Накъде се върти?

Страхотна оптическа измама, която дори определя типа на мозъка ви! Wow!

20 мнения за “Накъде се върти?”

 1. Според линкът, ако виждаш момичето да се върти обратно на часовниковата стрелка, значи съм логичен човек.

  Това е! Ще си лепна лепенка на челото Intel Inside.

 2. Аз я виждам и в двете посоки – ту в едната, ту в другата… Значи съм нещо като Intel Half Core 🙂

 3. Ами при мене в началото се въртеше по посока на часовниковата стрелка, от време навреме и наобратно. Мога да я контролирам като си въртя пръста в посоката, в която искам тя да се завърти. Абе….шантава работа… 🙂

 4. Даааа, съгласен съм – много е яка. На мен някой ми я беше пратил преди около година и тогава след 20 мин. взиране зарачна да се получава ефектът. Сега обаче се разбих да зяпам без никакъв ефект, въпросната балерина си се върти само по часовниковата стрелка.

  Обаче, направих си няколко експеримента и мисля, че мога да дам точно стъпки как да направите така, че да я виждате въртяща се по или обратно на часовниковата стрелка.

  Значи – с ръка прикривате едното око и се разполагата на около 30-40 см. пред монитора. След това фокусирате погледа на един сантиметър вляво от самата картинка. Тогава наблюдавайки с периферното зрение въртенето изглежда все едно е обратно на часовниковата стрелка (при мен поне). Сега ако преместите погледа отдясно на картинката, то тогава въртенето става по часовниковата стрелка 🙂

  Интересно ми е дали още някой може да потвърди наблюденията.

 5. Barracuda, така е, да.
  Но виждаме нещата така, просто защото сме свикнали да четем отляво надясно. Ако един арабин погледне картинката според инструкциите ти, ще се получи точно обратното!

 6. И аз да си кажа, по скоро да поясня :)))
  Това е поредица от картинки, наредени една след друга. Всяка една картинка на мадамата може да се види по два начина, например тази :
  //img525.imageshack.us/img525/
  2420/silhep1.jpg
  (дано линка излезе)
  Понеже е само силует – може да си изберете дали да я виждаде в гръб или в лице, защото фактически няма разлика. Отворете gif-а в Image ready например и разгледайте всяка една позиция 😉
  Ето тук има малко обяснения:
  //www.web-us.com/brain/
  LRBrain.html
  и тестче 😉
  Пък вижте това флашче:
  //bgflash.com/details.php?
  image_id=212

 7. А всъщност е зрителна измама, мацката си се врътка и в двете посоки:)

 8. borime4ka, не съм сигурен за арабина 😉

  Предлагам да намерим някой за експерименти!

 9. Аз я виждам обратно на часовниковата стрелка повечето време. И „един арабин“ помолихме и я погледна и я видя обратно на часовниковата стрелка. Не мисля че посоката на четене има голямо значение… Яко някой японец или китаец я погледне, накъде ще се върти? По тая логика ще трябва да я вижда да прави back flips или foreward flips 😛

 10. Арабинът ви е дефектен… Трябва да е такъв, дето чете само арабски отдясно наляво, а не такъв, който чете и отляво надясно!

 11. Хахахахаха! Ще кажа на арабина ни че е дефектен, да се върнe обратно в Арабия да се научи да чете по арабски както трябва…. той за това се е изнесъл от там: the road signs didn’t make scence to him.

 12. I have a problem. My brain has two parts. In the left there is nothing right, and in the right there’s nothing left;-)

 13. Само надясно. От време на време се отнааааааааася нагоооооооре и после пак се спуска. И сега какво?

 14. Момичето съществува в суперпозиция от въртене по и обратно на часовниковата стрелка! Прочетох го в един учебник по квантова физика, значи трябва да е вярно! Тя се върти така докато някой не направи „наблюдение“. Тогава се върти само в едната от двете посоки, в зависимост от това как я наблюдавате.

  Сега знаем как се върти. Възниква въпроса: защо се върти когато никой не я гледа.

