Мидохуй

Мидохуят (Panopea abrupta) е соленоводна ядивна мида и си няма популярно име на български език… Известен е с няколко други имена като „Кралска мида“ и „Слонски хобот“, но си мисля, че измисленото от мен „мидохуй“ приляга най-много за име на въпросното животно. На японски е „мирогай“ или „мирокуйгай“ – не знам какво значи. На английски е „geoduck“, но се чете „гууидък“, което пък на развален китайски значи „дълбая дълбоко“.
Мидохуят наистина обича да се заравя надълбоко в пясъка и е най-голямата заравяща се мида в света. Черупката му често надвишава 20 см, а… хъм… останалата… хъм… хоботоподобна част достига до метър! Мидохуят е рекордьор не само по размери, а и по дължина на живота… живее средно 146 години, а науката знае за над 160-годишни екземпляри.
Мидохуят тежи между 0,5 и 1,5 кг, обитава Тихи океан и бил страшно вкусен деликатес в Азия, като за някои хора бил и невероятен афродизиак… хъм… хъм… цял метър… хъм… Женската мидохуйка пък снася 5 000 000 000 яйца през живота си (за сравнение, годните за оплождане яйцеклетки за целия живот на една жена са около 500).
И ако все още ви изглежда странно, че съм нарекъл животното „мидохуй“, вижте тази снимка:

Снимката е взета от тук

А за да ви убедя напълно, ще е нужно и видео по въпроса:

За поста е използвана информация от Wikipedia.

А ако се чудите кое ме вдъхнови да пиша за мидохуя… Ами Гергана Берберска. В блога й се вихри интересна дискусия за името на мидохуя, така че ако имате по-добри предложения, щракнете тук.

12 мнения за “Мидохуй”

 1. Мидоуй звучи малко по … различно 😉

 2. Много добро име. Иначе с животното се запознах чрез предаването Dirty Jobs по Дискавъри с Майк Роу.

 3. На поста малко му липсва един NSFW таг… 🙂

 4. Според мен много повече би му прилягало името ПЕНИМИДАС (включва си подходящите за външния му думички. Харесва ми формата му на живот 🙂 Но представете си, че има и женски разновидности от тази мида…как ли ще се казват тогава?! ПУТИМИДАС? ами децата им…сигурно ще са малки ПУДИСЧЕТА :))

 5. Atakmim, баш „мидохуй“ си е…
  Миглен, то май и аз така се запознах, но косвено чрез Шарки.
  Архиваторе, ш’та пренебрегна този път… Пренебрег!
  Miro, Not Safe For Work?!?! Това не е порно… най-обикновена мида си е 🙂
  BilyanaМмм… Puddis-чета… Ммм…
  Mariyana Nikolova, „бахти“ си е много на място казано 🙂

 6. пред вид етимологията на думата ‘кур’ и английското название ‘geoduck’ предполагам, че ‘мидокур’ ще е по-удачно.

 7. Пламене, нямам търпение да чуя за етимологията на „кур“.

 8. На мен ми е по-интересно дали става за ядене и какъв вкус има

 9. Става… но не знам какъв вкус има. Подозирам, че е на мида 🙂

 10. Ммдаммм. Anthony Bourdain смело си играеше с такива в един от епизодите на шоуто си „No Reservations“. За съжаление не намерих видео да го покажа :). Беше някъде из Азия, водиха го на плаж без да знае за какво и му показаха как да копае тези миди от мокря, черен пясък. 😀 Естествено шегите от вдъхновени от извадените миди нямаше как да се спестят! Докато още бяха на плажа му зготвиха мидовищата (мида + чудовища)… Явно наистина държаха да му ги сервират fresh! Freshly cooked that is. Tony, както винаги, най-смело си ги изяде и даже потвърди че са били много вкусни 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *