Екологичен Опел Корса

Е, има още хляб в моя Опел, но определено си мисля за новата Корса с екологичен двигател, за която първо ми каза Ива Тихолова… Накратко, концептуалната Corsa Hybrid използва модерна технология със стартер-генератор и автоматична трансмисия със стоп/старт контрол, които допринасят за следните факти:
Двигател: 1.3 CDTI 55 кВт/75 к.с. ecoFLEX
Среден разход на гориво: 3,75/100 (дизел)
Вредни емисии: 99 г CO2/км

 

Хибридната технология на концептуалния автомобил Corsa Hybrid съчетава функциите на стартера и електрогенератора (алтернатора). Когато автомобилът спира, дизеловият двигател се изключва, а при отпускане на педала на спирачките се рестартира.

При ускоряване, когато има нужда от допълнителна мщност, моторът ускорява значително по-висок въртящ момент чрез електрогенератора. Необходимата за стартер-генератора енергия се осигурява от литиево-йонна акумулаторна батерия, която на свой ред се зарежда от системата за оползотворяване на енергията при спиране на концептуалния автомобил: при намаляване на скоростта спира подаването на гориво и кинетичната енергия на автомобила се превръща в електрическа.

Радвам се, че повечето производители вече осъзнаха нуждата от по-екологични коли.
Радвам се, че и повечето купувачи осъзнават защо е нужно това.
И се надявам, че все по-често ще виждам автомобили с думичката „еко“ до задния десен стоп 🙂

15 мнения за “Екологичен Опел Корса”

 1. I’m your Opel Corsa. First gear
  Watch me go, keep ’em in fear
  Rumble, young man rumble
  Brother won’t fumble, muthafukas just crumble
  Gaskets crank, rappers get spank
  Stripes get yank, a superior rank
  Won’t stop the jock in some American car use a lyrical radar
  But I’m rolling, the cartel’s tolling
  For the D’s keep folding
  Most Cadillac rappers get look and disturb
  нататък мисля, че се сещате как продължава 🙂

 2. Това е Опел Корса!
  Палиш колата, избърсваш стъклата
  и парното включваш да грее докрай,
  усетиш ли духане между краката
  се чувстваш не в Опел, а в рай.
  Това е Опел Корса!
  Включваш на първа, колата си тръгва,
  и втора набиваш „от раз“,
  моторът откача и пускаш мигача
  и караш на трета със газ.
  Това е Опел Корса!
  Лесно изпреварваш, четвърта вкарваш,
  оставяйки всички зад теб
  състезатели разни въобще не те дразнят,
  защото си караш за кеф.
  Това е Опел Корса!
  А включиш ли пета, почти във небето
  с трицифрена скорост летиш –
  и яките брички на кухите пички
  изглеждат кат’ смотан Москвич.
  Това е Опел Корса!
  Баварци диваци, мерджани бързаци,
  червено ферари дори
  пред Опела нищо не струват, приятел,
  едва 5 на 100 ми гори.
  Това е Опел Корса!

  – Петър Събев

 3. Аз може и да мога да сменя гума на Опел Корса, обаче и да ме гъделичкат до смърт, пак не мога да разбера какво е „стартер-генератор и автоматична трансмисия със стоп/старт контрол“ 🙂

 4. Ами ще те гъделичкам до смърт, тогава…
  стартер-генератор – служи за запалване на двигателя,
  трансмисия – скоростна кутия,
  стоп/старт контрол – устройство, което контролира автомобила какво да прави когато е спрял и какво – когато се движи.
  Ама като се замисля, магарето, теглещо каруца също е с вграден стартер-генератор и автоматична трансмисия със стоп/старт контрол… Хммм… че и е еко!

 5. Аз само се чудя колко ли издържа тази литиево-йонна батерия. Примерно батерията на телефон издържа 2 години (примерно) и после нов телефон. Но някак си не е много готино живота на тея коли да е 2-3-4 години. Или пък после да не са еко… не знам. Някой ако знае колко е сигурна батерията и други подобни неща да сподели.

 6. Първо казах „Х – искам и аз“.После, като като прочетох стихотворението, ми стана смешно. Знаех, че имаш талант – ама такава поема за една кола – не
  бях очаквала. Иначе ми хареса. Може и мелодий да и принадиш 😉

 7. Тя е правена по мелодия. Виж коментара на Димитър Табаков – това е от песента Testarossa 🙂

 8. @Даниел:
  Според Уикипедия в САЩ батериите на Тойота Приус 2004 имат гаранция 160000 км или 8 години, а от Тойота твърдят, че животът на батериите е поне 15 години.

  А този Опел само като се натиска педала на спирачките ли изключва двигателя? При потегляне и движение с бавна скорост включва ли го?

