За кирилицата с любов!

И така…

 

Понеже много често се пише на кирилица, ето един коментар от Димитър Добрев в блога ми по темата за фонетичната кирилица (линк). Смятам, че мнението на г-н Добрев не заслужава да се скрие в коментар, а да излезе на бял свят.

 

Много искам да поговоря със създателите на стандарта и сега имам подобна възможност, макар разговорът да е онлайн. Понеже коментарът е дълъг, отговарям на части и се получава нещо като интервю-разговор… Както биха казали Кирил и Методий, „enjoy yourselves“…

 

 

Здравейте, хареса ми закачливия стил на този пост, но не ми хареса призива за борба срещу новия стандарт. Каква е целта на тази борба?

 

 

Хайде, сега… Никъде не съм писал, че съм „на нож“ срещу нови стандарти… Новостите са хубаво нещо, особено когато са съобразени с това да улесняват живота ни, а не да го усложняват.

 

В тази връзка е по-правилно да кажете, че съм против непризнаването на стария стандарт, а не предлагането на нов…

 

Но Вие май знаете по-добре какво искам…?

 

 

Може би искате да няма такъв стандарт и в операционните системи да няма вградена фонетична клавиатура, както беше до сега.

 

 

Не, искам стандарт, какъвто имаше от Windows 3.11 нататък с програмата FlexType на Datecs. Стандартът е:

 

Q – Я, W – В, E – Е, R – Р, Т – T, Y – Ъ и т. н.

 

Ако желаете мога да Ви изпратя пълна схема, но мисля, че би следвало да сте добре запознат с нея.

 

Същата е правена за различни версии на Windows и от други разработчици, например г-н Генади Атанасов (Инжинера), както предполагам добре знаете. Би следвало, нали сте направили преглед на съществуващите вече разработки преди да направите стандарт…

 

 

Тогава всеки ще си прави някаква фонетика и ще си я инсталира.

 

 

Аха… Бързо, лесно, ефикасно!

 

Ей затова ще нарина стотици долари за Vista, а Microsoft ще подпомогне БАН… За да си слагам сам фонетика…

 

Е, така и правя. Ползвам си фонетика-самоделка… За да звучи съвременно, направо съм си тунинговал фонетиката, да Ви призная… Но не всеки потребител има познанията да го стори.

 

Хората са изключително объркани и недоволни от предложената кирилица – начинаещи потребители, опитни специалисти, дори представителите на БАИТ.

 

Не вярвате ли?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Както виждате, хората не харесват фонетиката и пишат както в сериозни ИТ-издания, така и във форуми, блогове и къде ли не… Аз също съм само един от многото хора, които се изказват негативно относно този стандарт… макар и да е след дъжд качулка.

 

А сега, въпросче: Вие можете ли да ми намерите поне 5 позитивни отзива за новата фонетика, които не сте си написали сами?

 

 

Ами нищо не ви пречи и сега да си правите фонетики и да си ги ползвате. Какво ви пречи, че има една стандартна фонетика, която няма да се нуждае от инсталиране и която ще е една и съща навсякъде.

 

 

Нищо не ми пречи. Но не бива да е тази фонетика!

 

Как бихте се почувствали, ако Ви дам да пишете на клавиатура, където К е B, Z е Р, а J е П?

 

Вашата фонетика изглежда на потребителите също толкова нелогична.

 

И, представете си, това е единствената инсталирана фонетика в компютъра Ви и не знаете как да си сложите друга… Какво ще правите?

 

 

Може би не искате отмяна на стандарта, а промяната му и вместо фонетиката, при която българското „В“ е на клавиша „V“, да се сложи старата при която на този клавиш стои буквата „Ж“ ?

 

 

Почти… но да не Ви прекъсвам…

 

 

Вие може да сте свикнали на тази подредба и за вас тя може да е по-удобна, но би трябвало да помислите и за децата, които сега започват да пишат на кирилица.

 

 

Да… Точно моите деца мога да Ви кажа къде се намират в момента и под каква форма, ама ще Ви прозвучи цинично.

 

Какво им пречи на децата да си ползват стария стандарт?

 

 

За тях не е важно на какво сте свикнали вие, а кое е по-логично и по-удобно.

 

 

И кое е по-логично и по-удобно?

 

Прочетох подробно аргументите Ви относно новия стандарт.

 

Не Ви ли звучи детски и наивно да ползвате „W“ за „Ш“ само защото си приличат визуално?! А, да, забравих, трябва да мислим за децата…

 

Но тогава защо английското „P“ си остана „П“, а не е „Р“? „P“ доста прилича на „Р“, да ви кажа? Пък и така се освобождава място за „R“, което може да е „Я“ наобратно… също има НЯКАКВА логика…

 

Но вашият стандарт е смесица от 4-5 различни логики. Не мислите ли?

 

Всъщност, направихте ли проучване как би се приела новата клавиатура сред потребителите?

 

Правихте ли тестване на използваемостта при новия стандарт (т. нар. usability testing)?

 

Или просто си нарисувахте буквички, изрязахте ги с ножичката и ги налепихте по клавиатурата кое където дойде? Щом мислим по „детски“, не бих се учудил…

 

Та… други предположения да имате?

 

 

Третото ми предположение е, че ще се борите да се приеме стандарт, в който да има две фонетики. Едната по-логична и по-удобна, която да е за новите потребители и друга, която да е за хората, които са си свикнали с нея. Давате ли си сметка, какъв хаос ще настане ако има две стандартни фонетики.

 

 

Давам си.

 

Затова щеше да е много по-лесно и удобно, ако просто не бяхте въвеждали неизползваем стандарт официално!

 

Само напомням: преди този стандарт НЯМАШЕ две фонетики…

 

 

За хората, които са си свикнали и които знаят какво търсят няма да е голям проблем, но за по-неинформираните потребители това ще е голям шок.

 

 

Да, така е.

 

Трудно им е на хората да се оправят с фонетиката Ви.

 

Звъннете в Майкрософт (дава заето, телефоните им са нажежени, но все пак телефонът им е 0800-15555, на цената на градски разговор) и попитайте кой е най-често задавания въпрос за фонетична кирилица…

 

Всъщност, милите вече са осъзнали за какво става въпрос и са сложили специален линк за любимата ни фонетика на главната си страница за България – http://www.microsoft.com/bulgaria/

 

Надявам се, че ще я включат и в следващия Service Pack официално. Така ще мирясам… частично!

 

 

Поставете се на тяхно място.

 

 

Горките хора! Постоянно да отговарят на обаждания от потребители, които питат защо кирилицата им е разместена…

 

Въпреки това, Microsoft са голяма компания, следят желанията на потребителите и бързо ще се поправят. Но какво става за чужденците-разработчици, които не са наясно с навиците ни?

 

Правят нов телефон, нов модел касов апарат, нов вид компютър, нов софтуер… Решават, че ще го направят да поддържа български език и виждат стандарта за фонетика… Произвеждат милиони бройки и след това осъзнават, че потребителят се мъчи като грешен дявол…

 

Не знам разбирате ли проблема, но вашата фонетика е ОФИЦИАЛЕН стандарт, докато фонетиката, с които всички са свикнали е едва ли не апокрифна. Срещу това се боря и няма нужда да правите предположения. Мисля, че бях достатъчно ясен от самото начало.

 

 

До вчера компютрите не предлагаха никаква фонетика…

 

 

Явно наистина сте вчерашен.

 

Иначе щяхте да знаете, че фонетична кирилица се ползва от доста време.

 

Лично аз – от 1990 г.

 

 

…а сега изведнъж ти предлагат две и никой не ти казва коя от двете трябва да използваш.

 

 

Да, защото като официален български стандарт има само ЕДНА такава…

 

И то не тази, с която всички сме свикнали… дори и малките деца!

 

Но да не се превръщам в развалена грамофонна плоча.

 

 

Моето мнение може да е пристрастно, защото аз съм участвал в разработката на стандарта, срещу който искате да се борите.

 

 

Ами… как да Ви кажа… пристрастничко си е.

 

 

Хубаво е, че сте предоставили старата фонетика за хората които са свикнали с нея. Сега те имат избор.

 

 

Да… ама чак сега!

 

Не всички четат блога ми, обаче…

 

 

Могат да се опитат да минат на новата фонетика или да си инсталират старта, така както са правили допреди появата на новия стандарт.

 

 

Вече ви казах кое е различното.

 

Могат да го направят в Windows… и то не благодарение на Вас.

 

Но занапред ще излизат други устройства и на потребителите ще им се наложи да ползват новия, неудобен стандарт. Кому е нужно?

 

И така, дайте ми ясни аргументи, че новият стандарт е по-добър от стария и аз ви гарантирам, че не само ще го ползвам, но и ще Ви съдействам за популяризирането му…

 

Блогът ми остава отворен за мнения и коментари както от Вас, г-н Добрев, така и от всички, които имат нещо за казване.

 

Смятам, че така трябва да се създават стандарти – с допитване до специалисти, с дискусии, с проведени тестове и експерименти и точно анализиране на техните резултати.

 

За мен проблемът и решението са абсолютно ясни… но никой не ме е питал… Така, както никой не е питал десетките хиляди потребители, пишещи на фонетика…

 

До скоро!

29 мнения за “За кирилицата с любов!”

 1. Целия тоя малоумен нов стандарт е плод на синдрома „не е измислено тук“ и желанието на БАН да се отбележи, без да обърне внимание на реалността. Имам в общи линии преки наблюдения над процеса около „стандартизацията“ и единственото по-глупаво нещо от нея беше, че я вкараха във vista-та.

  А човека, който е участвал в разработката мога да го питам само дали няма да е по-добре да стандартизират колко силно трябва да се натискат клавишите, като „стандартизираха“ фонетичната подредба?

 2. Въпросът не е дали стандарта е нужен. И двамата сме убедени, че е нужен. Няма нужда да дискутираме и въпроса коя фонетика са свикнали да ползват болшинството българи. И тук сме на едно мнение, болшинството са свикнали Ж да е на V.

  Въпросът, който трябва да обсъдим е дали новата фонетика е по-добра от старата и ако е така, дали си струва заради малко по-логична и по-удобна подредба да караме хората да си променят навиците.

  Няма да повтарям доводите, които доказват, че е наложително да бъдат направени корекции във фонетичната подредба. Който иска може да ги прочете на нашата страница Metodii.com.

  Ако прочетете тези доводи, предполагам, че ще се убедите, че новата фонетика е по-добра от старата. Следва въпросът дали си струва да променяте навиците си заради това, че след като премине периода на адаптация ще започнете да пишете малко по-бързо. Това е един въпрос, който трябва да решите сам за себе си. Ако решите да останете на старата фонетика, то можете да си я вземете отвсякъде, дори и от нашия сайт. Не е редно да отричате правото на новите потребители да ползват една по-добра фонетика заради 5-те минути, които ще са ви нужни, за да инсталирате старата.

  Имате право, че не е редно да си купите Windows Vista и вътре да я няма фонетиката, която ви трябва. Така е, но трябва да ни попитате, защо чак сега сме приели този стандарт и защо в Windows XP нямаше никаква фонетика. Ако стандарта беше приет по-рано, то този проблем нямаше да го има и вие отдавна щяхте да сте преживял преместването на буквата В 😉

  Повечето хора са останали с впечатлението, че стандарта е приет набързо, от тесен кръг специалисти, без допитване до по-широки кръгове. Това не е така. Разработката на стандарта продължи шест години и бяха привлечени огромен брой специалисти. Дори беше проведена анкета в елитните софийски гимназии.

 3. Както споменах около 10-тина пъти, подредбата ви не е нито по-логична, нито по-удобна, но явно не можете да го осъзнаете.
  По-голямата част от доводите, описани на Metodii.com са меко казано наивни, а за резултатите от проведените анкети съм изключително любопитен. Къде мога да ги видя? Всъщност, не ви ли изглежда несериозно, сайт, представящ държавен стандарт да изглежда с подобен дизайн и да има секции „Игри“ и „Чат“? Или пет години и 11 месеца от шестте години разработка, за които говорите са преминали именно в тези две секции?

 4. Аз ще се включа с относително положително мнение за новата подредба. Вярно е, че първия сблъсък с нея е доста шокиращ, просто защото човек е свикнал по друг начин. Но на мен лично ми харесва идеята В-то да си е на мястото на V-то, и Ч-то да е на някое по-достъпно място, а не всеки път да си чекнеш пръстите за да го натиснеш. Неудобството идва от факта, че сме свикнали вече с настоящата фонетична подредба.
  Логиката, която защитавате ми звучи малко като тази на лелките в държавните учреждения които цял живот са свикнали да работят с папки и хвърчащи листчета и им тръснат един компютър. Ходи им обяснявай после, че е по-лесно, удобно и ефективно. Или на хората, които не си ъпдейтват софтуера, защото и старата версия им вършела работа.
  Вярно е, че е доста куцо изведнъж да ти тръснат такава промяна, но смятам, че изразената тук агресия е излишна.

 5. Iffi, нали се сещаш, че сега пък буквата „Ю“ е на точно същото куцо място, където преди е била „Ч“. Тъй че пак си е толкова гадно…
  Аз не смятам, че новата фонетика е с по-добра подредба от старата. „V“ си е „В“, вярно, но защо „X“ е „Ж“, а „W“ е Ш“??!
  Най-добрата подредба си е БДС-кирилицата, на която не сме свикнали, обаче… Там гласните са отляво, съгласните отдясно и като сметнем, че повечето думи редят гласна-съгласна-гласна-съгласна… като цяло писането е поравно разпределено в двете ръце. Колкото до фонетичната, и при двата варианта лявата ръка се натоварва повече… Така че не виждам с какво новия стандарт е по-добър…

 6. Смятам, че „Ч“ се използва доста по-често от „Ю“. Не съм с пълното убеждение, че новата подредба е по-добра от старата, но със сигурност не е по-лоша. Който иска наистина добра подредба, да ползва БДС.
  (от Wikipedia:

  „Малко известен факт е, че при използване на клавиатурна подредба БДС се пише повече от три пъти по-бързо и удобно, отколкото на латиница. Българските машинописки редовно печелят международни състезания по машинопис, печатайки със скорост от над 1000 знака в минута, което е съизмеримо със скоростта на говорене.“)

 7. Благодаря на iffi за изказаната подкрепа. Мнението й напълно съвпада с моето. Все едно, че аз съм го написал 🙂

  Има ли разлика, дали Ч или Ю е на далечния клавиш. Има! Честотата на Ч е 1,44% докато тази на Ю е 0,11%. Тоест, пак ще ви се налага да си протягате пръста, за да натискате този клавиш, но 13 пъти по-рядко. За да разберете колко е 13 пъти си представете, че някой ви е вдигнал заплатата 13 пъти. Така ще видите, че има съществена разлика 😉

  За доводите в Metodii.com. Казвате, че това че Ш, Ч и Ж приличат на W, q и X е детски довод. Искате да кажете, че това и дете би го разбрало. Логиката трябва да е детска, защото именно децата ще търсят буквите по някаква логика. На такива като вас логика не им е нужна. Вие си знаете, че Ж е на V и толкова! Разбира се, по-добре би било мястото на Ш, Ч и Ж да бъде избрано по фонетичен принцип, но кажете ми вие на коя буква съответства Ш фонетично?

  Още една забележка. Обаждате се в Microsoft и им казвате: „Дайте ми старата фонетика!“ Добре, но трябва да знаете, че няма стара фонетика, а има стари фонетики. Например, Инжинера разпространява две фонетики (едната е с разменени букви Ж и В). Datecs в продукта им Flex Type предлагаше две фонетики (едната с разменени букви Ч и Ю), преди около две години те добавиха към Flex Type и новата фонетика. Тоест, имаме четири фонетики (три стари и една нова) при това ако гледаме само положението на буквите. Ако вземем предвид и знаците като евро и номер, то фонетиките биха станали много повече.

  Колегите от Microsoft много умно са заобиколили този проблем. Те са ви дали инструмент и са ви казали: „Ето, с това тулче, можете да си правите каквато фонетика душа ви иска!“. Дали са ви и една фонетика, но не са я нарекли „старата фонетика“, защото веднага ще се намери някой умник, който ще каже: „Защо символа за номер е там, а не там!“. Вместо това, те са казали, че това е примерен шаблон, от който вие да си направите това което искате.

 8. Аз пък веднага да ви кажа, че е добре малките деца да свикват от рано на БДС. Който е един много добре измислен стандарт и няма наужда да преоткривате топлата вода. Защото на БДС натоварването между двете ръце се разпределя равномерно при писане.

  А останалите, както стана ясно вече сме си свикнали на фонетика и тепърва да ми подменяте фонетиката няма да стане.

 9. За мен лично въпросът с одобността и скоростта на писане на новата фонетична подредба е меко казано глупав. Факт е че стандарта БДС 5237–78 е много по ефикасен за писане на български. Аз обаче, като човек на когото му се налага да пише повече на латиница отколкото на кирилица, не успях да свикна с този стандарт. За това, за мен лично фонетичната подредба (няма да уточнявам коя, защото според мен няма спор че съществува ЕДНА фонетична подредба) е по-добрия вариант. И нека децата които сега се сблъскват с компютър да се учат да пишат на БДС 5237–78, така ще пишат много по бързо и по ефикасно.
  Г-н Добрев, изключително ценя вашата работа, но именно тези 6 години който сте загубили за нещо, което не върши работа, доведоха тези спорове. Изключително ми е неприятно, че през тези 6 години именно аз съм плащал Вашата заплата. Извинявам се за грубостта си, но ми омръзна да храня хора, които не вършат нищо.
  Фонетичната подредба е направена за да улесни хората, които работят с подредбата QWERTY често, а не за да направи писането на кирилица бързо. Ние и без това пишем достатъчно бързо.

 10. Iffi, доверяваш се на Wikipedia прекалено много. Над 1000 символа в минута означава 17 натиснати клавиша в секунда! Като сметнеш, че старите системни часовници работят на 8 Hz, т.е. правят проверка 8 пъти в секунда, силно се съмнявам, че хардуерът е способен да възприеме 17 натискания на клавиш, да не говорим за нормални човешки възможности… освен ако хората не са от 4400… 🙂
  Димитър, ако трябва да изпишем с един символ буквата „Ш“, би следвало да отговаря на S, но „С“ също отговаря на този символ. До съзнанието ни обаче Ш и Щ са много близки букви (не само заради реда в азбуката, но и заради звученето), така че не виждам защо трябва да са толкова далече. Според мен [ и ] си отговарят перфектно на Ш и Щ и това е така от времето на Правец-8 досега.
  За Ч и Ю аргументите са приемливи, така че не бих имал против подобна промяна… Всъщност, от Datecs също са направили така във фонетичната си кирилица.
  Но по същата логика, Ю е по-често срещана от Ь… защо пък тях не ги разменихте?
  Колкото до това дали W или V трябва да съответства на клавиша „В“… според мен и двете. W е в немския, а V – в английския.
  Колкото до Microsoft, хората са го направили по официално приет стандарт… а защо стандартът е ТАКЪВ, би следвало вие да обясните…
  Гери, много ми хареса как синтезира в няколко думи всичко, което имах предвид.

 11. Пешо, цитата от Wikipedia, до колкото аз разбирам се отнася за машинописки, при тях хардуера знаем какъв е (дали наистина цифрите са верни, не знам). Вярно е, че не ни трябва чак такъв бързопис, но в крайна сметка никой не ви спира да си направите собствени подредби, както ви сърце иска. И тъй като според мен коментарите вече преминаха в заяждания и мерене на атрибути, които аз не притежавам, оставям ви да си ги мерите, а аз ще завърша с една истинска случка:

  „Новия ми лаптоп няма БДС буквите“
  „Ами ползвай фонетична кирилица“
  „При нея „Ч“-то е на майната си“

 12. Здравейте г-н Славов,

  Виждам, че вие си имате фонетика, знаете как да си я инсталирате и пишете достатъчно бързо на нея. Тоест, на вас ние за нищо не сме ви нужни.

  Пишете, че ви е омръзнало да ми плащате заплатата. Така е, вие като данъкоплатец плащате моята заплата. На мен пък ми е омръзнало от хора като вас, които обясняват, че на българите не им трябва наука, армия, та дори и държава. Има една поговорка, че народ, който не храни своята армия, ще храни чужда. Същото е и с науката, ако не храните своите учени, ще храните чужди. Ако стандарта не беше направен от БАН, щеше да бъде направен от някоя западна фирма и вие щяхте да сте доволен, защото за вас е важно да не храните българските учени.

  Вместо да сипете хули по адрес на БАН, имайте малко уважение към тези хора, които работят за вас и за държавата почти без пари.

