В София пеенето е забранено! И не само то!

Ако животът в София много ви харесва и ви се допее – недейте! Нямате право да пеете на публични места на територията на Община София, независимо от мястото, времето и гласовите ви данни.
Пеенето в София е забранено с наредба!!!
Не вярвате?! Всъщност шумният говор също е забранен, така че се движете и изключително мълчаливо по „тихите“ софийски улици…
Говоренето в София е забранено с наредба!!!
Не вярвате?! Нека да допълня – ако сте попаднали в трафик, забранено е двигателят на колата ви да загрее!
Загряването на двигателя на колата ви в София е забранено с наредба!!!
Живеете на приземен етаж и не искате да си ограничавате свободата с решетки? Нямате право!
Поставянето на решетки на прозорците в София е задължително!!!
Оглупяхте ли?! Искате ли да още? Да? Тичайте към реките, защото…
Миенето на балкони и тераси с вода от чешмата в София е забранено с наредба!!!
Глава втора
Осигуряване и опазване на обществения ред
Чл. 2. (1) Забранява се викането, пеенето и шумния говор и използването на озвучителни системи на обществени места.
(4) (Предишна ал. 3 – Решение № 4 по Протокол № 39 от 22.12.1993 г.) Не се допуска продължителното загряване и форсирането на място на автомобилните двигатели в жилищните квартали.
Чл. 5. (3) Собствениците на жилища и на други обекти в приземните служби при съответния район, да поставят декоративни предпазни решетки на прозорци, врати и балкони.
Глава четвърта
Експлоатация и опазване на общинските имоти, предназначени за общо ползване
Чл. 14. Забранява се:
5. (изм. – Решение № 11 по Протокол № 51 от 27.07. и 28.07.1994 г.) Ползуването на неизправни сградни и площадкови водопроводни инсталации, поливането и миенето на пътните подстъпи, дворовете, превозните средства, балкони, тераси, изпирането на килими, черги, охлаждането на напитки и др. с течаща питейна вода. За тази цел съответните собственици и ползуватели могат да ползуват местни водоизточници;
Мили софийски управници,
Предлагам ви да пишете статии в Космополитън! Ама наистина!
Аз като един тъп провинциалист ще си кажа: искам да си говоря, да си пея, да нямам решетки на прозореца и да им право да си мия балкона, без да ходя до реката… А вие, софиянци?

17 мнения за “В София пеенето е забранено! И не само то!”

 1. и какво става ако живееш на първия етаж и някой започне да пее в 2 часа през нощта? под прозореца? тези наредби се пишат за да има на какво основание да те изгонят, ясно че с буквално четене на всичко нищо няма да се получи, има прекалено много забрани да се описват затова се решават с подобен текст даващ свобода на контролиращите органи, най-вероятно никой не е и чувал з подобна забрана, значи не се тълкува буквално от органите

 2. Ами voxy, как какво става? Пише се в наредбата, че нямаш право да пееш в 2 часа през нощта (което го пише изрично в същата наредба), а не да пееш въобще! Или че нямаш право пеейки да пречиш на околните… Виж подобни наредби в други общини и ще разбереш колко абсурдна е тази на София.

 3. Всяко забранено нещо на този свят е забранено единствено при някаква предоставена разрешена алтернатива за него. Без такава алтернатива забраната е просто думи на хартия, без особен смисъл и никой не я взема насериозно. Забраната винаги предполага избор.

 4. мен пък въобще не ме ебе в софия кво е забранено и кво не…и спрете вече да засипвате медийното пространство с новини за софийски боклук, за софийските строежи, за селяните в софия, въобще не ме интересува кво става там !!! направете си софийски медии и си затормозявайте не провинциалните мозъци там. ..кво ни занимавате нас провинционалистите с вашите глупости ?!??!

 5. Kamen, то има алтернатива: не говориш, не пееш, слагаш си решетки на прозореца и не си миеш пода… Не е много по-добре от затвор, но пък си е напълно законосъобразно.
  lqp, не четеш внимателно… иначе щеше да видиш, че и аз съм от тъпите провинциалисти все още. А и заглавието започва с „В София…“ – като не ти е интересно, не чети! Имам много други постове с теми за Варна, Русе, Пловдив и други хубави кътчета от родината ни, а и от чужбината. Иначе – странно ми е, че гледаш на мен като на „национална медия“, чувствам го като нещо средно между комплимент и обида.

 6. чудесна статия. дано придобие повече популярност. поздрави

 7. А бе, забранено то, ама навсякъде пеят и свирят. По спирките, в подлезите, на кръстовищата.

  Човек като мен, който е изял маса бой като дете, защото свирнята не ми идеше отръки, направо обезумява от тези певци и музиканти.

  Куцо, кьораво и сакато пее и свири. Щура работа! Откъде се пръкнаха всичките тия гении?

  Може би видяха, че Славчо не може да пее, ама натрупа състояние, та и те сега опитват…

 8. Основен проблем в България – правилата се пишат не за да се спазват, а за да има основания да се наказва, като стане издънка. Да не мислиш, че тия знаци по пътищата са, за да се спазват? Слагат ти забрана да изпреварваш, за да не носят отговорност, когато изпреварваш и направиш беля. Затова и не спазваме много-много ограничения – те са с цел наказване, а не спазване.

 9. Аз пък не виждам нищо странно в гореспоменатите наредби. Мисля, че всяка от тях си има практическо приложение. Например забраната за поливане и миене с чешмяна вода е с цел намаляването потреблението на питейната вода (друг въпрос колко е питейна водата в София). Би оценил забраната да се форсира и загрява двигателя, когато съседа ти в 6 часа сутринта се приготвя за работа и 5 минути си подгрява двигателят на жигулата с гас до дупка. Когато 1-2 милиона човека живеят в един град е необходимо всеки да се откаже от част от свободата си за да има спокойствие и ред.
  Освен това тълкуването на наредбите от теб е доста свободно. Имай в предвид че всяка дума в наредбите и законите има определящо значение така, че когато се тълкува закона не се пропускат части от текста за да се използва само това което ти кефне.

 10. Не виждам какъв е проблема с Наредбата – този, на който не му харесва в София и не желае да спазвата правилата, моля, да се върне там откъдето е дошъл. Именно поради наличието на твърде много „пришалци“ от градове и села в София, се налага да се правят такива разпоредби!

 11. Хора, меко казано съм изненадан от коментарите ви. Аз не съм против такава наредба, против ТАЗИ наредба съм. Тя може да се напише много по-добре… Много ми хареса това, което Венци пише: Когато 1-2 милиона човека живеят в един град е необходимо всеки да се откаже от част от свободата си, за да има спокойствие и ред. Така е. И именно малките неща в тази наредба са ми странни. Какъв е проблемът да пееш посред бял ден или да говориш шумно?! Нима е по-дразнещо от строително-ремонтни работи, автомобилни аларми, сирени, мощни мотори, клаксони… Аз ако говоря тихо в София, трябва да го правя в ушите на хората, иначе няма да ме чуят. Още – с какво право ще ме задължат да си сложа решетки на балкона? При условие, че си плащам водата, с какво право ще ме задължат как да си я използвам за почистване на МОЯ балкон… И най-странното – защо за един явно проблемен документ, който се нуждае от редакция столичани започнаха да обвиняват „пришЪлци“, селяни и т. н., а провинциалистите, че „пълним медийното пространство“ с проблемите на София… Честно, мислех, че сте над тези неща, уважаеми коментатори в блога…

 12. 100% Заставам зад забраната за миенето на балкони!!!!Не живеем в Индия….Хората са измислили и кофи и парцали и какви ли не още пособи за миене…..Аз живея на първия етаж,когато няко симпатяга си мие балкона от по-висок етаж,водата се рабива в листата на дърветата и ако ми е отворен празореца влиза дирекно в нас….

 13. Ама естествено! Тя водата от реките и дъжда не се влияе от гравитацията 😉

 14. Тази наредба – не се ли отнася за „Общинските имоти“? Какво общо има с мойта тераса, та общинарката във входа пуснала мухата, че е „незаконно“ аз да си мия терасата – щото – оказа се водосточната тръба е развалена и има проблем – ама изхарчили общите пари за глупости и няма пари да я оправят и затова сталинисткия принцип „няма човек – няма проблем“. От мойто тераса по принцип водата отива в улук и на никой не пречи. А по мрежата се губи 50-60% от питейната вода ?!? Баси идиотите.

 15. Уважаеми пришълци от села и паланки,добре дошли в родния ми град!!!
  Оставете си селските навици в дупките,откъдето сте изпълзели!!!
  Наредбата за обществен ред непрекъснато се допълва,заради изкопаеми като вас,които всеки ден ни заливат с невежество и чалга поведение!!!
  Най-добре си идете,не ни цапайте!!!

 16. Нещо изглежда убягва на мнозинството, което говори за миене на балкони – в наредбата не се забранява миенето им, а течността с която се мие (течаща питейна вода)!!!
  цитат:
  „Чл. 14. Забранява се:
  …, поливането и миенето на пътните подстъпи, дворовете, … балкони, тераси, изпирането на килими, черги, охлаждането на напитки и др. с течаща питейна вода“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.