Задачка със запетайки

„Имам нужда от помощ за запетаите в това изречение така че ако знаете моля да ми помогнете.“

Задача: да се поставят запетаи на правилните места в горното изречение. Колебая се за следните:

а) Имам нужда от помощ за запетаите в това изречение, така че ако знаете моля да ми помогнете.
б) Имам нужда от помощ за запетаите в това изречение, така че, ако знаете моля да ми помогнете

в) Имам нужда от помощ за запетаите в това изречение, така че ако знаете, моля да ми помогнете.

г) Имам нужда от помощ за запетаите в това изречение, така че, ако знаете, моля да ми помогнете.
Очаквам аргументирани отговори, тъй като и аз не знам как е най-правилно да се напише… Т.е. коментари тип „а) е верният отговор“ не ми вършат работа… нужни са и обяснения ЗАЩО е така. Благодаря!

32 мнения за “Задачка със запетайки”

 1. Мисля, че (г)

  Защото запетайките ограждат както условното вметнато изречение „ако знаете“ така и свързващия съюз „така че“

 2. Г. Имам нужда от помощ за запетаите в това изречение, така че, ако знаете, моля да ми помогнете.

  Пред „така че” – защото преди „че” винаги се пише, а в този случай има нещо като „разширено че”

  Ако знаете – вметнат израз (изречението може да съществува и без него).

 3. Аз също съм за отговор г). Очевидно пред ‘така че“ трябва да има запетая. Следва „ако“ – пред него също трябва да има запетая. Вече смислово се разбира, че „ако знаете“ е вметнат израз затова той се загражда с запетай и от двете страни.

 4. А дали верният отговор изобщо го има сред така посочените? Г изглежда най-вярно според вече изказаните правила, но има и още едно правило, а то е, че „моля“ е нещо като обръщение и принципно трябва да се последва от запетайка.
  Ако действително те интересува книжовното изписване, обади се в БАН.

 5. Отговор в), защото в сложното изречение простите се отделят със запетаи. „така че ако“ – имам някакъв бегъл спомен, че при такива натрупвания на съюзи и други подобни частици, помежду им не се поставят запетайки.

 6. Аз също мисля, че е отговор Г. Изречението спокойно може да съществува без съюза и вметнатия израз – „така че“ и „ако знаете“, а те се ограждат със запетаи.

 7. Още един глас за В, не знам защо джинтуиция може би?

 8. Имам нужда от помощ за запетаите в това изречение, така че ако знаете, моля да ми помогнете!

  Супер зле съм с правописа, но

  „моля да ми помогнете“ е отделно щото е вложено изречение (ако има такова понятие разбира се 🙂 )

  пред „така че“ няма нужда да обяснявам защо има 😀

 9. Отговор Г.
  Подкрепям напълно gamer в изказването, лично аз не знам какво е „вметнат израз“ (математик съм по душа, тия леееки подробности ми обягват от полезрението), но следвам логиката при сложните изречение, деля ги на смислени – просто. Също смятам, че „моля“ в случая е вид обръщение, както ако беше поместено име, също е редно да се постави запетая…тия сложни деления на частите на изречението, едва ли бих могла да обясня, но пък съм сигурна, че е Г.
  Сигурна съм още, че чакаш една камара постове с правописни грешки именно в запетаите 😀 и ще се посмееш доволно накрая на наш гръб 😀

 10. Имам нужда от помощ за запетаите в това изречение, така че ако знаете – моля да ми помогнете.

  Това също е граматически правилно. Така че е сложен съюз, пред който има запетая, а не са два отделни. Тирето може да се използва за разделяне на допълващото изречение, но да се сложи запетая там също е правилно.

 11. вариант Г

  Имам нужда от помощ за запетаите в това изречение. ->
  Имам нужда от помощ за запетаите в това изречение, моля да ми помогнете. ->
  Имам нужда от помощ за запетаите в това изречение, така че моля да ми помогнете. ->
  Имам нужда от помощ за запетаите в това изречение, така че, ако знаете, моля да ми помогнете.

 12. Verniqt otgovor e ‘v’

  @ maryana nikolova. deleneto na chasti w izrechenieto sys zapetai spored smisyl, a ne gramaticheska cqlost, wodi do natrupvane na zapetai, koeto wprochem mi se struwa masova tendenciq naposledyk. samiqt fakt, che pochti wsichki glasuwat za ‘g’go dokazva.

 13. В)

  Аргументация, на места с цитати от едни правила в нета, на места с мои лаически обяснения:
  1)има запетайка преди „така че“: сложен съюз (цитат: при сложни съюзи като само че, ето че, в случай че, макар да, при все че или др. запетаята се пише пред първата им съставна част);
  2) няма запетайка преди ако: защото „ако знаете…“ е изречението, което е вързано с горния съюз, а не вметнат израз;
  3) има запетайка преди „моля“, защото е конструкция от типа „ако…, то…“;
  4) няма запетайка след „моля“, защото „моля да ми помогнете“ е цялостно изречение. (цитат: не се пише запетая за отделяне на прости в рамките на сложни изречения пред съюза да, употребен еднократно, например: „Вън се зачу да свири хармоника.”)

 14. Г)

  Граматически подход: главни – подчинени изречения.

  – главно: „Имам нужда от помощ за запетаите в това изречение“
  – подчинено(1) на главно: „така че, ако знаете, моля да ми помогнете“
  – подчинено(2) на подчинено(1); (съгласен съм за вметването, но мисля, че основното е, че е подчинено) : „ако знаете“

  „така че“ и „ако“ са свързващи думички за подчинени изречения и като правило пред тях се поставят запетаи.
  Подчинено(2)(„ако знаете“) има запетаи от двете страни, тъй като е вмъканто по средата на по-главното изречение (според българската граматика има и такъв тип сложни съставни изречения), т.е. на изречението „така че моля да ми помогнете“. Ако беше в края, което според мен няма да промени смисъла, тогава е ясно 🙂 – запетая само преди „ако“-то, но пак щеше да е подчинено на подчинено(1).

  Това е.

 15. отг. В – ,“така че ако знаете“, – се евява цял допълващ израз към осн. изречение.

 16. Отговорът е „В“.

  Потресен съм от неграмотността на „блогинг“ обществото в България.

  Разбира се, че вметнатите думи и изрази се ограждат със запетая. Проблемът на първият коментирал, е че не е чувал за сложните съюзи.

  Не само ‘ако знаете’, а ‘така че ако знаете’ е вметнатото изречение. То поражда смисловата връзка с „моля помогнете ми“.

  abrh@maill.bg

 17. ApoloN says :
  Нито 1 от горепосочените 4 не е вярно изписано – кажете ,че съм тъп , кажете ,че съм сякъв (боли ме кура общо взето – имам 5.21 на матурата по български) ,но аз мисля,че след „МОЛЯ“ също трябва да има запетая.

 18. Правилен е последният вариант. Рекох и отсякох.

 19. Имам нужда от помощ за запетаите в това изречение. Така, че ако знаете, моля да ми помогнете!

 20. Последното ме уби. 😀 Без коментар.
  Отвътре ме напира да започна, да анализирам грешките на коментиращите. Само на две ще се спра. Това „моля“ не е обръщение в никакъв случай и на който му се иска да го огради със запетаи, моля да не го прави. Би могло да е обръщение, ако някой се казва „Моля“, но след него има съюз „да“, затова няма как да е обръщение. Например: „Кирчо да дойдеш тук!“ Да, това е обръщение, но изречението е грешно, не знам какъв тип е грешката ама няма как да се каже така. „Кирчо, ела тук!“ е правилното.

  Все пак повечето познаха за вариант Г. Аз, да си призная, бих пропуснал запетаята преди „ако“, точно заради аргумента на потресения анонимен. Всъщност потресеният греши, което означава, че блог обществото е доста грамотно, но не означава, че той(потресеният анонимен) е неграмотен. Ако някой има желание може да го уведоми на оставеният и-мейл, че греши. Защото сложен съюз „така че ако“ не знам до колко е правилен, но в случая не съществува. Изречението можеше да се напише и така: „Имам нужда от помощ за запетаите в това изречение, така че моля, ако знаете, да ми помогнете.“ Ясно се вижда, че във вмъкнатото изречение няма съюз „така че“.

