Пет интересни факта за мъжките тестиси

Ето пет факта за мъжките тестиси, които може би не знаете:
1. Кожата им има по-тъмен цвят от този на останалата част от тялото.
2. Единият винаги е по-нагоре. Така не се блъскат един в друг, докато мъжът върви или бяга. При 85% от мъжете левият тестис е по-ниско от десния.
3. Обемът на тестисите е между 14 и 35 куб. см. Докторите имат специални инструменти за измерване обема на тестисити, наречени орхидометри.
4. Температурата на тестисите е 1-2 градуса по-ниска от тази в останалата част на тялото, за да може да се осигури подходяща температура за производството на сперма.
5. Тестисите се появяват в корема, подобно на женските яйчници и скоро след раждането на мъжките бебенца просто „изпадат“ в скротума (торбичката).

7 мнения за “Пет интересни факта за мъжките тестиси”

 1. Състоянието, при което тестисите не се смъкнат в скротума се нарича крипторхизъм.
  Друг интересен факт е, че кожата на тестисите постоянно се размества. Пробвайте следния трик – седнете си спокойно голичък и се загледайте в скротума и ще установите, че наистина се мърда. Ако докоснете скротума от едната страна, то тестисите ще се изместят противоположно на докосването. Този механизъм е по-добре изразен при животните и се нарича асансьорни тестиси 🙂 Всичко, коеот е свързано с тестиси и пенис е по майята част :Р

 2. @любослава
  Поздравявам те за последното изречение… 🙂

 3. Любослава, кажи нещо за размерите? ..щом е по-твоята част 🙂 (пише, че учиш медицина

 4. Да бе, голям ташак са мъжките тестиси. Еле пък женските тестиси …

 5. Важно е да се каже че колкото са по-големи ташаците толкова по-добре.

 6. УУУ за последното не съм съгласна. Има едни клипче в you tube – big balls или нещо от рода. На това се казват големи ташаци и вярвай ми човечеца хич не се радваше, че са му големи възглавниците в случая.

 7. Аз пък вчера открих, че думата „ташак“ е турска. В малкото речниче, което имам, за да проверявам точното значение на турцизмите в българския език, преводът е „мъдо“. Смешното е, че аз „мъдо“ чух за пръв път на 18 г., когато един приятел разправяше някакъв виц, чиято ударна реплика съдържаше въпросната дума. Вицът не беше толкова забавен на компанията, колкото това, че аз съвсем невинно поисках информация за какво точно става дума:)
  П.П. В същия речник е дадено и прилагателно „мъдест“. За какво ли се използва?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.