Зимни математически състезания Русе’2008

На снимката горе виждате вътрешността на масивната сграда на Русенски университет „Ангел Кънчев“. Там се проведе тазгодишната надпревара по математика, математическа лингвистика, информатика и информационни технологии за средношколци…
„Зимните празници“, както беше името на това състезание преди време се провеждат веднъж годишно, като домакини обикновено са градовете Русе-Плевен и Варна-Бургас (по двойки) и се редуват през година…
Вече писах за юбилейните зимни състезания през 2006 г. Две години по-късно реших да направя подробен разказ със снимки от събитието.
И докато при математиците е малко по-скучно и прилича на обикновен университетски изпит…

… при компютърните състезания е по-забавно. И така, ще се опитам да опиша типичното състезание в хронологичен ред. Мисля, че постът ще е полезен за по-младите читатели на блога, които още не са били на състезание по информатика.
В началото на състезанието се раздават условия на всички участници, но те нямат право да поглеждат листите със задачите. В точно определен момент се дава старт на състезанието. За по-малките то продължава 4 часа, а за по-големите – 5 часа.

За всеки състезател има осигурен компютър, както и среди за програмиране (C, C++ и Pascal). Състезателите имат възможност да се запознаят със задачите.
Всяка задача по информатика се състои от условие, входни данни и изходни данни. Най-общо казано задачата изглежда така:

Условие: Напишете програма, която по зададени цели
числа A и B, не по-големи от 100, извежда тяхната сума.
Вход: на първия ред от клавиатурата се въвеждат
числата А и В.
Изход: извежда се единствено сумата на двете числа.
Примерен вход: 3 2
Примерен изход: 5

Естествено, задачите са доста по-сложни, дори и за най-малките (4-5 клас), но принципът е същият.

По време на първия час от състезанието авторите на задачите минават два пъти, за да отговорят на евентуални въпроси по условията на задачите.
Всъщност, условията на задачите и решенията им се обсъждат с всички ръководители на отбори, тъй като задачите за най-големите (11-12 клас) са трудни колкото и на Международната олимпиада по информатика и самите ръководители и преподаватели не винаги знаят как се решават.
През това време състезателите се потят и програмират яко…

… за да ви успокоя, че не само децата се мъчат, хората от журито също решават задачите. Всъщност, именно по решението на журито се определя какви времеви ограничения да се поставят за работа на програмите на състезателите.

На снимката по-долу е един от най-врелите и кипелите в състезанията по информатика хора – доц. д-р Красимир Манев, преподавател в СУ и член на Международния комитет на олимпиадата по информатика.

В писането на решения и цялостната проверка на задачите помагат и много бивши състезатели по информатика, най-често призьори и медалисти от национални и международни състезания.

Изградена е специална система за автоматично получаване и тестване на работата на участниците, която се използва и в Международната олимпиада по информатика.

Всяка от задачите носи 100 точки (обикновено 10 теста по 10 точки). Целта на тестовете е да са различни и да покриват почти всички възможни случаи. Например, за задачата със събирането на две числа, един типичен пример за 10 теста са следните двойки: (1,1) (2,7) (12, 3) (8,14) (0,0) (-6,5) (0,-11) (-62,-14) (100, 100) (-10000,-1000000). Както виждате, простата задача има доста „подводни камъни“ – нули, отрицателни числа, твърде малки отрицателни числа… не е толкова просто!

Всеки от тестовете носи 10 точки, ако даде правилен резултат и 0 точки в противен случай (например когато програмата дава грешен резултат, блокира, извежда допълнителна информация на екрана или пък работи прекалено бавно).

Накрая резултатите се сумират. Максималният брой точки е 3 задачи х 100 точки = 300 точки, което е трудно да се постигне…

Благодарение на автоматичната проверка, оценяването е напълно безпристрастно и толерирането на определени състезатели се свежда до нула… Накрая на състезанието се обявява класиране и естествено, най-добрите получават награди.

Интересни или не са подобни състезания, преценете сами…

Със сигурност обаче са по-полезни за професионалното развитие на децата от игри тип Doom и Counter Strike…

Официалният сайт на Зимните математически състезания Русе’2008 е на адрес http://www.ami.ru.acad.bg/zms/

Повече информация за състезанията по информатика като цяло пък можете да намерите в специализирания портал Инфоман.

Въпроси? Коментари? Идеи? Споделете в коментар!

3 мнения за “Зимни математически състезания Русе’2008”

  1. По-интересно е на отборните състезания 🙂

  2. Вече няма отборни… Всички състезания са индивидуални. Единствено студентските състезания по правилата на АСМ останаха отборни.

  3. Их…че ме хвърли сега в едни носталгични спомени. И аз участвах в тези сътезания, но в „скучната“ им част – математика 🙂 Освен зимни, имаше и пролетни метематически съзтезнаия, ако не бъркам вече; хубаво си беше…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *