10 първи впечатления от Франция и Париж

Сподели тази публикация:

И така, ето някои неща, които научих по време на първия си ден във Франция…
1. Ако пътуваш с Eurolines можеш да очакваш евтини билети, да си единствен представител на европеидната раса и час-два закъснение. Тук автобусите са бързи и надеждни колкото БДЖ, а влакът се смята за гъзарски транспорт…
2. Френско-белгийската граница прилича на… сръбско-българската. Каква еврозона, какви пет лева… Френската полиция яко тараши колите, смъква хора от автобуса и ги замъква за едночасов разговор насаме.
3. Входът на Париж е една паяжина от пътища, която не съм виждал ни в Германия, ни в Китай, ни където и да било другаде – видях четири успоредни шосета с по две платна, всяко с три ленти плюс аварийна – релси за влакове и метро не броя.
4. Апартаменти от 12, 15 и 18 кв. м са нещо съвсем нормално тук.
5. Храната също е много минималистична – порциите са три пъти по-малки и три пъти по-скъпи от тези в България.

6. Масово се карат мини-коли и особено Smart, заради по-лесното намиране на паркоместа… Моторите и велосипедите също са доста популярни. Паркирането става с избутване на колите пред и зад теб. Ръчна не се ползва, а почти всички коли са поожулени.
7. Хората са облечени по последните модни тенденции. Навсякъде, дори в метрото можете да видите пътуващи, извадени като от каталог на Келвин Клайн, Зара, Хюго Бос и Макс Мара.
8. Париж е невероятно красив град! Най-красивият, в който съм бил… За разлика от другите, където забележителностите се срещат тук-таме, на практика целият Париж е забележителност – малките улички, жилищните сгради, огромните катедрали, колоритните острови и всевъзможните музеи… има и Айфелова кула даже! 🙂

9. Почти всички тераси са спретнати, красиви и пълни с цветя. Простряно пране няма. Има дори цели сгради, чиито стени са градини!

10. Има паметник на Васил Левски в центъра на Париж (на стената на българското посолство).
Ще продължим по-късно с най-известните забележителности на града. Чао за днес!


Сподели тази публикация:

4 мнения за “10 първи впечатления от Франция и Париж”

  1. Посолството? В центъра? Глупости – всичко на 100 метра от Cite не е център.

    Знам къде е де … 😉

  2. Всеки, който посети Париж, се влюбва в него. Страхотен град!

  3. След 1 седмица заминаваме за Париж, за първи път ще сме там за 7 дни, много информация изчетох и събрах, но и тук това, което прочетох, ми беше много полезно. Най-вече предвид факта, че разчитах много на точността на автобусите там, още повече нощните, за да можем на прибиране да се доберем с тях до шатъла ни за летището. Сега ще имам едно на ум и ще се информирам и на място до колко точни са. И за барелефа на Васил Левски, нещо, което не знаех, че го има там, и което за мен е от особена важност да видя вече, само да знаех къде е българското посолство, но мисля, че ще го открия.
    Иначе много интересен и естествен разказ. От скоро чета блога ви, често ще се навъртам, все едно ви идвам на гости във виртуалния ви дом!

Вашият коментар

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify GooglePlus Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for GooglePlus Login to work

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.