Сайт за хора с интелектуални затруднения

И така… днес чета новина за специален сайт, който е лесен за четене и предназначен за хора с интелектуални затруднения.
Като човек, чието семейство се занимава именно с такива хора и същевременно като уебмастър хвърлих едно око на сайта…
Всъщност, сайтът може да е лесен за четене, обаче за писане си е труден… Как може човек с увреждания да вземе компа и да напише „лесно запомнящото се“ http://www.znam.ivanrilski.org/.
Добре, да кажем, че сайтът му е bookmark-нат и просто щрака на иконка…
Отваря му се това:

И човекът се сблъсква с лесни думички като „дискриминация“ и „самозастъпничество“… Да не говорим, че имаме и разни думички на английски, като „Join chat“, „Administrator“ и други…

Сега сериозно – според мен подобен сайт трябва да е много интуитивен, с лесно четим голям шрифт, приятен на вид и дори малко детски! Препоръчвам и Flash като технология, тъй като дава огромна свобода във визията и функционалността на сайта (виж пример с БГ Сайт 2006).

За целта обаче се изисква професионализъм (такива сайтове струват над 100 лв. и не ги правят ученици, знам), а не високопарни слова като „Интеграция“ и „Специално предназначен за лица с интелектуални затруднения“…

9 мнения за “Сайт за хора с интелектуални затруднения”

  1. значи след самозастъпничеството следва самоспъвачество….

    а за сайта, идеята е добра, ама реализацията…

  2. Странни представи имате за тези хора 🙂 Те не са деца,нищо че имат умствено изоставане. А за дискриминацията – човек с умствено изоставане, който има достъп до комп и нет, със сигурност е чувал и за дискриминация.

  3. Смея да твърдя, че имам достатъчно добра представа за тези хора, защото съм работил с такива… Дадох примера с децата, тъй като при децата всичко е интуитивно… Колкото до сайта, смея да твърдя, че и за човек без увреждания е трудно да се ориентира в него.

  4. Еми аз го прегледах този website и видях че е написан като за дете: сложните думи са обяснени… и някой интелектуално затруднен би го разбрал, ако има търпението да го изчете, ама според мене няма да му е интересен изобщо… Ако интелектуално затруднените са като деца, не би ли трябвало да има игри и закачки и занимавки които да им упражняват внимането и знанията по приятен за тях начин??! Мисля че този сайт е повече за хора които сe занимават с хора с увреждания а не за самите хора с увреждания. Но като за един от първите сайтове с таква цел трябва да се оцени жеста и усилието.

  5. Баси сигурно и аз съм интелектуално затруднен щом ми е трудно да разбера точно за какво ми е този сайт 🙂

  6. Идеята е добра, но толкова скучна и еднотипна е реализацията… 🙁
    На мен ми се вижда дискриминационно и самото име.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.