Прогноза за времето (без НИМХ)

Има един виц, в който метеоролози се хвалят:

– В 45% от случаите нашите прогнози за времето са абсолютно
верни.

– И какво от това? Ако казвахте точно обратното, щяхте
да познавате в 55% от случаите.

Понякога е много лесно сами да преценим какво ще е времето само чрез въздуха, животните, слънцето… Ето някои трикове, от „старите хора на село“:

 • Наблюдавайте накъде се издига пушекът на комините. Ако се издига право нагоре, времето ще бъде ясно, сухо и топло.
 • Ясно, сухо и топло ще бъде, ако при изгрев и залез слънцето пръска златисти или светлорозови лъчи. Червен ли е залезът на слънцето, ще има вятър. Залезе ли вечер в облак, вероятно ще вали дъжд.
 • Има ли нощем мъгливи облаци около Луната, времето ще се промени. Ако в небето се виждат много звезди, времето ще е хубаво. Ако през нощта е тихо, а денем духа слаб вятър, който вечер утихва, времето ще бъде ясно и сухо.
 • Има ли сутрин роса или слана, времето ще бъде ясно.
 • Ако сутрин е ясно, а на пладне има слаби кълбовидни облаци, които вечер изчезват, на другия ден времето ще бъде ясно.
 • Топло и душно време предвещава буря с гръмотевици. Помиришете стръкче здравец. Ако от него лъха силна миризма, след 15-20 ч може да вали дъжд. Ако миризмата е слаба, вероятно времето ще бъде ясно. Това е така, защото при ясно време въздухът е сух и лек. Лесно се издига нагоре. Заедно с него се издигат и миризливите вещества, които растенията изпускат. Пред дъжд въздухът около нас е наситен с водни пари, влажен и тежък. Задържа се ниско. Заедно с него се носят и миризмите, които растенията изпускат. Затова пред дъжд цветята силно миришат.
 • Поради горната причина пред дъжд цветовете на жълтата акация отделят големи количества сладък сок – нектар. Тогава акацията се отрупва с безброй пчели.
 • Ако сутрин листата на детелината стърчат право нагоре или са далепени едно до друго, ще има лошо дъждовно време. Това е така, защото когато пече силно слънцето, влагата от листата на растенията се изпарява бързо и те клюмват. При лошо време листата запазват влагата, а тя ги държи изправени. Листата на детелината са много нежни и разликата лесно може да се види…
 • Пред дъжд лястовиците летят ниско над земята, а при сухо време летят нависоко. Това е така, защото се хранят с насекоми. Пред дъжд насекомите летят ниско. Сух ли е въздухът, насекомите летят високо.
 • Ако сутрин пчелите се отправят към полето, за да събират сладък сок и прашец, ще имаме топъл и ясен ден.

Не ви ли стигат?

Добре, още един интересен факт:

Съществува точна формула за преобразуване на свиренето (цвърченето) на щуреца в текущата температура на въздуха. А за да получите приблизителния брой градуси по Целзий, трябва да имате часовник, с който да преброите звуците, издавани от щуреца в продължение на 60 секунди (паузите между тях са ясни и отчетливи, така че не би трябвало да е проблем). Към броя цвърчения, цвърченета, цвъркания, цвръцкания, цвръквания или както там се казват, добавете 50 и резултата разделете на 9. Ще получите точна температура в градуси по Целзий. Отчитането на температурата чрез щурец е толкова точно, че дори съществува мерна единица CTU (Cricket Time Units).

Пример:

Преброявате отделните звуци на щуреца и те са точно 92 в рамките на минута.

92 + 50 = 142

142 / 9 = 15.7778

Накратко – температурата е 16 градуса. Яко, а?

9 мнения за “Прогноза за времето (без НИМХ)”

 1. Методът с щурците ще го пробвам в следващите дни и ще ти кажа дали работи 🙂

 2. Има друг метод, много по-low-tech:
  Не ти трябват нити щурци, нито сложна апаратура, нито метеоролози.

  Значи правиш това:

  Вземаш един камък и го вързваш на конец някъде пред прозореца ти. Та:
  – Ако камъка е мокър – вали дъжд
  – Ако камъка се клати – има вятър
  – Ако камъка не се вижда – има мъгла
  – Ако камъка го няма – има ураган

 3. Инфото за щуреца е интересно. Имам хронометър, мога да засичам точно, ама щурец под ръка нямам 🙂

 4. Хубаво е да си припомним древните методи за познаване на времето, но за съжаление доста голяма част от тях са неприложими в градски условия 🙁

 5. Това наистина е много любопитно и интересно…ама методите на Камен направо ме разбиват…:)))))

 6. За метеоролозите има по-точен виц:

  Питали един метеоролог:
  – Винаги ли познавате времето?
  – Абе, времето винаги го познаваме, ама понякога бъркаме датите.

  А за миризмите на цветята, аз усещам задуха почти със същата точност. Влажността на въздуха влияе и на изпаряването на потта, съответно и на охлаждането на тялото.

  Но пък това с щурците не го знаех. Следващия път, когато попадна в „защурена“ обстановка, ще го пробвам. Би било много интересно, ако се окаже, че не е „градска“ (или по-скоро „селска“) легенда. Но ако на нас не ни стигне упоритостта, то можем да пишем на „Myth Busters„. Те сигурно биха се заели с проверката на този „факт“. Ще бъде весело, да „разследват“ наш мит, нали :).

  Поздрави Ему

 7. То това за щурците хубаво на теория, ама прод 20 градуса Целзии няма ли му изстинат цвъркащите цвъркалища на тоя щурец?! Аз лично не си спомням да съм чувала щурец как цвърка даречем на 15 градуца по Целзий :РРРР

 8. Откъде си събрал такава колекция? Зашеметяващо. Ти така ли предвиждаш какво ще бъде утре времето, та да си подготвен? 😉
  За щурците май го бях чела в накакво детска енциклопедия и май излизаше вярно. Ще го пробвам пак.

  А методът на Камен с камъка е просто уникален. Ако не Камен (такова му е името) кой друг ще даде такъв метод за познаване на времето :)) 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.