Какво Ви спира да дарите кръв?

На този ден, но през 1667 г. Жан-Баптист Денис – един от лекарите на Луи ХІV, успешно извършва първото документирано кръвопреливане с човешка кръв.
Днес, точно 341 години по-късно се оказа следното:
 • 1/4 от читателите на блога вече са дарявали кръв;
 • 1/4 се страхуват да го направят заради лошата хигиена в здравните заведения;
 • 1/5 не могат да намерят време, макар че принципно биха дарили;
 • 15% се страхуват от игли, а 9% се притесняват от това, че ще им е лошо след това;
 • останалите просто не искат да го направят.

След последния ми пост по темата, получих писма от доста хора и смятам, че може и трябва да се направи нещо по въпроса. А както казва Алф, по-добре аз, отколкото никой…

6 мнения за “Какво Ви спира да дарите кръв?”

 1. Подобни разговори водя редовно в един форум. Оказва се – и без анкети се знае – че повечето хора нямат идея как точно се прави кръвопреливането, какви са плюсовете, какви рискове има, какво се прави преди и след даряване на кръв…

  Аз съм редовен кръводарител вече 8 или 9 години. Безвъзмезден. Давала съм кръв примерно 12-13 пъти, от които само веднъж за болен. Това, че отивам да давам кръв просто ей така, а не притисната от ужасната нужда да намеря кръв за роднина в болница, всеки път учудва персонала в кръвния център. От реакциите им спокойно заключвам, че това е, защото такива като мен са рядкост. Повечето хора отиват там само ако няма как.

  А ако техен близък има нужда, наистина няма как – точно защото няма хора, даряващи кръв безвъзмездно, кръв няма.

  Когато ходя да дарявам, тумба цигани, които се препитават с продажба на кръвта си, ме накачулват с въпроси каква кръвна група ми трябва. Като разберат, че самата аз отивам да дам кръв, при това – без пари и без нужда, ме гледат с омерзение и леко презрение. Подбивам бизнеса с глупавата си постъпка.

  Интересното е, че тази неинформираност сред хората, включително страхът, не е поради липса на разяснителни кампании. Има достатъчно сайтове, които разясняват простата и лесна процедура по кръводаряване. По националната телевизия редовно засичам клип ‘Дари кръв, спаси живот’. По учреждения и учебни заведения се провеждат кампании по кръводаряване на място два пъти годишно.

  И въпреки това, донори няма. Защо, аджеба, да идем и да си дадем кръвта ей така, бадева, ако някой наш близък не е в нужда? За някой непознат? Откъде накъде?

  Аз ходя. И давам. Покрай мен дават и някои приятели.
  Защото не ми се иска да мисля, че ако на мен или на мой близък се наложи да се прелива кръв, не дай си Боже, такава няма да има и ще ми се налага да прибягвам до отчаяни мерки, защото както с повечето неща тук хората смятат, че докато не ги засегне лично, няма никакво значение.

  Ето нещо по въпроса:
  http://missby.wordpress.com/2008/01/31/bloodbank/

 2. Не ми дават да дарявам кръв, защото имам лека анемия 🙁 Иначе бих го направила и покрай разни кампании и такива постове се чувствам много неприятно, че не мога, защото имам „хубава“ кръвна група. Та така, трябваше да се изплача и аз, извинете 🙂

 3. В тая анкета има лек пропуск, което й пречи да е надеждна – няма вариант за хората, които не могат да дарят кръв. Като ghibli, като мен – с по-малко тегло от необходимото, боледували някога от хепатит (тях и на други места не ги щат). Сигурно има и други случаи, така че има хора, които може много да искат да дарят,но да не им е позволено 🙂

 4. И аз като ghibli и пипи – не ми разрешават (ниско телго).

  А иначе стига да мога да вдигна килограмите, съм на линия веднага.

 5. За целите на анкетата би трябвало хората, които поне веднъж са отишли да дадат кръв и се били върнати на място от екипа по медицински причини, да се броят за дарявали.
  И от морална гледна точка тези хора са направили крачката и нищо не ги спира. 🙂

  На последното кръводаряване по Великден едно момиче така го върнаха и беше много огорчено. Мисля, че има право да се нарече „кръводарител“.

 6. само искам да отбележа, че е пълна простотия да се оправдаваш с лоша хигиена в здравно заведение и да си правиш пиърсинги навсякъде.

  познавам хора, които вадят този прекрасен довод без да знаят за съществуването на стерилизатора. и не, стерилизатор не е медицинското наименование на казан за ракия.:)

  иначе аз съм с две ръчички за кръводаряването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.