Технологичен парадокс с историческото ни наследство

Факт: 4 фута и 8,5 инча в метрична система са 143,51 см.

 

На совалките в космическия център „Кенеди” са разположени два двигателя с ширина 5 фута. Разбира се, конструкторите са искали да направят тези двигатели по-широки, но не са успели.

 

Защо?

 

Работата е там, че тези двигатели са се доставяли по железопътна линия, която преминава през тесни тунели. Разстоянието между релсите е 4 фута и 8,5 инча, затова конструкторите на двигателите са могли да ги направят широки едва 5 фута. Възниква резонния въпрос:

 

Защо…

 

…разстоянието между релсите е 4 фута и 8,5 инча? Откъде се взе тази цифра? Оказва се, че жп линиите в Щатите са направени по прототип на английските железници. А в Англия са правили жп вагоните по същия принцип и размер като трамвайните. Съответно първите трамваи в Англия са се произвеждали по образ и подобие на каретите. А дължината на оста на каретата е… 4 фута и 8,5 инча. Но…

 

Защо???

 

Защото каретите са се произвеждали така, че осите им да попаднат в коловозите на английските пътища, за да се износват по-малко колелата. А разстоянието между коловозите е било, представете си, 4 фута и 8,5 инча.

 

Ама защо?

 

Ами просто римляните са започнали строежа на пътища в Англия, оразмерявайки ги така, че да са подходящи за техните бойни колесници. А дължината на оста на стандартна римска бойна колесница е… правилно се досетихте! 4 фута и 8,5 инча. Най-накрая се добрахме до това откъде идва този размер във времето. Но все пак,

 

ЗАЩО ?!??!?!

 

Защо римляните са измислили да правят своите колесници с оси точно в тази дължина? Ами защото в такава колесница обикновено са впрягали два коня. А 4 фута и 8,5 инча – това е размерът на два конски задника! Да се правят колесниците с по-дълги оси е било неудобно, следователно, ето това е отговора на първоначално зададения въпрос. Даже сега, когато човек лети в Космоса, неговите най-висши технически достижения пряко зависят от размера на конския задник, измерен преди две хиляди години!
Публикувано и преведено от руския печат от simona34, с дребни редакции от мен.

 

13 мнения за “Технологичен парадокс с историческото ни наследство”

 1. Римляните не са използвали бойни колесници.

  Duh…

 2. Longanlon, ползвали са бойни колесници, но не във война, а за забавления в Колизеума.

  И двамата с Daggerstab, ясно е, че ще откриете куп фактологически грешки… Най-малкото, че е трудно да се каже, че асфалтов път може да е широк точно 143,51 см, при условие, че асфалтът се свива и разширява с няколко сантиметра само от промяната на температурата… Но не фактите правят историята забавна, а в нея има доза истина, нали?

 3. Лудата „завръзка“ просто. Да се не начуди човек от къде тръгвало всичко…

 4. Детайлността на фактите в случая не е толкова важна – от значение е навързването на тези факти, а не подробностите около тях.

 5. Измислица (частично) или не, цялата история кефи! 🙂

 6. Много благодаря, страхотно инфо!
  По-правилно е да се каже „разстояние между осите“, а не „дължина на оста“.

 7. яко, а иначе боли ме дали е така :), дано обаче педерастките задници сега не оставят някоя след за идните поколения

 8. Всъщност NASA няма проблем да направи двигателите колкото си иска широки – винаги могат да ги доставят по шосетата. Предполагам, че е направен компромис с транспорта, защото не е било толкова важно – т.е. тези двигатели са могли да свършат работа.
  Но това за 2та коня беше добро. 🙂

 9. Буустерите на совалката са с диаметър 12.17 фута и се транспортират на части (с влак).

 10. Влак, трамвай, ръчна количка = няма значение. Те ако искат могат. Хората транспортират цели къщи, транспортират телескопи (т.е. огледала с голям диаметър) и други неща транспортират (:-DD). Въпрос на желание и пари.

 11. ахахахАХАХАХАХАХАХахахахаХАХАХАХХАХахахахаха теория на двухилядолетния конски гъз хахахАХАХАХАХАХАХАХАхахахАХах

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *