Стара и нова фонетика

След ожесточената дискусия в този и този пост, направих и нагледен сравнителен анализ на двете подредби.
Понеже нямам време да се занимавам с това 6 години, а само 6 минути, не съм взел под внимание редуването гласна-съгласна, честотата на срещане и разстоянието от клавиатурата, за което трябват по-сложни проучвания. Надявам се, че г-н Добрев може да предложи подробна информация за тях, ще се радвам да я публикувам, ако получа такова разрешение.
Нямам и проведени анкети, но след като мине времето на въпросчето горе вдясно относно съседите ни, обещавам да пусна едно относно фонетичните ни кирилици.
Използвал съм само Стандарт за транслитерация в новите български документи, който считам за успешен и позната клавиатурна подредба, устояла на времето, с която сме свикнали от времето на Правец-8 насам.
В зелено съм отбелязал клавишите, при които е ясно на коя българска буква съответства дадената латинска или няма разлика в подредбите.
В жълто съм отбелязал клавишите, при които не е съвсем ясно съответствието, но пък то се е утвърдило с времето.
В червено съм отбелязал клавишите, за които няма точно съответствие и видима логика.
Резултатът е следният:

 

 

Както виждате, новата подредба с нищо не е по-добра от старата, да не казвам и обратното!

7 мнения за “Стара и нова фонетика”

 1. То само за толкова малко разлики ли ставало дума? От целия рев останах с впечатлението, че всичко е разбъркано. Иначе и двете ми изглеждат нелогични и по-добре хората да се учат на БДС.

 2. Като тръгнеш да пишеш под „Шиндошс Шиста“, ще усетиш колко е кофти.

 3. Аз и сега като прочета „Виндовс“ и настръхвам. Мисълта ми е, че хората щом могат да работят с компютър, ще могат и да свикнат с новото (то са само няколко клавиша). Лично на мен рядко ми се е налагало да ползвам фонетичната кл. и ми е било трудно – и все пак за 5-10 минути успявам да открия всички „странни“ положения на буквите и да пиша.
  В крайна сметка W наистина прилича на Ш и винаги ме е дразнило там да е В.

 4. Промяната наистина е малка, но не това е проблема 😉
  Аз лично едно нещо не мога да разбера – най-ефективен е БДС стандарта от различните му там фонетични, поради просотата причина, че кирилицата е различна от латиницата и не можеш да направиш от стандарт, направен да е ефективен за латиница, стадарт ефективен за кирилица… поне така мисля аз … кажете ако не съм права … това, че английския е унивесален език не означава, че трябва да съобразяваме с него, когато нещо не е ефективно … защо вместо нагаждаме кирилицата към латиница не наготим латиницата към кирилица?!?!? както правят по принцип повечето страни … давам пример с френската подредба, защото там са си разменили някой буквички, но са ги разменили и на клавиатурата, без да има червенички и чернички букви … има си само едни, техния стандарт !!! защо ний се пригаждаме към нещо което цял свят пригажда към себе си … защо не си направим като другите, освен преведен софтуеър и клавиатура по БДС със нагодена латиница към нашия стандарт и подредба ?!!
  Ако след време друг език стане по популярен, според него ли ще сменяме пак фонетиката … не става дума защо променяме фонетиката, всеки се стреми да направи нещо максимално лесно и ефикасно … няколко променени бутона не са проблем … въпроса ми е защо се опитваме да пригодим нещо чуждо след като си имаме собсвено и ефикасно ?!

  Пак се отнесох 🙂

 5. Мила dragonM, за щастие или съжаление технологиите се променят значително по-бързо от стандартите. Подредбата на английската клавиатура е международен, а не национален стандарт, за разлика от родните ни подредби. Ето защо, не считам за уместно да разменяме латинските букви, които почти навсякъде по света са еднакви (аз лично гарантирам за България, Сърбия, Македония, Румъния, Русия, Унгария, Великобритания, САЩ и Китай), както и за немско-говорящите страни с малкото изключение размяна на Y и Z. Когато отидеш в чужбина (а доста българи от ИТ бранша ходят), много по-бързо и лесно се свиква на една QWERTY клавиатура, отколкото на друга. Да не говорим, че един компютър, произведен в Тайван, Турция, Тамбукту или Тринидад и Тобаго ще има една и съща клавиатура и няма да ти е проблем, ако отидеш в някоя от тези държави и си купиш компютър от там…
  Това, за което съм напълно съгласен с теб е, че не може да се направи фонетична кирилица, по-ефективна от БДС-кирилицата.

 6. Като ме хване патриотизма понякога и ми идват какви ли не идеи :))) Това за съобразяването с нашата клавиатура ми дойде от раз 🙂 Да смениш международен стандарт и да го съобразиш с нашенски не е особено уместно особено с тези отворени граници вече …
  QWERTY клавиатурата си е приет международен стандарт(от части Франция и Белгия също са включени, макар че те са с AZERTY – http://en.wikipedia.org/wiki/AZERTY), но никой не се е засилил да го подобрява и да променя местата на 2 символа,защото просто няма нужда …. то това ми и беше мисълта … ама не винаги обяснявам както трябва …
  Подразних се от факта, че се променя нещо, което няма нужда от промяна! И че са го мислили толкова време .. без да има особена ефикасност… заприлича ми на разработки от типа – гледане на тавана повечето време и в последния момент измисляне на нещо колкото да има .. може и да греша … не знам …

 7. Какви стандарти бре, хайде да не се разсмиваме. Човек или пише с десет пръста без да гледа, или гледа какво е написано по клавиатурата. Не говорим за интернет клубове. Всеки може да си направи или инсталира нова клавиатурна подредба. Говорим за ефективност. Или за разликата между цъкащи и бързопишещи. Аз лично съм си направил клавиатура на бдс с латински букви и като си програмирам или пиша на английски, пиша с бързината, с която пиша на кирилица или почти същата. И в Занзибар да отида, мога да си я инсталирам и не ме интересува какво пише на клавиатурата.
  Що се отнася до проекта за „нов стандарт“, това си беше фалшификация и цялата работа опира до пари за проект и евентуално някой да прибере пари за новите клавиатури, които трябваше да се закупят при една смяна на клавиатурните стандарти. При „защитата“ на проекта за нови стандарти, блеснаха куп лъжи, най-вече че такъв стандарт няма, че никаква комисия не се е занимавала, че членовете на комисията са отдавна починали или нищо не са чували и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.