Щропвафели (Stroopwafels)

Щропвафелите (буквално преведено „сиропени вафли“) са типично холандска вкусотия, създадена през XVIII век. Един от холандските пекари използвал трохи и други остатъци от своите печива, които подслаждал със сироп.
„Тестото“ на щропвафелите се прави от брашно, краве масло, мая, кафява захар, мляко и яйца. Тази смес се разделя на топки с големината на едро кюфте, след което се поставя в преса, където се изпича. Докато е все още топла, вафлата се разделя на две половини. Те се залепват, като помежду им се поставя пълнеж от сироп, кафява захар, краве масло и канела.
Резултатът е ужасно вкусни вафли, които трябва да опитате! Доколкото разбрах, подобни се продават и в България вече… вървят страхотно с кафе и мляко!

9 мнения за “Щропвафели (Stroopwafels)”

 1. оо страхотни са 🙂 има ги и във вариант с мед – отклонение от класическия, но доста сполучливо:) аз лично си ги взимам от едно магазинче около Плиска:)

 2. Има ги и във Фантастико, марката е „Tofinek“ ако не се лъжа и наистина са много вкусни 🙂

 3. „Стропвафелс“ (както летището Схипхол, не е Шипхол).
  Супер са, а онези полските са бледо подобие. Но пак стават, като няма кой да носи редовно от НЛ.

 4. Sorry, холандският ми е зле. Някой друг ще потвърди ли за „строп-“ вместо „щроп-„?

 5. Ммм, жУстоки са. От Билла си ги купувам. Двойката струва около 1.80лв. А три двойки (промоция) 4.80лв. Но са доста калорични и се лепят на тумбака :/

 6. В Холандия 10 бр. струват 2 евро, т.е. по 40 ст. едната.

 7. Летището е Schiphol, „ch“ i „g“ в холандския се произнасят като хриптящо „Х“ (аз лично не мога да го възпроизведа правилно този звук)
  Вафличките са супер!

 8. А продават ли ги някъде топли, те са върха de stroopwafels- стропвафълс.
  Студените нищо не струват пред топлите, опитайте ги при възможност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *