Как се снимат фойерверки




Бях обещал да ви разкажа как се снимат фойерверки… Горните три снимки направих без никакви помощни средства, но за да направите не само толкова, а и още по-добри, следвайте съветите по-долу:

 1. Забравете за светкавицата! Ама никаква светкавица, вие няма да изпращате светлина към фойерверките, която да се отрази, а само ще поглъщате светлина, така че забравете за светкавицата.
 2. Ръчни настройки! Забравете автоматичните щуротии и включете апарата на ръчен режим. Фокус: безкрайност, ISO: 100 или по-малко, Време на експозиция (максимално, с уговорки, които ще спомена по-долу).
 3. Вземете си статив! Изображенията трябва да са стабилни, а това не става като държите апарата в ръка (въпреки че горните снимки така ми се наложи да ги направя). Най-добре сложете апарата на статив и задействайте снимката с дистанционно.
 4. Насочете апарата правилно! Това е най-трудното… Можете да сложите по-широкоъгълни настройки, за да обхванете по-голяма част от небето. Запомнете коя част от небето се хваща на снимката и така ще знаете кога да стреляте.
 5. Вземете си непрозрачен картон. Нужни са ви само 1-2 секунди, за да получите ярък отпечатък на изображението, през останалото време обективът трябва да е затворен. Тъй като при повечето цифрови апарати има малка (но важна пауза) между момента, в който натискате бутона и момента, в който снима, най-добре стартирайте снимката с покрит картон и махнете картона от обектива само в момента на експлозията. Така ще се получат много ясни и чисти изображения.

Имайте предвид, че първите фойерверки излизат най-добре, тъй като при следващите остава доста дим и снимките не са толкова ярки. Така че снимайте от самото начало и снимайте по много, за да изберете най-добрите!

6 мнения за “Как се снимат фойерверки”

 1. Много ти благодаря за съветите. Мисля да експериментирам тук в Търново, само да пуснат пак „Звук и светлина“…:)))

 2. Снимките са много сполучливи! Мерси за съветите, ще си взема бележка. 🙂

 3. а другия вариант е да си вземете canon – има режим fireworks 🙂

 4. Добри съвети! 🙂

  Между другото, може да се снима и със „сапунер“ без ръчни настройки, само на нощен режим.

  Нощен режим, ISO 100, възможно най-дълго време на експозиция, статив (или апаратът подпрян на прозореца, на парапет на мост, пейка)… останалото е дебнене и (евентуално) картон или ръка 😉

  На мен рядко са ми се получавали такива снимки, ама то е защото рядко имам време и статив с мен, когато внезапно някъде над града някой си направи парти с фойерверки… и докато извадя апаратааа, пък докато го настрояяяя… пък докато намеря откъде да снимам и те свършили 😉

 5. ъхъ, ъхъ, и аз със сапунерка съм правил екстра фойерверки, даже и статив нямах… тука из Врачанско поне веднъж в годината правят по едно голямо буууууум, та поне знам кога ще ми е следващия експеримент по темата 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.