Подходящо storage решение за малка мрежа

Търся нещо такова, но не 10/100, а гигабитово:

AluBox LAN е устройство, което прави харда ви независим в LAN мрежа. Струва 100-тина лева, може да се включи към мрежата без изключване на каквито и да е устройства, поддържа хардове до 10000RPM с максимален капацитет1024GB, Plug-n-Play, с алуминиев корпус за по-лесно охлаждане и лекота, удароустойчиво!

Като цяло перфектно, само че LAN 10/100 не ми изглежда добре в дългосрочен план, така че разчитам на вас да дадете алтернатива за гигабитова връзка!

Ако някой има идея за по-ефикасен начин всички компютри от домашната мрежа да имат LAN-достъп до един хард, без да е нужно хардът да е закачен към отделен, постоянно включен компютър, нека се обади! Мерси!

4 мнения за “Подходящо storage решение за малка мрежа”

 1. valqk:
  Това го има в БГ:
  http://www.buffalotech.com/products/external-drives/drivestation/

  това трябва да си го внесеш ако можеш.

  http://mce.com/shop/browse?category_id=552

  разгледай, може да има интересни неща.
  само да те предупредя, не помня кой, но някой приятел си беше вззел пръчка подобна на тази която си показа.
  Оказа се, че цпу-то му е много бавно, на фтп няма проблем 5-6-8 МБ/сек, но пусне ли самбата(win share) трафика до/от него падаше на 1-2-3МБ/сек, така, че е хубаво и да тестваш, то и да има гигабит порт, като не му стига процесор да смята за голям трафик – голяма работа, че е гигабит!

 2. Не съм ползвал гигабитови рутери или LAN файлосъхраняващи устройства, но Linksys имат интересно предложение – WRT350N, рутер + гигабитов ‘превключвател’ + USB port за връзка с твърд диск, за около 1/4 хилядарка ($).

 3. Гледах нещо такова за вкъщи по едно време, но за повечето предложения така и не можах да намеря точно какъв файл сървър правят (достъп през FTP? WebDav? SMB Sharing? AFP Sharing?).

  След много чудене и търсене в Интернет, стигнах до изводя, че почти всички такива решения или форматират диска ти или с FAT32 (doh!), или в някакъв си техен спефциален формат, който после нищо друго не може да прочете. Някой дори искаха да плащаш за data recovery в случай, че твоето file server-че се скапе!!! Също така почти всички от тях правят единствено SMB File Sharing, който съвсем не се слави с високата си скорост дори и на Gigabit LAN.

  След още повече чудене установих, че една компания, която прави най-различни неща, използва Debian Linux за NAS решенията си и ти форматират диска с XFS: казва се Buffalo. Тук са сравнително популярни за такива неща и за моя голяма изненада, те са европейска фирма! Почти всичко, което имат работи на Gigabit LAN и прави file sharing през всичко, което можеш да поискаш. Също така доста от NAS решенията им позволяват да си заредиш 2-3 харддиска в тях и да си направиш RAID cluster. До колкото виждам, обаче, техните NAS решения са по-скоро насочени към малки офиси и хора работещи с огромни файлове.

  Четох много хубави и много лоши ревюта за тях, като лошите са основно от хора, които не харесват техническата им поддръжка (като, че ли някоя компания ИМА хубава техническа поддръжка днешно време), както и такива, които не се сещат да си прочетат диска през Linux.

  Та след известно време се отказах да си взимам NAS, основно защото ИМАМ десктоп компютър който е винаги включен, но ако нямах вероятно бих разгледал тази компания отново и то доста сериозно. До колкото видях, обаче, техните неща струват доста повече от 100 лева.

  Относно WRT350N рутерът който Димитър ти предлага:

  Да, това е чудесна алтернатива, стига да внимаваш как го ползваш: доста хора, които използват този рутер, се оплакват, че в mixed mode wireless-ът му не работи добре, особено когато става въпрос за mixed mode със 803.11g и 803.11n. Също така доста хора са имали проблеми с подкарването на StorageLink-ът. Много други пък се оплакват, че firmware-ът с който идва е боклук и първото, което трябва да направиш ако си вземеш този рутер е да му инсталираш най-новият firmware. Повечето оплаквания са (surprise surprise!) от техническата поддръжка на Linksys в Индия.

 4. Един от основните проблеми с тоя тип устройства (а аз пробвах 3-4-5 – повечето в ниския ценови сегмент) е скоростта. Ако говорим за малки файлове, и малки обеми на трансфер – няма проблеми, но когато се опитвах да ги натоваря – резултатите бяха трагични… Просто процесора/мрежовия интерфейс им е доста слаб и резултатите са трагични!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.