Кобра в колата!

Изгубих златния си талон, защото карах с безумните 12 км/ч отгоре в края на с. Петревене, общ. Луковит… Нали си представяте „оживеното“ движение в 1 през нощта, полянки и пълна липса на къщи от двете страни, табелата за край на населеното място 15 м пред вас и „слънчоглед“, показващ се иззад близкия храст… Е, писна ми. И реших: ще си взема радар-детектор! И си взех…
Cobra ESD-8200 е 9-бандов детектор и работи на Х, К, и Ка, честотни вълни, има включена индикация за силата на сигнала, открива и лазерни и VG-2 сигнали.
Използването на този тип радар/лазер детектор не противоречи на който и да е български закон – както знаете, самият министър Румен Петков обясни разликата между анти-радар и радар-детектор, като изрично поясни, че вторите не са противозаконни.
Цената на въпросния радар-детектор е 100-тина лева и се продава свободно в търговската мрежа. Доколко работи в полеви условия обаче, предстои да разбера…

9 мнения за “Кобра в колата!”

 1. По принцип нашите куки използват само Х честотите. Останалите може да си ги изключиш спокойно. Иначе ще ти пищи като минаваш покрай бензиностанции, разни бариери, врати със сензори и т.н.

  Друг е въпроса, че куките много нахитряха и радара им не работи постоянно, а само те „стрелват“ и пак го изключваш. По този начин ще усетиш, че са те засекли, но твърде късно. Имаш време само да измислиш някакво оправдание.

 2. Аз си взех подобно животно. Руска машинка Saver G 213. Цената е около 40 лв, работи само на Х честотите. Малко по-дребничко е от кобрата, но това едва ли има значение.
  Най-интересното е, че все още не знам дали работи. Вече над 2 месеца откакто го взех, чат пат пътувам междуградско, но за това време съм виждал катаджии само 3 пъти. В единия случай валеше като из ведро – куките си бяха в колата. В другия си бяха хванали една жертвичка. В третия просто спяха в патрулката.
  Почвам да се чеша дето не ме сърби и да се чудя: късметлия ли съм, или тая джаджа не работи?

 3. Внимавай, ако излизаш извън България, че в Западна Европа са много незаконни. Там контролът е само с камери с радари, които излъчват постоянно, и ако това се ползва, не подлежиш на засичане изобщо. 🙂 А така или иначе на българския номер няма да си играят да ти пращат глоба за превишена скорост.

 4. П.П. И да, нашите понякога ползват радари пистолети, които са ръчни и излъчват само в момента на засичането. Ще ти писне спасително само ако докато си наблизо опитат да светнат някой друг.
  Съжалявам, че пуснах втори коментар, ако можеш, качи тва горе.

 5. Доколкото знам, само в Гърция са незаконни… Иначе в Западна Европа мисля, че са си напълно легални, но пък са ненужни… има камери!

 6. Лъжа:
  Напълно законни са в Унгария, Румъния, Исландия, ОАЕ и Йордания.
  В Гърция, Германия, Белгия, Великобритания, повечето щати в САЩ и Канада, Австралия, Малайзия, Швейцария, Сингапур и ЮАР употребата (а за някои страни – притежанието и вноса) им са забранени.

  Източник: Wikipedia

 7. Хей, при нас беше почти същата картинка – село във Видинския регион, почти полунощ, пълна тъмница, яко прав път, и малко повечко километри над ограничението в рамките на „липсващото“ населено място. Ченгетата първо стрелнаха, и чак после запалиха де що има светлини на патрулката 🙂 Е, пуснаха ни и стигнахме благополучно до КАТ да си вземем златния талон.

 8. Изплаща се за нула време! Ще видиш!

 9. Saver G213 e пъти по-добър заради фактора цена. Имам научен труд по въпроса вече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *