Ами ако откриете телепорта?!

Добре, да кажем, че съм открил телепорта… Приемете го, ей така – аз съм измислил телепорта, те какво ли не измислят в днешно време! Работи с USB, което се свързва към компютър, изчисляващ връзките между атомите ви и време-пространствения континиум, захранва се от 220 V контакт и наистина телепортира!
Имам обаче няколко важни въпроса:
Как мога да си гарантирам, че изобретението е мое, без да давам 50 000 лв. за международен патент (доколкото знам, някъде толкова струва)? Как и с кого мога да уговоря да го произведе, продава и аз да получавам процент от печалбата – да кажем, че производството му не е по-сложно от това на разклонител за контакт? Трябва ли да плащам нещо за това, че използвам кабели, USB-куплунг или 220 V щепсел (на хората, които са ги измислили/стандартизирали)? Как да си гарантирам, че някой друг не е патентовал изобретението (или част от него) преди мен и няма да ме съди за това, че използвам интелектуалния му труд? Как да съм спокоен, че попаднало пред чужди очи, няма някой друг да представи моите идеи за негови по пътя към официалното му признаване за мое изобретение?

А сега – истината.

Много пъти сме си говорили с Влади за различни наши идеи за изобретения. И в последствие се оказва, че някой също се сеща и ги произвежда. Например:

 • Влади имаше идея да се направи прозрачна кола. През 2007 г. представиха такава на изложението в Женева.
 • Докато карах шофьорски курс преди време се чудих защо спирачката се натиска с крак, а не с бутони на волана, тъй като първосигналната реакция на човек при опасност е да се вкопчи, а не да натиска с крак. Макар и не напълно, тази ми идея бе реализирана във Формула-1.
 • Влади много отдавна говореше за лазерната стена пред светофара, за която писах наскоро именно в блога и се оказа, че друг пич от Китай е реализирал идеята на практика.
 • Аз винаги съм си мислел за GSM бойлер, който да можеш да включваш и изключваш, като му пращаш SMS-и. Така например се връщаш от морето и един час преди да стигнеш до вкъщи, пращаш SMS на бойлера си да се включи. Уви, и тук ни изпревариха с т. нар. GSM Boiler Controller.
 • Влади дълго говореше на приятелите си за GPS reminder. Много често, вместо да ни трябват напомняния тип „На 2 септември, 20:00 ч. да купя препарат против молци“ са ни нужни такива, базирани на локация – „Следващия път като ходя в Metro, да купя препарат против молци“. След това ни е нужно да зададем точна локация на Metro с GPS координати и алармата да се активира примерно в радиус 200 м от тази локация. Идеята е чудесна, лесноизпълнима за всякакви модели мобилни телефони, би могла да донесе купища пари на някой производител (а и на Влади, че се е сетил) и разбира се – пак ни изпревариха.
 • Сега аз имам една идея, за която претърсих интернет и не намерих някой, който да се е сещал преди мен за това. Не е телепорт, но може да ви спести около 20 лв. от сметките за електричество годишно (цената му ще е под 20 лв.) и е приложима за всеки компютър с периферия. Според статистическите данни, в Европа има около 500 млн. персонални компютри. Дори само 1 процент от тях (5 млн.) да притежават това устройство и да държат компютрите си включени 12 часа в денонощието, човечеството ще си спести около 320 000 мегаватчаса електроенергия годишно. Това е само 0,0000865% от годишното потребление на България от една страна, но пък от друга страна е енергията, генерирана от 100 вятърни турбини!!! Въпросите обаче остават: Как мога да си гарантирам, че изобретението е мое, без да давам 50 000 лв. за международен патент (доколкото знам, някъде толкова струва)? Как и с кого мога да уговоря да го произведе, продава и аз да получавам процент от печалбата – да кажем, че производството му не е по-сложно от това на разклонител за контакт? Трябва ли да плащам нещо за това, че използвам кабели, USB-куплунг или 220 V щепсел (на хората, които са ги измислили/стандартизирали)? Как да си гарантирам, че някой друг не е патентовал изобретението (или част от него) преди мен и няма да ме съди за това, че използвам интелектуалния му труд? Как да съм спокоен, че попаднало пред чужди очи, няма някой друг да представи моите идеи за негови по пътя към официалното му признаване за мое изобретение?

Ето защо ще ми е интересно, ако някой може да отговори на тези въпроси и има идея как да реализирам идеите си на практика, да сподели как се осъществява регистрирането, патентоването, дизайна и производството, т.е. как една идея се превръща в краен продукт? Знам, че е „дълга и широка“, но поне начални напътствия за начинаещи изобретатили биха били доста полезни… Благодаря предварително на всички, включили се в темата!

12 мнения за “Ами ако откриете телепорта?!”

 1. това е сайта на Българското Патентно Ведомство http://www.bpo.bg/ има инфо и цени, добро е за начало.

 2. Явно идеята за спирачки на волана е все още свободна, защото в линкнатата статия не става дума точно за това 🙂

  А това да се управлява кола с джойстик/геймпад (където има всички контроли за автомобила) е отдавнашна мечта на някои мои познати

 3. Действай с по-тривиални неща.
  Вчера например някъде прочетох, че Майкрософт са получили патент за клавишите PgUp/PgDn.

  Има още стотина свободни…

 4. Ти сега безплатна консултация с цел печалба ли искаш? 😉
  Има отговори на всичките ти въпроси, но уви – струват пари – консултирай се със специалист по патентно право.

  п.с. По повод последния коментар – едно от основните правила, при опит за патентоване е – не търси по темата в интернет!!!

 5. Можеш да търсиш из американските патенти и подадените молби за патенти на сайта на US патентното бюро:
  patft.uspto.gov/

 6. Хубав е телепортатора ти, прилича на умалена душкабина с кабелчета. Отивам да го патентовам. 🙂
  Това с патентите е сложна работа. Много производители залагат на това, че притежават необходимото ноу-хау. По този начин изпреварват по качество и разходи конкуренцията. Пък да ти кажа честно не съм чувал изобретателя на двигателя, самолета и т.н. да е забогатял от изобретението си. Нито някои да държи патент над тези неща.Би било доста доходно …

 7. Апропо спирачки на волана, това е нещо, което го има много отдавна, виж мотоциклета например. Има го и в коли за инвалиди. Лично не бих си местил спирачката поради простата причина, че ръцете вече са заети и нямат фиксирано място върху волана (изключение при формула 1). А сграбчването му е рефлекс, свързан с контрола на автомобила, не със спирането му. Не само спирачките могат да предотвратят злополука, волана също.

 8. Мисля, че много хора имат идейни моменти в живота си, до които ги отвежда ако не интроспекцията им, то поне някоя ситуация, в която попадат. Различават се обаче от успелите по това, че не вземат насериозно тези моменти. И рано или късно, както опитът показва, дадена мисъл се повтаря в нечия друга глава, която се задържа над нея и я осъществява. И аз имам такива моменти, в които „зяпвам“, виждайки, че някой друг се е сетил за същото. Дори понякога за обикновени лафове.

 9. 1. Не са ги открили преди вас, просто са ви чели блога!

  2. Има по-добра идея за използване на инстинктивните реакции на шофьора. Управлението става с комбиниран педал за спирачка/газ. Като натискаш с пръсти, се набира газ. Като набиеш пети, удря спирачки.

  3. Няма 100% сигурен начин да провериш дали вече твоята идея не е патентована. Не всички патенти се публикуват веднага. Публикуваните патенти са написани на адвокатско-технически, и в повече случаи са напълно неразбираеми за простосмъртни инженери.

  Дори да не е патентована идеята, е възможно да дойдат хора да ти искат пари защото техния патент е толкова общ че би могъл да покрива и твоята идея. Затова да не ти пука от патенти.

  По принцип не може да се патентова нещо за което има prior-art, тоест ако вече някой друг го е изобретил и то е вече обществено достъпно.

 10. Полезен модел за почистване на кучешки екскременти

  На всеки стопанин се е налагало да почиства след кучето си и всеки решава въпросът
  както намери за добре – едни подминават купчинката,други почистват с вестник,с
  ръкавици,с модерни найлонови пликчета предлагани в зоомагазините…Така трябва!
  Всъщност лидерите в производтството на аксесоари са си свършили работата, но не
  докрай,иначе щяха да предлагат и обновяват тези продукти и момиченцето от рекламата нямаше да чисти с жълтата лопатка и четка,а с нещо друго…
  Разполагам с полезен модел за почистване на екскременти, но за съжаление все още
  без патент.Лек,екологичен и лесен за употреба,той може да преобърне досега създадените негови „събратя” с главата надолу,тъй като /твърдя че досега/ няма световен аналог.Ако беше така „хиените”досега да са го представили.

  Излишно е да споменавам,че на този етап не мога да поместя и представя както
  допълнителна информация,така и снимка.

  Въпросът ми / макар и да изглежда наивен / е: мога ли да го продам без патент ?

 11. Краси, мисля, че можеш… Въпросът е да си уредиш среща с голям производител и да договорите примерно 1% за теб от всяка продадена бройка или нещо подобно. Най-добре според мен да се консултираш с юрист, вещ в патентното право. Без (минимална) първоначална инвестиция от твоя страна, мисля, че няма как да стане обаче…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *