Английското електричество


Като повечето неща на Острова, електричеството също не е по типично европейския стандарт. Контактите във Великобритания са с три букси, а в Европа – с по две… За щастие, проблемът лесно може да се реши, ако си купите китайски (задължително, няма какво да му се прецака, затова няма смисъл да давате повече пари!) преходник, който струва само няколко паунда и се продава във всички по-големи магазини.
Имайте предвид обаче, че преходникът не променя напрежението, което в Англия е 240 V, а не 220 V. Тази разлика не се отразява на повечето уреди, но все пак погледнете какво пише под лаптопа, зарядното за GSM, нощната лампа или каквото там ползвате. Ако пише например, Input: 100-240 V ~, нямате проблем. Ако обаче пише Input: 220 V ~, по-добре не си правете експерименти…

10 мнения за “Английското електричество”

 1. На тея пък всичко им е наобратно…

 2. Според БДС, ако не се лъжа, допустимото напрежение в клиентската мрежа е 220V (+10%,-15%), тоест в България съвсем спокойно можеш да имаш 240 волта също (например, ако си непосредствено до трафопоста).

  Друг е въпросът, че ако и в Англия имат подобни отклонения, то съвсем спокойно си отиваш на 260+ V 😉

  Поздрави

 3. Този преходник ми напомня на едно старо трйно джобно разклонителче на село, което се побира в шепата – пъхаш го в контакта и от него имаш три изхода. Старо, може би от 50-те или 60-те години.

 4. И аз го помня този троен разклонител 😉 и у нащу селу имаши таквоз 😛

 5. Със скромното си електрообразование, обявявам статията ти за излишна. Амин.
  Аз живея в близост до трафопост и напрежението ми е 220V, само в най-лошите случаи. Напрежението е фактор, който определя живота на едно ел. изделие. Ако една ЛНС (лампа с нажежаема спирала, сиреч „крушка“) работи на 210V, а друга на 240V, е добре да се знае, че тази на 210V ще е по-дълговечна, докато тази на 240V може да си замине млада и незряла. Обаче за лаптопи и други сложни, апаратури захранвани директно от мрежата, трябва да знаеш, че минават през няколко защити (примерно лаптопа има едни такива работи, дето изравняват фазовата разлика) и чак тогава уреда биде захранван. Т.е. носете си новите дрехи и да не ви пука!

 6. Г-н Събев,
  Започвам така официално коментара си защото не е съвсем по темата, но имам една огромна молба към вас. 😉

  Да вземеш да изидриш и снимаш един стандартен умивалник с топла и студена вода. И той не е като по целия свят. И да го публикуваш тук ако може. Аз лично имам остра нужда от подобна снимка, но уви не си направих такава докато бях в Лондон.

  Та ако не ти е голям проблем мога ли да си поръчам публикуване на подобна снимка?!

 7. Взе ми поста от ръцете, както се казва… Тъкмо за това мисля да пиша довечера 🙂

 8. тези контакти бачкат и без този преходник, само трябва докато включваш нормалния кабел, в горната дупка да пъхнещ нещо примерно ключа от колата ти или жак от някои слущалки.

  блогът ти е супер, вчера случайно го открих.

 9. Вярно е, че уредите не са толкова чувствителни, защото сувсем постоянно напрежение не може да се поддържа. Още повече, че ако е работило в България, със сигурност ще се справи и с английския ток, защото у нас токът си удря 250 волта спокойно.
  tobyveni, а ако някой неграмотник не е свързал нещо както трябва, ще те думнат тия 240 волта и няма да се маят.
  Иначе съм доста отрицателно настроен към британците заради това, че не искат да приемат стандартите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *