Стандарт за фонетична кирилица

Ще бъда кратък, тъй като имам крайно и пристрастно мнение по темата.
Накратко, на въпроса „Трябва ли фонетичната кирилица „ЯВЕРТЪ…“ да се приеме като официален стандарт в Република България?“ 80% от запитаните дадоха верен отговор. С „не“ са отговорили останалите 20%.

8 мнения за “Стандарт за фонетична кирилица”

 1. Изобщо не ме интересува кой как си въвежда мислите в компютър. Интересува ме само като чета български да е на кирилица.

 2. Ако въпросът е: „Новата фонетика“ vs „Старата фонетика“, то аз съм с половин ръка за „Старата“.

  Но честно казано, аз СЪМ за БДС! Честно казано, не разбирам, какъв мазохизъм гони хората да пишат на фонетика. БДС, за разлика от „новата фонетика“ е създаден от хора, които са мислили и са се съобразили с особеностите на българската реч и разпределението на буквите в нея.

  Знам и доводът, че е по-лесно да ползваш едни и същи клавиши за писане на латиница и кирилица, но ако ти се налага достатъчно често да пишеш и на кирилица (като гледам, ти се налага), то труда да преминеш към БДС си заслужава (труда, да преминеш от една клавиатурна подредба, несъобразена с езика, към друга такава, както предлагат „Учените“ БАН е необоснован, според мен).

  И да се оплача в поредната дискусия по темата: За втори път ми се налага, в работата да пиша на фонетика (старата), а вкъщи на БДС. В това не включвам „native“ латиницата, която си ми е част от работата на програмист. Превключването между 2-те подредби ми отнема максимум 7-8 знака или малко повече, ако блея някъде и не гледам, какво изскача на екрана.

  Поздрави Ему

 3. ^+1. Опасявам се, че БДС е официално доказана като наистина работеща клавиатурна подредба. По-ергономична, по-малко изморителна за китки и т.н., а повярвай ми, с темпове на писане, с които сме свикнали, хич няма да ни е готино да ни болят кокалчетата след 20 години..

 4. Опасявам се, че пак не сте разбрали за какво иде реч… За да е по-ясно, погледнете към клавишите „QWERTY“ на клавиатурата си. С червени букви там е отбелязано „,УЕИШЩ“, което е всъщност БДС-фонетиката, призната като най-сполучлив стандарт, защото гласните са отляво, съгласните-отдясно, пише се бързо и т. н. Практиката обаче е наложила друга подредба, а именно „ЯВЕРТЪ“, която НЕ е приета като официален стандарт. За сметка на това никому неизвестната доскоро „ЧШЕРТЪ“ става официален български държавен стандарт наравно с подредбата „,УЕИШЩ“ малко зад гърба ни… И въпросът е – защо „ЯВЕРТЪ“ не е приета като стандарт, а „ЧШЕРТЪ“ е?!

 5. Преди не коментирах, но ми се иска да обърна внимание на нещо. Така, както е поставен въпросът: „Трябва ли фонетичната кирилица ЯВЕРТЪ да се приеме като официален стандарт“, се подразбира като „Трябва ли старият стандарт (БДС) да се замени с ЯВЕРТЪ?“. Подразбирам го така, защото не е логично да има 2 официални стандарта за едно и също нещо. В такъв случай очевидно „правилният отговор“ е НЕ.

  Ако целта на въпроса е била да се види коя подредба предпочитат хората: ЯВЕРТЪ или ЧШЕРТЪ, то той не е бил зададен коректно.

 6. Говорим за „фонетика“. БДС („,УЕИШЩ“) не е фонетика и стандартите не са едно и също нещо. И въпросът не включва „замени“, нали? Колкото до „не е логично да има два стандарта“, вече има два! Въпросът е, че според мен не са правилните два!

 7. Да, наистина вече има два стандарта (което според мен е глупаво, защото един е достатъчен човек да пише на кирилица без проблеми).
  Във въпроса обаче не става ясно, че се говори само за фонетика и въпреки че не включва „замени“, то се подразбира. Ако опитам да го изтълкувам по друг начин, може да се напъна и да достигна до това, което си имал предвид, но щом един въпрос може да се тълкува различно, то той не е коректен. Май 🙂

 8. Аз пък даже не знаех за тази „ЧШЕРТЪ“. Що за животно е това, някой ще обясни ли?
  Относно „фонетичната“ подредба срещу ‘БДС’ подредбата. Аз лично съм за ‘фонетичната’, по простата причина, че се научих да да пиша първо на нея. Предполагам, че това е така не само за мен, но и за много други хора, които предпочитат ‘фонетичната’. Не мисля, че вината е у нас. Това беше наложено от чатове, форуми и т.н., понеже в зората на тези комуникации, почти никъде не се поддържаше визуализация на кирилица и ако напишеш нещо на такава, то винаги излизаше на “ !@#%$#@!#@!%$#&^* “ маймуница 🙂
  Така, че според мен, ‘фонетиката’ се наложи по неволя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.