Богатите от Южна България срещу бедните от Северна

Над 80% от запитаните смятат, че като изключим столицата и Черноморието, хората от южната част на България са по-заможни от тези в северната… Аз също смятам така, макар и да не мога да си го обясня…
А вие как мислите – защо хората в Пловдив, Стара Загора, Казанлък, Сливен, Хасково, Ямбол и Благоевград са по-богати от тези в Плевен, Велико Търново, Русе, Свищов, Силистра, Габрово, Разград и Видин? Мммм?

9 мнения за “Богатите от Южна България срещу бедните от Северна”

 1. по-хубавата част е Южна България, от което е и по-добре развита икономически, по-добри комуникационни връзки….

 2. Заради географски и икономически фактори. Колко моста има през Дунав? Какво внасяме от/изнасяме за Сърбия? Колко му е да вдигнеш и да идеш да работиш в Гърция на морето…
  Освен това няма нужда да се минава Стара планина, за да се стигне до София, което също може би е фактор.
  А откъде е тази информация, между другото? Кой е провел анкетата?

 3. Аз смятам, че за да се отговори на този въпрос човек трябва да се абстрахира от границите на България. Чисто географски погледнато през южна България минава един междуконтинентален път, а балкана се явява като естествена бариера ограничаваща разсейването на пътуващите. Повечето трафик води автоматично до повече туризъм, по-добра конюктура, по-големи стопански възможности. Мисля, че не случайно районите на север от балкана винаги са били бедни, в сравнение с тези на юг. И тове е мнението на едно родено болярче 🙂

 4. Аз мисля, че хората се заблуждават. Навремето имаше целенасочена държавна политика Северна България да се развива повече икономически. Предполагам, че е била продиктувана от страха към южните ни съседи – Турция и Гърция, които по онова време се водеха наш идеологически враг и потенциален военен нашественик.

  Днес нещата стоят съвсем по друг начин. У нас всичко се централизира. Затова, изключвайки София и Черноморието, единствено в по-големите градове има някакъв бизнес. Общо взето, Търново, Плевен и Русе компенсират Пловдив и Стара Загора, така че едва ли може да се говори за по-силно развитие на Северна или Южна България. Всички останали градове и села западат еднакво. Никой не може да ме убеди, че Ямболския край (откъдето съм родом) е по-силно развит от Врачанския например. И на двете места хората са еднакво бедни, защото не предприемат нищо, за да променят положението си. Еднакво вярват в Партията, Правителството, Царя, Бат Бойко, Дядо Мраз и всякакви други външни сили, които трябва „да ги оправят“.

  Тезата ми е, че разделението не е Северна срещу Южна България. Разделението е големи градове срещу малки градове и села.

 5. zastoto imate povecko mutri 🙂 V russe nqmame nikakvi, obiknoveni hora sme si, prostosmurtni.

 6. Да бе, в Русе нямало мутри ! 😀
  Мисля, че Mike Ramm е написал, това което аз исках да кажа, при това доста по-добре 🙂

  Само като добавка да кажа, че в Русе, Варна, В. Търново, Добрич и т.н, нещата не са много по-различни от тези в Пловдив и Стара Загора (примерно), но пък това не може да се каже за Монтана, Видин и другите по-големи градове в Северо-Западна(ла) България. Там положението е много на зле.

 7. Истината ,както винаги е по средата-във всеки голям окръг има богати наследили или погребали някого.Останалите са бедни и при липса на добре платени работни места или мигрират или се оплакват тлеейки.

 8. По тоя въпрос мнение нямам, наблюдения – също, за съжаление…

  Нещо в последно време забелязвам, че в анкетите ти все попадам в неописана категория. В новата например… или някога си правил секс и имаш партньор, или никога не си правил секс и нямаш партньор…. Ама сигурно те интересуват сексуалните отношения м/у партньори, за да го завъртиш така.

 9. Мисля, че е лесно обяснимо. Северна България граничи с Южна Румъния( която от своя страна е много по-слабо развита в сравнение със северната). Комуникациите и търговията са доста ограничени – заради инфраструктурата, заради нежеланието на двата народа да се „мешат (ние за тях сме „краставичари“, те за нас – „мамалигари“). От своя страна Южна България граничи със по-богатите Турция и Гърция , където е много по-лесно да направиш търговия , да отскочиш за сезонна работа , а парите да си харчиш у дома.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.