Българин е създал компютъра?!? Не съвсем…

Гледах „10-те най… големи български постижения“. На първо място беше изтъкнато създаването на компютъра и макар че много бих искал да е така, както пропагандират медиите, предпочитам да съм точен.

 

Истината е, че популярното „българин е създал компютъра“ е ужасно неправилно, та чак мирише! Всъщност много по-точно е да се каже, че американец с българско потекло е един от двамата създатели на основни принципи, довели до създаването на първия електронен компютър…

 

Вече писах подробна статия по темата, така че ако сте пропуснали да я прочетете, можете да го направите сега. Благодаря за вниманието!

9 мнения за “Българин е създал компютъра?!? Не съвсем…”

 1. Напълно съм съгласен. Историята е, че Божидар Сендов прочел една статия за Джон Атанасов, името му се сторило българско, проверил го и след това го разтръбил и така българите открили, че са открили компютъра.

 2. Извинявам се, Благовест Сендов, не Божидар:)

 3. Има ли българско потекло наполовина е българин, така че няма какво да се говори 😉 Той не е изобретил компютъра а нещо като съвременният калкулатор.

 4. Самият Джон Атанасов е имал достатъчно самосъзнание като българин. Независимо от всичко, самият той не е смятал компютъра за своето най-значимо изобретение. Повече от 30 години е работил над писмена система на базата на кирилицата, поради своята почти пълна фонетичност, която да е подходяща не само за писане, но и за програмиране. Трудът му, за съжаление, още не е публикуван, но може би децата му ще се погрижат за това. Освен това, през 1973 г. се е състоял съдебен процес за доказване на авторството на компютъра и решението е категорично в полза на нашия сънародник. Тук основен принцип е световната новост. Пак освен това, няма значение в каква степен е осъществено изобретението. По принцип то се разглежда като идея, която може да бъде реализирана в множество варианти с най-различни параметри. (Няма значение дали един двутактов двигател е с 5 или 5000 конски сили. Важното е как той се различава от четиритактовия двигател или бензиновия от дизеловия. Това са принципи, които именно са предмет на патентоване.)Важното е идеята на изобретението да е изложена и патентована според определени законови изисквания. И това е било съответно документирано. Чест прави на нашата страна, че на времето подкрепи Джон Атанасов. Без, разбира се, да омаловажаваме факта, че ако зад това не стояха фирмени интереси, самият Атанасов е нямало как да повдигне този въпрос. Това е финансово немислимо и непосилно за сам човек. Има цяла биографична книга за Джон Винсент Атанасов на издателство ТанНакРа, а може да се прочете и едно-друго на страницата panaiotov.hit.bg/index.htm

 5. Това зачеква една интересна тема – кой изобщо е изобретил комютъра. Говорил съм и с немци и американци, които нямат никаква идея кой е Джон Атанасов, и само от куртоазия се усмихват, когато споменеш че българин го е изобретил. Немците казват че е Konrad Zuse, от американци съм чувал и други имена… Някой да има достотатъчно достоверен линк по въпроса? И да, wikipedia отпада 😛

 6. Йии как само се дразня от тоя мит, много правилно и точно го дефинираш Събев!

 7. Това е комунистическа пропаганда, ама явно ще се задържи повече време…

 8. Аз пък не съм съгласен с това омаловажаване. Да, има хиляда подробности, и че много инженери през 30-те успоредно са имали идеи и са работели по създаване на електронни изчислителни машини, но тези хора се броят на пръсти, и Джон Атанасов е един от първите.

  Бери е бил негов студент и му е помагал, но проектът, идеите за двоичната аритметика с логически операции и кондензаторната памет, които са най-съществените, доколкото знам са си на Джон Атанасов, не ги е преписал от никого. Тъпо е да се омаловажават постиженията му.

  Осве нтова ЕНИАК,МЕНИАК, КОЛОС и тем подобни са проекти, мощно финансирани от военните, а Джон Атанасов и Бери са били сами.

 9. Еленко писа преди време за един филм за историята на компютрите – The Machine That Changed The World. В 5 части е, никъде не споменават Атанасов.
  Много интересно. Ето линк:

  http://www.eenk.com/?p=1801

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.