 15. Привет,
  Значи, подлагаме мацката на кръстосан огън – имам и аз известни подозрения, че посоката на четене и навика към това имат връзка и че ключов момент е настройката при започване наблюдението на картинката – това е определящо за начина ви на наблюдение.
  Надали обаче това е меродавен тест за доминантна половина. Аз я виждам въртяща се наляво, но в някои моменти като че ли хуква и надясно. Ако пък ви се фръцва ту наляво, ту надясно, и то когато си помислите за това или си дадете знак, то вероятно по-скоро си тествате автосугестивните способности и убежденията. А може би сте още гъвкав танцьор и влиятел. 🙂
  Ето една програмка специално за подобно тестване, която вероятно е по-точна:
  //www.planetpsych.com/zInteractive/brain.htm
  По-добре се тествайте 2-3 пъти. Според нея, аз излизам по-скоро балансиран – веднъж така, друг път с леко доминиране на дясната страна, а трети – с леко доминиране на лявата, с визуални предпочитания около 70-80%, с което съм съгласен – просто в различни моменти се усланям повече на интуиция, концепции, чувства и въображение (особено що се отнася до креативно изявяване), а пък в други – на логика, последователност и детайли.
  Също така забележете, дали когато ви говорят, обръщате внимание повече на КАКВО е казано или на КАК е казано. Казват (без значение как :)), че второто е индикатор за дeсни наклонности, а първото – за леви (само в главата от втория етаж обаче). Или когато говорите – дали използвате ръцете си (аз понякога да, понякога не).
  Някои специалисти считат, че имало отношение и коя ръка ползвате повече (вързани са кръстосано към централния: лявата се контролира от дясно полукълбо, а дясната – от ляво). Аз примерно държа химикалката и ножицата с дясната, силови действия извършвам по-акуратно с дясната, но вилицата и лъжицата, чашата, четката за зъби, бръсначката и поялника държа с лявата. Отвертката ми е удобна и за двете. Като малък към писането съм искал да тръгна по левия път, но стрелочниците ми са ме отклонили по десния. 🙂
  Вярвам, пробвали сте различни видове тестове, по няколко бройки от вид, и предполагам сте забелязали, че не винаги са на едно и също мнение – нещо типично за тях, затова съм с известна резервираност към подобни опити за „измерване“ на нещо толкова комплексно и.. „флуидно“ като човека.. от самия него – било мозъчна доминантност, когнитивни способности, креативност, характер и т.н. Мисля, че отговорите са може би ориентиращи, но надали точни. Съзнанието ни все още крие много тайни за своя капацитет и способности.

 16. Пробвах пак и определено я виждам и в двете посоки еднакво, като определено има нзачение какво си помисля и избера. Особено осезаемо е, ако спреш да я гледаш и без никакви предубеждения продължиш отново след това. Но като че ли от страницата на Herald Sun разнообразието във посоките е по-голямо, отколкото от дадената от Петър, макар че говорим за една и съща картинка. 🙂 Пробрайте и вие и кажете, има ли разлика? Предполагам, че позицията й върху екрана и отклоняването на вниманието ви от дизайна на страницата също влияят.

 17. И аз я виждам и в двете посоки. Обаче пробвах и линка на k2s…наистина е много интересен. Излезе ми, че ползвам лявата страна- 51,7 %, а дясната- 48,3. Ползвам зрението си 60 %, а слуха в 40 % от случаите си. А и обобщаващата оценка също много ми хареса…доста е вярна за мен…:)

 18. Каквото и да правя, все си се върти по часовника.

  Баси, къде съм си забравил половината мозък!?

 19. и аз в началото не я вижад как може изобщо да се върти обратно на часовниковата стрелка, когато е толкова логично, че се рърти ПО часовниковата стрелка.

  Обаче се назлобих и си разгледах .gif-чието с любимият ImageReady.
  И открих моят начин да я виждам наобратно…

  Когато кракът на мацката стигне възможно най-лявата си позиция, загледайте се само в издаденият напред крак и се опитайте да го видите като стъпало, обърнато към монитора. Токова е естествено последвалите движения само на този крак да се интерпретират като движение срещу часовниковата стрелка… След това веднага вдигам поглед към раменете й, защото:

  За да завъртя „танцьорката“ отново по часовниковата стрелка ми е нужен само един поглед в кракът, стъпил на земята. Него виждам винаги да се върти по часовниковата стрелка.

  Явно е много по-силно изразено да работя с, хм лявата половина, защото ми е по-лесно да я видя по часовниковата стрелка, а за обратно на часовниковата са ми нужни усилия 🙂

  Най-странното е, че едва на второто завъртане обратно по часовниковата стрелка успявам да възприема повдигнатия крак не с петата към мен… Забавно и интересно.

  Мдд, съквартирантката ми първо я видя обратно на часовниковата стрелка, след което без да се опитва я виждаше да сменя посоките. Даже ми се наложи да отворя изображението кадър по кадър, за да я убедя, че картинката не сменя посоките, а те се сменят според нейнитя собствени възприятия 🙂
  .. 15 минути по-късно се сетих да й покажа следното : //www.grand-illusions.com/einstein.htm
  Препоръчвам видоклипа. Аз наистина се назлобих да си принтирам следното : //www.grand-illusions.com/images/articles/opticalillusions/dragon_illusion/dragon.pdf
  и да получа този (//www.grand-illusions.com/opticalillusions/three_dragons/) ефект 🙂

  Мдд на този сайт има доста други интересни илююзии 😉

 20. МОМИЧЕТО СЕ ВЪРТИ И В ДВЕТЕ ПОСОКИ. Не ми отне много време да го разббера.В един момент то просто започва да се върти в другата посока.Аз самия мога да ги превключвам накъдето си искам да се въртят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.