даже! 🙂

9. Почти всички тераси са спретнати, красиви и пълни с цветя. Простряно пране няма. Има дори цели сгради, чиито стени са градини!

10. Има паметник на Васил Левски в центъра на Париж (на стената на българското посолство).
Ще продължим по-късно с най-известните забележителности на града. Чао за днес!

5 мнения за “10 първи впечатления от Франция и Париж”

  1. Посолството? В центъра? Глупости – всичко на 100 метра от Cite не е център.

    Знам къде е де … 😉

  2. Всеки, който посети Париж, се влюбва в него. Страхотен град!

  3. Хареса ми как е паркиран смарт-а 🙂

  4. След 1 седмица заминаваме за Париж, за първи път ще сме там за 7 дни, много информация изчетох и събрах, но и тук това, което прочетох, ми беше много полезно. Най-вече предвид факта, че разчитах много на точността на автобусите там, още повече нощните, за да можем на прибиране да се доберем с тях до шатъла ни за летището. Сега ще имам едно на ум и ще се информирам и на място до колко точни са. И за барелефа на Васил Левски, нещо, което не знаех, че го има там, и което за мен е от особена важност да видя вече, само да знаех къде е българското посолство, но мисля, че ще го открия.
    Иначе много интересен и естествен разказ. От скоро чета блога ви, често ще се навъртам, все едно ви идвам на гости във виртуалния ви дом!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.