Румънски винетки

Както може би сте забелязали, през последните няколко дни не бях писал в блога си. Това е така, защото си взех отпуск и избягах от (почти) всички компютърни и мобилни устройства за няколко дни.

Направих си една дълга разходка из България, която всъщност излезе и извън границите на родината ни – стигнах и до Букурещ (прочети подробности за предното ми посещение с автомобил).

За да пътувате на територията на Румъния, е нужно да разполагате с румънска винетка (Rovinieta). Винетките са сравнително евтини, зависят от вида и кубатурата на двигателя на автомобила, както и от щетите, които нанася на околната среда (вредни емисии и наличието на катализатор). Предлагат се дневни, седмични, месечни и годишни винетки.
Принципно е изключително лесно да се сдобиете с винетка. Нужно е просто да намерите бензиностанция Petrom с характерни жълто-сини цветове:

 

И сега идва интересното – в Гюргево има поне три такива бензиностанции, като едната е точно след румънския ГКПП на Дунав мост. Оказа се обаче, че в цяло Гюргево винетки по бензиностанциите няма.
Единствената друга възможност е да си купите винетка от пощенския клон. Намерихме поща, в която обаче обясниха, че не могат да продадат винетка на българи.
И изведнъж се оказва, че румънците са си изработили хитра схема да прибират кинти – нямате винетка, излизате от Гюргево, полицията ви спира и ви заковава със 100 евро глоба. Ако искате!
В крайна сметка, замъкнах любимата си Корса пред полицейското управление, разпитах местният дежурен и на чист български проведохме следния разговор:
– Никъде няма винетки – няма на границата, няма на бензиностанциите в Гюргево, в пощата не може!
– Карай без винета!
– Как така? Ами глоба?
– Е… глоба-глоба!
Реших, че трябва да говоря с началника на полицията и отидох при един младши инспектор от жандармерията – младо, ведро и симпатично момче с перфектен английски. Той влезе при началника от мое име и обясни ситуацията. Казаха да се върнем до ГКПП-Гюргево и че от там знаят как да си намерим винетка.
Така и направих. На границата чакаше един полицай заедно с един цивилен… Пак български:
– Кажи, момче, какъв е проблемът? – почна полицаят.
Обясних му, че няма винетки в цяло Гюргево. Полицаят каза на цивилния нещо на румънски тип „иди с него“ и…
Следва кратко ръководство по шофиране с румънски навигатор:
  • „стънга“ – ляво
  • „драпта“ – дясно
Край на ръководството.
Скоро се озовахме до пощенски клон, който е толкова лесен за намиране, колкото блок 254 в Малашевци, ако нямате BG maps. Както вече казах, българин няма как да си купи винетка от пощата. Но румънец може да го направи, при това за броени минути… Дневни винетки нямаше и в пощата, така че се наложи да взема седмична…
И така, докато не се променят нещата, в случай, че в Гюргево не откриете винетки, имате два варианта:
Вариант 1
Намирате пощата, хващате се румънец и го вербувате да ви купи винетка.
Вариант 2
Карате без винетка, като се залепяте плътно зад някой ТИР, така че да им е трудно да ви забележат и съответно – спрат. И си купувате винетката от Букурещ (или накъдето сте се запътили), ако дотогава не ви заловят.
Още нещо за Букурещ – три часа в трафика е напълно нормално време за преминаване през града! И тъй като аз лично направих над 12 часа зад волана през последното денонощие, ще пиша в блога си пак, когато се освестя!

6 мнения за “Румънски винетки”

  1. Тъкмо щях да дам линка от Русеинфо, който си дал. 😉
    Та баща ми идва да ме вземе от летище Аурел Влайку (Бънеаса) в края на декември миналата година. Винетки нямаше и в Букурещ. Иначе минахме покрай много полицаи, спирахме при някои даже да ги питаме за пътя и не са правили проблеми. С други думи – наистина си затварят очите. Ситуацията е абсурдна…

  2. и аз имах проблем с намирането на винетка.но се указа че имат винетки но не знам поради каква причина не искат да ги продават на българи.в Букурещ на една бензиностанция минах през ноща и спрях да попитам и ми казаха че имат но искаха само леи а аз нямах в момента.през деня се върнах на същото място и като попитах отново ми казаха че нямат.и тогава им обясних че преди това техен колега ми е казал че има те се спогледаха и тогава чак ми дадоха.не знам защо но не искат да продават на българи.

  3. Имах възможността да отида до Букурещ с личен автомобил, но не знаех че трябва да се купи винетка. Преминах пред страшно задръстване по магистралата за столицата. Явно съм имала голям късмет, защото се разходих гратис ис северната ни съседка без да ме заловят. А ако бяха ме спрели полицаите нямах и пари за глобата им!:) Имах български пари, а в неделя никой не искаше да ми ги смени за евро или леи – голям майтап 🙂

  4. Намирането на винетки вече не е чак такъв проблем!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.