Кой транспорт е най-удобен в София?

Днес приключих с един експеримент.
Живея и работя в широкия център на София, т.е. в квартали със средно натоварване на движението. Разстоянието от къщи до работа е между 2,5 и 3 км, в зависимост от това дали минаваш по главните булеварди или се движиш пеш по „кози пътечки“. Изпробвах четири различни начина да ходя до работа, като с всеки от тях опитах три пъти за по-голяма точност. Ето какво се получи в крайна сметка:
Вариант 1: Пеш
Време за пътуване: 38 мин.
 • 36 минути ходене
 • 2 минути чакане на светофари
Предимства: Напълно безплатно, екологично и здравословно. Не зависиш от трафика и можеш да се отбиеш в квартално кафене, да огледаш магазините по пътя и да минаваш наистина по най-краткия път.
Недостатъци: Бавно, зависи от климатичните условия и само мога да си представя какво е да ходиш с токчета по разбити павета.
Вариант 2: Велосипед
Време за пътуване: 25 мин.
 • 1 минута за отключване/заключване на велосипеда
 • 21 минути реално пътуване
 • 3 минути чакане на светофари

Предимства: След като си купиш велосипед, пътуването ти е на практика безплатно. Екологично и здравословно. Слабо зависиш от трафика и се придвижваш здравнително бързо, като можеш да се шмугваш между колите.

Недостатъци: Краде се лесно, така че винаги трябва да ти е под око, ако нямаш къде да го сложиш. Зависиш от климатичните условия. Нито шофьори, нито пешеходци те бръснат за слива и джиткането между колите наистина е екстремен спорт, който не е за всеки. Изморява.

Вариант 3: Обществен транспорт

Време за пътуване: 32 мин.

 • 4 минути за придвижване от къщи до спирката и от спирката до работа
 • 9 минути чакане на спирката за автобус
 • 15 минути реално пътуване
 • 4 минути чакане на светофари

Предимства: Евтино и неуморяващо. В автобуса има готини мацки и пичове.
Недостатъци: Има и смърдящи баби, дядовци, отвратителни контрольори и идиоти, които настъпват и плюят. Принципно е готино да си в автобуса, когато навън вали из ведро, но ако е жега, стискайте палци да имате душ в офиса… докато стигнете, вече ще понамирисвате и вие. Автобусите са ужасно тромави в трафика.

Вариант 4: Автомобил
Време за пътуване: 20 мин.
 • 11 минути реално пътуване
 • 4 минути чакане на светофари
 • 4 минути търсене на място за паркиране
 • 1 минута за паркиране с по 15 см от двете страни
Предимства: Все още е най-бързият транспорт. Пътуването е изключително комфортно и приятно. Не зависиш от климатични условия и разписание. Излиза еднакво скъпо както за сам човек, така и за петима.
Недостатъци: Скъпо е – като започнем от цената на бензина и свършим до поддръжката и амортизацията на колата. Замърсява и генерира трафик. Ако не си се уморил след дългия работен ден, със сигурност ще се умориш след напрегнато шофиране в софийския трафик.

19 мнения за “Кой транспорт е най-удобен в София?”

 1. Аз минах към варианта с велосипед и направих следният експеримент:
  Приятелката ми се качи на автобус 94 от орлов мост към 19 часа в делничен ден. В същото време аз тръгнах с велосипеда през борисовата градина, състезанието беше до картинг пистата в студентски град. Стигнах със 7 минути по-бързо от автобуса. Така че аз съм на мнението, че велосипеда е на второ място по скорост преди градския транспорт.

 2. Ами то и аз съм на това мнение, както можеш да видиш от схемата…

 3. Хм, моите наблюдения са, за малки до средни разстояния, за София, придвижване в центъра, около центъра, и център-периферия и обратното:
  1) най-бързо с велосипед. около часовете пик е unbeatable, и автобуси и коли стоят без да помръднат, докато ти си караш със спокойни 15-20 кв/час
  2) след това е идват автомобил, градски транспорт и пеша (в разбъркан ред). ако говорим за абсолютния център, най-бързо обаче е само с колело и пеша, другите два вида транспорт са далеч зад тях. за център-периферия, автобус и кола е по-бързо от пеша, но велосипедът пак си е пред тях.

  Но това са си лични наблюдения…

  Скоро не съм бръмчал към Люлин, например, 8 км, но имам спомени че Люлин-Център с колело е 18-25 минути, а с метро, кола и трамвай – над 25-40. в час пик колата изоставаше далеч назад обаче…

 4. Само 3 пъти? Хайде сега сметни грешката на измерването 😀

 5. да само че паркирането на автомобил отнема много повече време от една минута,мноого ..ако изобщо намериш място…

 6. Апък аз стигам най-бързо с автомобил, само че не в София за моя най-голяма радост, всъщност кой го ебе за София?

 7. Ами нали наскоро правиха състезание – от разни квартали към центъра – имаше доброволци на велосипед, такива на пеша и няколко със СКГТ. Само аз ли не знам резултатите?
  Мисля, че си надценил леко градския транспорт, защото на мен ми е 20 минути пеша до университета и 15 с автобус, но ако трябва да го чакам 15-20-25-30 минути, не ми е забавно. Ако искаш да стигнеш в някакъв точно определен час, залагай на краката (педалите също работят на принципа на краката 🙂 ). Питай ме аз с какво бих се движила – най-вероятно бих си избрала балон, щото е лесен за паркиране и все още няма много задръстване над София.

 8. Аз се движих 4 години в София с велосипед и мисля, че това беше правилното решение. Почти всеки ден маршрута беше Студ. град – Подуене, а в последствие Младост – Подуене. За жалост като вали, искам или не се возех на автобус. Сега живея в Бургас и тук придвижването с колело е просто удоволствие. Пожелавам на всеки, който не е открил колелото като екологично чист и много евтин начин за придвижване да го направи. 🙂

 9. Най-бързо е с мотор и доста по-лесно се намира място за паркиране.

 10. 4те минути за паркиране ми се виждат подценени. случвало ми се е да се въртя по 40 минути в „баш“ центъра докато се отвори „дупка“

 11. Интересен експеримент! И аз скоро ще правя нещо подобно, защото смятам да минавам изцяло на колело, но не смятам да тествам пеша от Младост до Лозенец…

 12. Ако за 21 мин минаваш 2.5, 3 км значи че се движис с 9 км в час, което за колело си е направо влачене
  средно може да се движиш с 20 км
  което намаля времето на около 10 мин.
  Кой тогава е номер 1 🙂

 13. Аз лично съм твърдо ЗА велосипеда! Искам само да попитам автора, тия 3 км до работата му как е успял да ги измине толкова бавно с колело? Бутал ли го е или? Не се заяждам, просто изкавам мнение.
  За мен лично велосипеда си остава най-бързия транспорт. Не виждам до къде ще се стигне ако „куцо, кьораво и сакато“ се качва на кола и всеки се бута в задръстванията… Аз пътувам с градския транспорт. Ако имах възможност бих пътувал с велосипед(естествено когато има сняг с автобуса, но иначе не е проблем за 10-15 мин. не вярвам да измръзна много зимата), ако имаше къде да си го оставям на училище, няма да се замислям изобщо. Но уви! Това е положението…

 14. Като гледам резултатите явно си го бутал това колело не си го карал, така не се брои

 15. Хора, когато пътят е пълен с автомобили, а тротоарът – с хора не можете да карате бясно с колелото, наистина. Ако имаше велоалеи там, където карам, щях да се придвижвам два пъти по-бързо!

 16. От къде до къде караш?
  Вероятно може да се измисли алтернативен макар и по-дълъг маршрут който не е толкова задръстен

 17. Интересно.
  Като си пеш, чакаш 1 минута по-малко за светофар, отколкото си на колело. Би трябвало да е обратно, тъй като с колелото можеш да пресечеш по-бързо, т.е. да тръгнеш зеленото тъкмо като изгасва.

  Това показва, че единични експерименти не стават за правене на генерални изводи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.