Пещера "Леденика"

„Да пиеш топло пиво е беда,
не пийте топло пиво, господа,
а пийте само пиво „Леденика“
с прохладата на морски бриз…“
Пещера „Леденика“ със сигурност е много прохладно място, но пък със сигурност няма нищо общо с морския бриз. Пещерата се намира в близост до Враца и е един от 100-те национални туристически обекта.
Дълга е едва 300 м. и препоръчвам да се посещава зимата.
Отворена е от 8:30 до 12:30 ч. и от 13:30 до 18:00 ч. през лятото, и от 8:30 до 16:00 ч. през зимата.

Единствено тук може да се види насекомото “светломразец”, което беше в размножителен период и това ни попречи да разгледаме всичките зали в пещерата.
Пещерата разгледахме за около час, а на връщане ни чакаше комбинация две в едно:
дъжд и мъгла…

2 мнения за “Пещера "Леденика"”

  1. Първият път разгледах пещерата свободно, в един от няколкото дни в годината без екскурзовод. Разучих всяко достъпно разклонение, включително и зони, които впоследствие бяха затворени (затъмнени) за посетители (за добро, както ще стане ясно след малко). Пълзях, катерих се, гледах през процепи, оформих в ума си карта и се почувствах като в любимите си компютърни игри.

    Втория път бяхме с екскурзовод и с неудобната компания на група ученици. Вървяхме си по маршрутче, а те вандалстваха, крещяха, псуваха, гасяха бавно запалващите се обратно лампи и т.н. Накратко, като типични роби бяха завлечени на някакво място и не можеха да му се насладят като свободни хора. Много ме издразниха, но тогава видях и останки от лед. Следващият път ще отида през зимата.

  2. В Леденика е много, много красиво, но посещение през лятото си е направо опасно. След като от 35 градусовата жега навън се мушнах в пещерата за час се сдобих със сериозна лятна настинка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.