Блогърската книга

Наполедък позанемарих анкетите и е крайно време да направя нещо и по този въпрос. Преди време ми хрумна идея за книга с най-добрите постове на блогърите (блогосбирка). Споменах това на блогърската среща и Eneya адски се запали по инициативата… За да й помогна, пуснах анкета с въпроса дали блогърите биха си купили книга с най-добрите постове…

 • Да, казаха 15% и не питаха за цената…
 • Да, казаха още 8% и поставиха граница от 10 лв.
 • Да, казаха и още 13% и поставиха граница от 5 лв.
 • Да, казаха и други 13% и поставиха граница от 2 лв.
 • Да, казаха още 1/4 от запитаните, но ако се разпространява безплатно…
 • И останаха 1/4, които пък не биха си я взели.

Накратко, половината посетители биха платили за подобна книга, а на половината на тази половина не им дреме от висока цена. Тоест можем да мислим за:

 • Книга с най-добрите постове (Искате да се включите в подбора? Свържете се с Eneya, ще се радва)
 • По не повече от 2-3 поста на блогър… (Имате идея кои да са вашите и на другарчето ви? Eneya!)
 • С картинки – книжките без картинки рядко са интересни!
 • На рециклирана хартия – с грижа за природата!
 • На възможно най-ниска цена – колкото по-скъпа, толкова повече постове!
 • Приходите отиват за благотворителност
 • Тираж

Надявам се, че на втората блогърска среща ще има време да обсъдим и това…

Тишо и Веско от „Капитал“ също са обещали да ударят по едно рамо, да видим…

7 мнения за “Блогърската книга”

 1. Звучи кошмарно!

  Наш дълг е да осуетим такива вредни за човечеството мероприятия!

  ДОЛУ БЛОГЪРЩИНАТА!

 2. Аз съм много ЗА. Трябва да се включват повече анализи и философски статии. Ако на Eneya и хареса нещо от блогът ми, може да го използвате свободно. Впрочем от Капитал Light вече публикуваха две мои статии 🙂

 3. Енея си има icq, освен това Енея набира хора, които имат идеи за блогове, за постове, които са им направи впечатление и Енея с радост е готова да прочете всяко препоръчано нещо. Освен това няма аз да избирам и оценявам (дори само защото блоговете и постовете са твърде много за сам човек), така че препоръчвай смело.

  Ще говорим подробно на блог-срещата. 😉
  А до тогава: 294658273.

 4. Можете да я принтвате на тоалетна хартия: хем рециклирана, хем евтина, хем да има човек какво да чете когато най-много му трябва 😀
  Има и други плюсове от рода на достъп до огромно количество публика и разнообразие от читатели (включително и тези които иначе не биха били заинтрегувани), а и не на последно място: запазване на незаменимата функцията „scroll down for more info“! 😀
  И минуси има, но въпреки че са по-малко… сещате се 0_о

 5. Да бе, аре ся стига глупости и да погледнем сериозно на нещата. Мисля, че „Книга на блогърите“ е добро начинание, но аз не си го представям точно като издаване на някаква книга и точка. Това противоречи на периодичността на блогосферата, т.е целта е да се създаде периодично издание, което да изнася на хартия по-добрите текстове, появили се в „свободните медии“ на определен етап – месец, седмица, година.
  Подобно хартиено издание ще разшири сериозно аудиторията на блогосферата и ще разкрие за много хора, пред които вратите на виртуалния свят все още са затворени, колко новаторски, интересни и смислени текстове се появяват в напълно безплатните електронни медии.
  Представям си го като малоформатно джобно издание, което се разпространява безплатно и в голям тираж, на принципа на „Една седмица в София“. За крайния потребител то трябва да бъде безплатно, също като информацията в блоговете, а самите блогъри, които се съгласят да участват, не би трябвало да очакват хонорар за текствоете, които вече са публикували безплатно в Интернет. Естествено, косвеният рекламен ефект си е изцяло в тяхна полза. Целият проект би следвало да може да се издържа от реклама.
  Но (тук също има едно голямо но), както при всяка добра идея, между новаторското хрумване, което се зароди на първата среща на блогърите, и реализацията на идеята стои намирането на стартово финансиране. Някой, с други думи, трябва да завърти колелото и да го направи с комерсиална цел, за да спечели от разширяващата се публичност на блоговете. Усилията на блогърите, които евентуално биха подкрепили тази идея, трябва да са насочени в посока търсене на спонсориращи организации. Поне аз така си представям нещата.
  Несъмннео поската е правилна – утвърдени и уважавани медии като Капитал и Дневник започнаха редовно да насочват общественото внимание към сравнително новия феномен на блогосферата и това, което се случва в нея.
  Това, което можем да направим за момента е да лансираме тази идея на задаващия се блог камп и да видим дали някой ще прояви интерес: както от страна на блогващите, така и от страна на евентуални спонсорски организации.

 6. С най-голямо удоволствие бих си закупил този сборник. С надеждата при това да не е един, а да се превърне в периодично издание.

 7. Хм … за първи път попадам на идеята. Допълнението на Тишо ми звучи логично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.