  В коментара ми сигурно има множество грешки в това число и запетаи. Грешките са дребни и в общи линии се разбира за какво говоря. Избягвам да наричам когото и да е неграмотен, точно защото в следващия момент и аз мога да сбъркам по невнимание или в случая от недообмисляне… Правилата за запетаите не са от най-простите. Доста се позамислих преди да си избера верния вариант.

 21. относно

  Изречението можеше да се напише и така: „Имам нужда от помощ за запетаите в това изречение, така че моля, ако знаете, да ми помогнете.“

  – това нищо не доказва, защото в промененото изречение структурата вече е друга. Във втория случай „ако знаете“ наистина вече е в ролята на вмъкнат израз и се отделя със запетайки. Аз обаче продължавам да твърдя, че в оригиналния пример то не е вмъкнат израз и запетайка не трябва да има.

  Много се надявам да ни очаква някакво авторитетно решение на казуса, приготвено предварително от автора му, иначе ще си останем насред нищото 🙂

 22. Понеже очаквате достоверен отговор (и то явно от мен), ще ви кажа какво мисля аз, без да давам никакви гаранции. Първо, със сигурност „моля да ми помогнете“ е подчинено изречение и там има запетая… Така отговори а) и б) отпадат (всъщност ги добавих за заблуда, ама вие не се заблуждавате лесно). Остава голямото колебание между в) и г). Според мен и двете са приемливи и верни
  Защо в)? Нека дам няколко примера… Слагаме запетая пред „че“, но когато имаме „въпреки че“, „така че“ и др., запетаята отива пред първата дума, тъй като фразата се явява свързваща. Пример: „Иван изяде пилето, въпреки че е вегетарианец.“ и „Пилето е изядено, така че хладилникът е вече празен.“. (Гладен съм, затова са такива примерите ми). Аналогично, в „Ще сготвя, но ако не изядеш манджата, мисли му!“ „но ако“ се явява свързваща фраза и запетаята отива най-отпред. Забележете, че НЕ пишем „Ще сготвя, но, ако не изядеш манджата, мисли му!!“. Без значение колко дълга е свързващата фраза, имаме една запетая и тя отива най-отпред. Може дори да се получат още по-сложни фрази („Оставих манджата във фурната, но ако въпреки че сме яли, огладнееш, вземи си още!“) Както виждате, макар да има много свързващи думи, НЕ пишем „Оставих манджата във фурната, но, ако, въпреки, че сме яли огладнееш, вземи си още!“, което е логично – мисълта се накъсва и това е идеята на една запетая…
  Защо г)? И след като обясних защо няма запетая на съответното място, нека обясня и защо може да има. Съвсем накратко, можем да акцентираме на „ако знаете“, като го отделим от останалата част на изречението със запетаи. С други думи, „ако знаете“ може да се възприеме и като вметнат израз, което много от коментиращите вече обясниха подробно… Т.е. „ако знаете“ се възприема по същия начин като „Бихте ли ми подали, ако обичате, чинията с пилешко?“ или „Нека, ако позволите, да ви донеса нещичко за хапване…“. В този случай вметнатата фраза следва да се огради със запетаи. В заключение, тъй като не знаем каква е била идеята на пишещия изречението, следва да приемем и двата варианта за верни… Както казва един приятел, можем да напишем както „Баси сложният език!“, така и „Баси сложния език!“, в зависимост от това дали език е подлог или допълнение… Като бях в първи клас, татко ми казваше, че една запетая може да убие човек („Да се освободи, не да се убие!“ vs. „Да се освободи не, да се убие!“), така че е добре да внимаваме кога и как ги пишем…

 23. Понеже тази дискусия стана много напечена, реших да цитирам достоверен източник.

  Така. Двете са приемливи, докато не сме определили точно вида изречение. Преди да го определим ще клоним към отговор (г), според следното правило:

  „… Вметнати изречения с подчинителни съюзи. Общата им вметната характеристика е странично сведение или съображение, което уточнява, обосновава, изказва различни съображения, определя и т.н

  Най-често срещаните изречения, въведени със съюза „ако“ са: ако питаш, ако е рекъл Бог, ако не се лъжа, напр. (…)Това не е малко нещо, ако е истина. (Вазов)“

  Ако гледаме това правило, ще изберем отговор (г).

  Само че изречението е сложно съставно с подчинено обстоятелствено изречение за условие.

  Дефиниция: „Сложното съставно с подчинено обстоятелствено изречение за условие се състои от главно изречение (заключение – аподозис) и подчинено условно изречение (условие – протасис). Подчинените условни изречения съдържат условие, след чието евентуално осъществяване (тук: ако знаете) се извършва чвлението в заключението. Подчинените условни изречения спадат към по-общата категория подчинени обстоятелствени изречения за основание. Подчинените условни изречения отговарят на въпроса „при какво условие“.

  (…)

  Важен структурен елемент в подчиненото условно изречение е условният подчинителен съюз, свързващ подчиненото изречение с главното. Всички условни съюзи означават предполагаемо допускане. Те са: ако, да, ли, ако да, в случай че, само да и при условие че.“

  Дотук добре. Скачаме на „Пунктуация“.

  Няма да цитирам всички правила, само четвъртото:

  „Не се пише запетая между условен съюз и съчинителен или подчинителен съюз, който стои пред него (но (а) ако, че ако и други). (тук: така че).

  Източник: „Гранатика на съвременния български книжовен език. Том III/Синтаксис“, София 1983, Издателство на БАН

 24. И „в“ и „г“ са всъщност верни, но имат леко различен смисъл, според запетаите. Едното е с две подканяния (две вмъкнати изречения), а другото – с едно.

 25. kenanoff,

  каква е разликата между двете в смисъла?

 26. едно време много ги разбирах, обаче от един момент нататък реших, че запетайките трябва да показват смисъла и логическите паузи в изречението и те трябва да служат на мен, а не аз на тях. Опитвам се да ги използвам та, че когато се чете това, което пиша, на човека отсреща да му е ясно кое с кое да свързва. Дали прилагам всички правила – сигурно не. А иначе верен начин на конкретния пример едва ли мога да дам, понеже не бих се изразила точно така и за мен и трите варианта носят различен смисъл и различен акцент. В интерес на истината, колкото и да си заслужа анатема, че от граматика не разбирам, бих приела и трите варианта за верни. Просто ги чета по различен начин и си представям как биха звучали в реален разговор. И трите акцентират на съвсем различни неща. Друг е въпросът, че ако наистина отсреща искат да акцентират на някой от „грешните“ начини, то може би е по-правилно да използват различни конструкции. Но понеже не знам къде точно искаш да акцентираш, аз лично не мога да дам корекции точно в момента :].

 27. Всъщност човек, който пише „Да се освободи не, да се убие“ явно има проблеми с езика (и словореда в частност) :Р

  Благодаря на Julia Rafailovich за обяснението – точно нещо такова исках 🙂

 28. Ghibli,

  np, макар че трябва да благодариш на дон Мартини. Ако не беше неговият пост нямаше да се разровя в дебелите книги. Сега с трепет в душата чакам „да ми анализира грешките“;)

 29. в) „така че ако“ е сложен съюз.

 30. След като прочетох всичките варианти почнах и аз да се обърквам 🙂 Всъщност тук по-полезно ми беше да прочета коментарите, които разясняват отлично ситуацията със запетайките, за което благодаря и аз! 🙂 В крайна сметка да разбирам, че преди „ако“ трябва да се сложи запетайка? Задължително при всяко положение ли се слага запетайка преди ако или има изключения? – моля, ако не е нахално да ми отговорите! И благодаря предварително 🙂

 31. Верният отговор е а) защото:
  1. Когато имаме случай на т.нар. „разширено ЧЕ (така че)“ и то разделя две прости изречения, участващи в едни сложно съставно изречение, запетаята се слага преди „“разширеното ЧЕ“, така че да разделя двете изречения. Това автоматично означава, че след израза „макар че“ не се поставя запетая.
  2. След „ако знаете“ или всъщност преди „моля да“ не се поставя запетая. Запетая се поставя преди „моля“ обикновено когато думата е в края на изречението напр.:
  „Заповядайте в стаята, моля.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.