 9. Нямам идея… Ако разбереш, кажи!

 10. Не съм карал такава кола (бих искал), но съм виждал горе-долу какво представлява Toyota Prius: има де факто два отделни двигателя – бензинов и електрически. Двата двигателя са свързани за т.нар. driveshaft (не знам как се превежда това) със планетарна система от зъбни колела позволяващо много плавно предаване между двата двигателя. Дори няма да разберете кога колата прехвърля между двата двигателя. В началото колата се задвижва от електромотора (разбира се). Предимството му е, че може да ускори изключително бързо тъй като цялата му енергия е вече готова, и няма нужда да бъде окислявано гориво за целта. Недостатъкът му е, че при високи скорости, батериите не могат да подадат достатъчно мощност и колата просто не може да се движи бързо така. При около 40-50км/ч електромоторът предава на бензиновият двигател. Бензиновият двигател, от своя страна, няма нужда от стартер, тъй като driveshaft-ът вече се върти достатъчно бързо и той пали за части от секундата. Веднъж „поел“ може да ускори колата до скорост подходяща за магистрала. Двигателят е малък, 1.5-1.6L мисля. Интересно стоят нещата със спирането: при спиране бензиновия двигател постепенно изключва и цялата кинетична енергия на автомобилът задвижва електромоторът, който от своя страна зарежда едни огромни кондензатори под задните седалки. Самият двигател действа като спирачка заедно с конвенционалните спирачки по този начин. Идеята е, че не цялата енергия се губи като топлина по прикладките. Една литиево-йонна батерия, независимо колко добра, не може да се „зареди“ за броени секунди, а точно толкова време трябва на колата за да спре. Един кондензатор, обаче, няма такива проблеми, и след това може да зарежда батериите на воля. При потегляне електромоторът вече има готова енергия в кондензаторите и я използва от там, тъй като кондензаторите не могат да държат заряд дълго време.

  Това е в общи линии. Това са тайните на 40+ км/литър консумация. Разбира се ако вземете една Toyota Prius и я карате като хамал (потегляте бързо, движите се с 60-70км/ч и после внезапно спирате) няма да видите и половината от тези 40км/литър. Това е хибрид – просто се кара по малко по-особен начин. От Toyota реално са направили електрическа кола подпомагана от бензинов двигател за по-високи скорости. Разбира се за целта трябва да сте наясно, че колата ви работи при много високо нашрежение – от порядъка на 600V – за да може да събере толкова мощност. А кондензаторите под задните седалки са нещо което не бих пипал дори и с ръкавици.

 11. такива коли за българия си остават далечна мечта, първо са скъпи и второ много сложни за поддръжка и ремонт…

  може би след 10 години… или 20, като почнат да бракуват такива от Запада

 12. Глупости на търкалета! Първо, не са много скъпи – общо взето са колкото нормален нов автомобил… Разликата в цената ще си я избиеш многократно от икономията на гориво.
  Второ, поддръжката не е скъпа – от Toyota дават 8 години гаранция на хибридната система, за какво говорим…
  И трето, което го няма тук и ме дразни е, че в много държави подобни коли се освобождават от еко-такси и така се насърчава купуването им. В България не е съвсем така.

 13. Предполагам и другите хибриди работят подобно на приуса (както камен го описа). Във Fifth Gear тестваха Лексус RX400h в Лондон. Това SUV при потегляне и ниски скорости (точно 40-50 км/ч) се задвижва от електромотори (повече от един). На компютъра се показва кое задвижва колата и шофьорът може да следи кога се включва двигателя. Водещият чак вика, че човек може да се вманиачи да следи да не преминава на бензин и става нещо като комп.игра. – целта ти е да караш само на батерии.

 14. Има един не особено приятен момент с коли от типа на Toyota Prius. За Европа са наистина чудесни – разстоянията в общи линии не са големи и трафикът не е кой знае колко бърз из града, но в Северна Америка, не можеш да отидеш до магазина без да се качиш на магистралата! Една кола тук се кара със средна скорост около 100км/ч и това из града, на магистралата можеш да стигнеш до 200км/ч! Всичко това изисква много повече мощност от колкото един хибрид би могъл да произведе чрез електродвигателя си. Хибридните коли са супер, но за тук бих предпочел най-обикновена икономична кола с изцяло бензинов двигател. Нещо от рода на Toyota Corola или Honda Civic.

 15. Не ми се чува за опел пълни боклуци са .Имах корса дизел 1.5 96гд златна ми излезе 8ми гореше хидравлична понпа се повреди 320лв шарнири маншони 160лв филтри масла 120лв. Махнах я купих бензин газ уж 1998. А ръждата я попиля.
  Така че чуете ли опел бягайте далеч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.