Концерт на Б.Т.Р. в Русе

В случай, че не знаете, тази вечер Б.Т.Р. свиреха в Русе. Всъщност, явно само 50-100 души знаеха, защото толкова бяха дошли по случай празничния концерт, заплатен от Община Русе.
Аз лично разбрах за концерта от един сравнително малък надпис пред градския театър, съдържащ програмата на празниците. Само дето надписът гласеше, че концертът ще е пред Общината, а той беше в Доходното здание заради дъжда. Както може би се досещате, нямаше особена информация за промяната.
В следствие – тази вечер голяма група като Б.Т.Р. пя пред около 50-60 души. При богатия репертоар на Б.Т.Р., това означава, че можеха спокойно на всеки да изпълнят отделна песен! Не знам как се почувствали момчетата от групата, влизайки в полупразната зала, но аз се почувствах засрамен, че съм от Русе…
Познавах лично над 50% от публиката, всъщност на 10-тина души им казах лично в последния момент. Няма медии, няма гласност, нищо… една кьорава табелка „Концертът ще се състои в Доходно здание“ няма!
Наско, Кирчо, Славчо, Иван и Илиян се появиха на сцената като училищна група (ефектът бе подсилен още повече, че по-голямата част от публиката се състоеше именно от ученици от МГ „Баба Тонка“)… И ГОЛЕМИТЕ Б.Т.Р. отстрани като че ли изглеждаха по-земни, по-добри и по-мили…
Защото макар и да бяхме шепа хора, нито за миг не се почувствах пренебрегнат от групата. Липсваха невероятните викове на огромната тълпа, но и сам фенът е фен, както се казва… Крещяхме, пяхме, танцувахме и се забавлявахме на максимум.
Толкова на максимум, че токът не издържа в един момент и останахме на сладки приказки с групата:
– Съжаляваме, но нямаме ток – казва Наско.
– Нищо, свирете „Надеждата“ акустично – казвам аз.
– Ами нямаме акустични китари с нас – казва Славчо.
– Ама мога да ти я изсвиря на акустични барабани, ако искаш.
– А, няма да стане – провиква се друг фен… – Искаме ток!
– ИСКАМЕ ТОК! ИСКАМЕ ТОК! ИСКАМЕ ТОК!
Токът дойде след една цигара време и концертът продължи. Така и не стигнахме до „Надеждата“, но определено съм доволен от концерта като цяло.
Всъщност, доволен съм от Б.Т.Р. и съм адски недоволен от отговорните в PR отдела на Община Русе (ако изобщо има такъв), които не дадоха никаква гласност на събитието! Идеята да правиш концерт на Б.Т.Р. в зала е повече от тъпа, лично според мен. Не мога да усетя музиката така. Представете си – концерт на Б.Т.Р. и полупразна зала, с насядали като баби младежи, които стриктно гледат и пляскат… На всичкото отгоре, ченгетата прибраха някакъв пич, защото си носеше патронче с алкохол в якето… (?!!!!!) А колко по-различно би било под дъжда, покрити с найлон, изпод който грачим, прегърнати и със светещи запалки в ръка…
Между другото, новият албум на Б.Т.Р. („Deja Vu“) съдържа само стари шлагери на други групи и до към края на май се продава на промоционална цена от 8 лв. с подарък вестник (или обратното). Някои от песните са много зле, но други определено ме зарадваха.
И за край – една история, която се случи паралелно с концерта и за която разбрах в последствие…
Започва така:
„Вечерта трябваше да е приятна. Имах си планове. На концерт с момчетата. Рок концерт. И аз с черни нокти и подчертани с черно очи. Да, ама не. Едно странно телефонно обаждане промени всичко. И докато се усетя вече не чаках началото на концерта с момчетата. Препусках през локвите, почти скрита под розовия си чадър…“
Продължението очаквайте тук.

6 мнения за “Концерт на Б.Т.Р. в Русе”

 1. Ооо, недей да очакваш от Деси Огнянова, една от PR-те на Общината, редовно правеща по около 19 грешки в едно прес-съобщение (не се шегувам, това е личен опит), да оповести подобаващо събитието. Всъщност информация до медиите беше пусната предварително, но доколкото видях само Дарик-Русе писаха подробно за концерта.

 2. Русенци минават за интелигентни хора (за разлика от нас- шопето), ама и аз съм си патил по тази линия.

  Ходих веднъж в Русе, за да изнасям лекции, но нещата бяха много зле организирани. Не можаха дори да ме заснемат от телевизията, макар че уж го бяха планирали дни преди това.

  Странна, много странна работа…

 3. петьо момичето което си посочил в препратката съм я засичал във ФотоФорум. Знаеш ли й профила?

 4. Имам профил във Фотофорум, но до тази сутрин имаше само една снимка там. Вече са цели 3 и предполагам още дълго време ще останат толкова 🙂

 5. Историята малко ми напомня на моята концерта на Kultur Shock в Хамбург

 6. какъв ти тук ужас, той пеел народът. Добре звучи твоето описание, Пешо.

  По този повод днес тъкмо се бях надъхал да ходя на концерт на БТР (за 7ми път като последният беше преди само 7 години ), пускам редовото интернет-търсене за повече детайли за концерта и … първият резултат гласи …“дългоочакваният концерът на рок група БТР в Русе отпада по технически … “ въобще не чета нататък. Уви!
  Вторият резултат обаче бе именно този пост, който коментирам. Зарадвах се, не защото все пак са свирили скоро в Русе, но защото камерната атмосфера така пластично бе описана, че все едно и аз съм бил там 🙂
  За компенсация, включихме подобаващо БТР в репертоара на местното караоке клубче :):)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *