Време е за действие!

Днес е Blog Action Day… Над 15 000 блога, над 20 милиона души ще прочетат по нещичко за опазването на природата…

 

Писах неведнъж за опазването на природата: за найлоновите торбички, за палтата от естествена кожа, за „Неудобната истина„, за това как да намалим разхода си на гориво, за екологичните автомобили…

 

Писах и за брошурата, която подробно описва защо е толкова важно да намалим вредното човешко влияние върху природата…

 

Писах не само аз, а и много други блогъри. Един човек не може да промени нещата сам, тъй както една пчела не може да оцелее сама. Но десетки хиляди пчели могат да произведат достатъчно мед за всички, да създадат здрав кошер и да отгледат наследниците си…

 

Спомням си един надпис в дирекцията на Природен парк „Русенски лом“: Природата не е това, което сме наследили от предците си, а това, което сме взели назаем от децата си.

 

 

Какво да направите?

 

Ето и някои прости съвети как можем да върнем по-голяма част от заема си:
  • Посадете дръвче. Колкото повече дървета, толкова по-добре.

 

  • Не взимайте найлонови торбички от магазина, когато нямате нужда от тях. Един хляб или едно мляко спокойно се носят и в ръка.

 

  • Когато можете да използвате дадена опаковка или торбичка отново, направете го.

 

  • Изхвърляйте отпадъците си разделно.

 

  • Купете си енергоспестяващи крушки. Една крушка от 5 лв. има 12 години живот и в крайна сметка излиза 4 пъти по-евтино от конкурентите си с нажежаема жичка.

 

  • Пестете водата. Спирайте кранчето, докато си миете зъбите; не го оставяйте постоянно течащо, докато миете чиниите; своевременно поправяйте всякакви течове.

 

  • Лампите също не е нужно да светят напразно. Ако сте в спалнята, няма смисъл телевизорът в кухнята да работи.

 

  • Когато напускате апартамента, изключете уредите от щепсела. Около 3% от сметката ви за ток се дължи на „standby“ режима на повечето устройства.

 

  • Пътувайте пеш и с колело, когато можете.

 

  • Ползвайте обществен транспорт. Освен по-екологичен, той е и страхотен начин да се запознаете с нови хора. Услуги като 3 на 100 са също полезна алтернатива.

 

  • Ако все пак ви се налага да пътувате с кола, поддържайте я в изправност, с точното количество и качество масло, с напомпани гуми, без излишни товари.

 

  • Ако планирате покупка на кола, замислете се за разхода й на гориво и вредните емисии.

 

  • Когато сте сред природата, постарайте се след като си тръгнете всичко да изглежда така, както е било и преди да сте дошли.

 

Какво печелите?

Финансова полза – сметките ви за ток и вода, както и разходите ви за гориво ще намалеят значително.

Морална полза – чувствате се по-малко гузен.

Социална полза – ще се почувствате част от хората, които са загрижени за природата… което е много по-удовлетворяващо от това да се почувствате част от хората, които не са загрижени.

В заключение…

„Да, бе, знам… аз съм супер загрижен за природата“ ще кажат някои, след което ще излязат от офиса, ще си купят дюнер, увит в салфетка, найлон, опаковка и цялото това чудо сложено в найлонова торбичка, ще изхвърлят найлоновата торбичка в кошчето за общи отпадъци и ще седнат в турбо-гъзарския си джип от 92-ра година, с който ще се забият в софийския трафик…

„И какво значение има? Всички го правят!“ ще кажат други.

Ако с този пост съм накарал един човек да ползва една найлонова торбичка по-малко, за мен има значение…

4 мнения за “Време е за действие!”

 1. zashto niama nito edin edinstven komentar? predi vreme napisah edin text za resursi kato cialo, na bloga na karieri.bg, no i tam niamashe komentari. kato che li se kriem zad mylchanieto i mylchalivo prodylzhavame da si sybirame nailonovi torbichki… dori mozhe da se izvinim na sebe si…

 2. Ок ето един коментар:
  Неща които ще се случат на планетата докато сме още живи, ако нещата СЕГА не се променят драстично:
  1) няма да има северен и южен полус. Всичкият лед ще се е разтопил и водата от там ще е заляла места като Тайланд, Япония и крайбрежията на континентите. Bye-bye Хавай, твоите красиви коралски крайбрежия и без това отдавна бяха изгубили живота и красотата си
  2) Само в районите около бивишите полюси ще има разтителност. Температурите ще са се повишили толкова в екваториалните части, че дори и дивите разтения няма да могат да виреят, не знам за хора…
  3) Във моретата ще има само медузи и морски звезди: те имат навика да се размножават в топли, замърсени води. Преди да умрат от глад ще гледат да излюпят по няколко хиляди нови от себе си.

  Някак си намаляването на употребата на наилонови торбички не изглежда значимо: все пак те са направени да отидат в кошчето а от там във сметището където просто ги зариват със един ред пръст и стискат палци да се намери някоя мутирала бактерия дето да и е вкусно.
  Истината е че вече е късно да се предотвратява глобалното затопляне и замърсяването на околната среда: планетата вече е глобално затоплена и околната среда вече е замърсена. Другата истина е че доста изследвания се правят около нови методи за пречистване и опазване на природата. Вече ги има, разработените технологии. Дано да успеем да ги вкараме в масова употреба (сиреч да свикнем с тях), преди да е късно… защото 2020-та вече ще е късно 🙁

 3. Мисля, че има нещо много важно, което Пешо е пропуснал да спомене: ОТКАЖЕТЕ ЦИГАРИТЕ. Ако пък още не сте ги започнали, никога ама
  никога не си помисляйте да опитвате. Вредите на себе си, вредите на приятелите си и за цялото това „удоволствие“ си плащате скъпо. Много хора залъгват себе си и околите с неща от сорта на: „Мога да ги откажа по всяко време, стига да го поискам“.
  Аз предизвиквам точно тези хора да ги откажат СЕГА.

 4. Като цяло идеята за причинено от човека глобално затопляне не е доказана. Не казвам, че не сме виновни, но обективно няма красноречиви доказателства. В последния NG има плакат за затоплянето и една графика, на която е нанесено нивото на СО2 и температурата. Нивото на СО2 е страшно високо – отчайващо направо – но температурата е така, както е била преди десетки хиляди години (поне аз нищо неестествено не видях за 2-3 минути докато я разглеждах).
  Все пак хубаво е да се пази околната среда 🙂

  п.п. Относно полюсите – спокойно. Тях винаги ще ги има, поне докато Земята има магнитно поле 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.