Учителско…

Обедна почивка, излизам да хапна нещо. От далечината чувам скандиране. Учителите стачкуват, сещам се… Поглеждам в съответната посока и виждам три дами на средна възраст да вървят срещу мен – знамена, плакати, свирки, въобще образец за протестиращи учителки. Отдръпвам се леко встрани, за да се разминем по-лесно. Но вместо да продължат по тротоара, „бедните“ учителки се набутаха в едно от най-луксозните „гъзарски“ заведения, намиращо се на жълтите павета, на броени крачки от Парламента. Аз с програмистската си заплата не си позволявам да ходя в това заведение… Скъпо ми е! Хмм… „горките“ учителки!

11 мнения за “Учителско…”

 1. Абсолютно същото изпълнение се получи и при една от нашите обедни почивки, при която се настанихме в К2 – едно от не чак толкова евтините заведения в центъра на Пловдив. Обаче сядам и гледам цял сбор учителки(към 10тина) седнали и едни софри едни бири едни вина.. нека им е лошо.

 2. Хахаха, май някой трябва да научи учителките как да стачкуват.. Със сигурност не е затворени в скъпо заведение! Пък знае ли човек, може да работят там (всичките!!) втората работа 😀

 3. eh, nedej taka, mozhe da sa otishli do WC. ne se sheguvam – v Sofia ako ti se hodi na toaletna triabva da prilozhish prilozhna magia. az s moia pragmatichen um… kakvo drugo da izmislia. pyk i kakvo tolkova, i te sa horata. vsichki ot vreme na vreme iskame da se pochuvstvame specialni…

 4. Странна работа, аз пък съм виждал учители да напускат работата си и България, за да ходят да геледат в чужбина някакви старци, защото нямат пари да си нахранят двете деца…

 5. Хора всякакви…хора дето искат, защото нямат и хора, които искат, защото колкото повече, толкова…повече…И аз имам познати учители, които изкарват НЕмалко пари от частни уроци и други такива, но това не пречи да се включат в стачката, все пак какво губят? Щом всички останали го правят, защо трябва те да стоят настрана?…

 6. Пакетна обработка на нуждите? 🙂

 7. Е, кофти номер са извъртели на другите колеги, дето нямат странични доходи и съвсем истински имат нужда от увеличение.
  И аз имам познати, на които може да завиди програмист като теб, Петре. Ама те са от хората, на които никога не им е много по-големият келепир. Но те уверявам, че те не работят за едната заплата и цитирам „не съм опряла до учителската си заплата“ – имат доста солидна финансова поддръжка от други места. Жалко за това друго лице на нещата, но са истина подобни ситуации и не бива да се крият.

 8. Еее, значи, ако имат пари за кафе, нямат право да стачкуват. Стачката не е за кифла, айрян и билетче за автобус. тя е и за един по-висок стандарт. така го разбирам аз.

 9. Я г-н Боримечков, помисли, дали би работил за 1 учителска заплата? Нека да не е като учител – със всичките му главоболия с ученици, родители и непрекъснато „реформирани“ учебни програми. Нека да е сегашната ти работа, която предполагам харесваш.

  Не знам какво ще отговориш, но сигурно даже да се съгласиш на тия условия ще търсиш и други доходи.

  Както и другаде съм казвал, учителската професия не е престижна и това не е от вчера.

  Е как тогава там да отидат да работят само едни съвестни, талантливи и способни хора и да си трайкат, каквото и да се случи?

  Много ясно е, че даже и да има такива хора, ще преобладава изметта, хора които не са могли да станат нещо друго и са станали учители, и ума им е само как да докарат някой лев отгоре, а че учениците оставали неграмотнио – кучета ги яли.

  Не стане ли учителската професия престижна и уважавана, няма шанс там да се завъртят (предимно, защото и сега ги има) способни и съвестни хора.

  Като гледам, науката и образованието отдавна не са приоритет, така че ще става още по-зле.

  Подобна е историята и при лекарите. Ама те рекетирали! Рекетират, защото – прочети по горе.

 10. Съгласен съм, Божо! Точно така мисля и аз… Сега ми обясни само как да направим от утре 100% увеличение на заплатите на учители, лекари, полицаи, пожарникари, свещеници, водопроводчици, дърводелци… списъкът е безкраен и от всяка професия има нужда, нали?
  100% увеличение е едно нереално искане. Подкрепям учителите за това, че трябва да получават по-високи заплати. Не ги подкрепям обаче в това КОЛКО по-високи заплати трябва да получават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.