 13. Г-н Добрев,

  Да аз имам фонетика и знам как да си я инсталирам. Сигурен съм, че и Вие имате фонетика. Не знам, обаче, коя фонетика използвате. Бихте ли споделили!

 14. Тук мисля и аз да се намеся. БАН и особено ИМИ на БАН, начело с проф. Додунеков, когото лично познавам и много уважавам са допринесли страшно много за информатиката и математиката, за това не споря… Що се отнася до проекта Ви за клавиатурна подредба и приетия стандарт обаче, не мога да си кривя душата – не струва. Съвсем скоро ще Ви обясня и нагледно защо!
  И за да не мислите, че само критикувам, ще Ви кажа, че например стандартът за транслитерация на българските имена на латиница в новите документи според мен бе изключително успешен и адекватен… но за този – моите съболезнования!

 15. Здравей Пешо, ще мина на ти. Прав си, че Ш и Щ са много близки. Приличат си и визуално и затова не е добре да са на съседни клавиши. Често, когато пишеш на старата фонетика натискаш погрешно единия вместо другия, а това е трудно забележима грешка, поради визуалната прилика на тези букви. Вярно е, че и в подредбата БДС тези букви са на съседни клавиши, но там са на различни ръце, което прави малко вероятно едната да бъде натисната вместо другата.

  Прав си, че в немския език буквата В съответства на W, а не на V. Така е, но в момента английския език е много по-разпространен и затова сме търсили съответствието в този език.

  Г-н Славов, аз естествено пиша на новата фонетика и съм един от първите, които са започнали да я използват. Естествено беше, преди да предложим нов стандарт, да го изпробваме върху себе си и да проверим доколко лесно е преминаването от старата към новата фонетика. При мен това преминаване мина изключително лесно, но се оказа, че за много хора това е проблем. Особено трудно е за хората, които са настроени негативно към стандарта. Това не е за чудене, трудно е да свикнеш с нещо, което те дразни.

  Пешо, радвам се че имаш добро отношение към нашия институт и към нашия директор 🙂 Благодаря и за добрите думи за стандартът за транслитерация на българските имена. Ще кажа само, че този стандарт е създаден през 1995 г. от Любомир Иванов. Това е същият Любомир Иванов, който в момента е ръководител на проекта „Единно решение на проблемите при използването на кирилица“. Да се надяваме, че след десетина години подобни добри думи ще се чуят и за новия стандарт за клавиатурите 🙂

 16. Г-н Добрев, като 6 години сте я разработвали и сте привлекли толкова специалисти, защо се чу за нея чак преди няколко месеца, когато беше почнат официалния процес за приемане? Нито академичната общност, нито бизнесът имаха грам представа, че подобно нещо се случва?

  Аз лично научих това през хора от сдружението за свободен софтуер, в общи линии в последния момент успяхме да направим нещо да се чуе обратното мнение във стандартизиращия екип. http://blog.peio.org/?p=585 е една от първите публикации по въпроса…

 17. Г-н Добрев, чувствам се леко озадачена от факта, че не се изказвате относно отдавна наложения БДС стандарт, който дори е отпечатан по клавиатурите. Лично мен много ме интересува, защо сте решили да създавате още един стандарт за писане при вече съществуваш такъв?

  И на какъв принцип сте решили че като подмените няколко символа от подредбата на фонетиката, можете да си лицензирате стандарт, който да бъде оплюван и да не служи за нищо, освен да ни кара да го подменяме на ръка, както досега си подменяхме БДС-а?

 18. Здравейте г-н Колев,

  Нашата страница Metodii.com съществува от 6 години и през нея са минали изключително много хора (около 20 хиляди на година). Имаше много публикации в печата. Ето някой от тях:

  Кирилица или Методиевица – PC Magazine Bulgaria, стр. 12, 6/2001 г.
  Кирилизация – Мениджър, стр. 127, 15 май 2002 г.
  Методиевицата се стандартизира – PC Magazine Bulgaria, стр. 33, 2/2003 г.
  Фонетична клавиатура за GSM – eWeek Bulgaria, стр. 9, 1/2004 г.
  Az sym bylgar4e, obi4am … – Капитал light, стр. 10, 22 май 2004 г.
  БАН бори латиницата с нови клавиатури – Сега, стр. 1 и стр. 5, 8 ноември 2004 г.
  Как да „превеждаме“ от кирилица на латиница – Сега, стр. 15, 4 октомври 2005 г.
  Фонетична клавиатура за компютър и за GSM – PC Magazine Bulgaria, стр. 10, 11/2006 г.

  Имаше и много радио и телевизионни предавания. Например, в предаването „Вижте кой“ по БНТ се дискутираха много сериозно въпросите на стандартизирането на транслитерацията и клавиатурните подредби. Доколкото си спомням това предаване беше през 2004 г. и беше последвано от съвместна пресконференция дадена от институтите по математика и информатика към БАН и института за български език към БАН. Малко по-късно информация бе излъчена и по радио Христо Ботев, в сутрешния блок на bTV и по Нова Телевизия.

  Както виждате доста публикации. Въпреки това, всеки смята, че дискусията е започнала в момента, в който той е научил за нея. Дори и в момента повечето хора не са чували за новия стандарт. По наши проучвания потребителите използващи фонетика са около един милион и само около една трета от тях са чували за това, че във фонетиката има някакви промени.

 19. Скоро си играх с един компютър с Vista за известно време и първото нещо, което направих бе да сложа старата фонетична 🙁 след като прочетох толкова мнения тук, може пък и да си я сложа да разгледам, наистина да видя дали лесно се свиква или не…
  но видяхте ли фонетичната за мобилен телефон, има инфо за нея на споменатия от г-н Добрев сайт? Защо ли си мисля, че към това „чудо“ никога няма да мога да привикна ….

 20. Поправка за един от коментарите ми: не е 8 Hz, а 8 MHz… Мерси, Митко!
  Въпреки това, 17 символа в секунда е непостижимо!

 21. @Гери: Окей, да приемем, че БДС е един отличен стандарт. За времето на пишещите машини, обаче. Всеки един програмист, системен администратор или друг разработчик ползва и е свикнал предимно с английската подредба. Същото се отнася и за хора, които ползват машините си за кореспонденция с чужбина, примерно. За подобен род хора БДС е истинско мъчение. Заявявам го абсолютно отговорно. Моята скорост на писане на латиница и фонетика е доста добра, но опра ли до машина с БДС – загивам прав. Така че – според мен е изключително нелогично, ако говорим за обучение на начинаещи, да очакваме от същите тези начинаещи да привикват към 2 абсолютно независими клавиатурни подредби. Не може да се очаква в близките години някой да е в състояние да използва на компютъра си само и единствено БДС, та да пренебрегнем латинската подредба.

  @Димитър Добрев – прощавайте, господин Добрев, не ви познавам и предполагам, че сте доста добър в областта си. Но не мога да си обясня едно нещо. От една страна имаме една клавиатурна подредба, която се е наложила и доказала с годините като изключително удобна за ползване. При това я е наложила практиката. От друга страна, като доказателство за нуждите от промяна, вие прилагате някакви статистики, според които се опитвате да докажете, че всички, които ползваме досегашната фонетика, сме едни изключително непрактични люде, защото, разбираш ли, едната буква се използвала 13 пъти по-малко от другата. Аз не виждам полезност в подхода да ми скриете някаква буква далеч от там, където съм свикнал, само и единствено защото според вашите изчисления, аз ще я ползвам по-рядко. Със същата логика можехте да отпишете буквата „Ю“ и да направите да се появява с едновременното натискане на „И“ и „У“. Аз също проклех люто тази нова клавиатурна подредба, без изобщо да подозирам, че тя е станала факт със съдействието на наши специалисти.

  Моите уважения, обаче изобщо не намирам логика в похабяването на 6 години академичен и технически труд в преоткриването на топлата вода.

 22. Г-н Величков, ако сте ми чели и двата коментара, ще разберете че аз също ползвам фонетична подредба. От друга страна ако сега започвах и можех да избирам, щях да избера БДС.
  Всъщност вие по добре от мен сте формулирали това което исках да кажа и ще си позволя да ви цитирам:

  изобщо не намирам логика в похабяването на 6 години академичен и технически труд в преоткриването на топлата вода.

 23. Понеже съм споменат в „доказателствата“ под №4 откъдето идват и теглят „неправилната фонетика“ искам само да кажа че изобщо не ми пука за Vista (въпреки че я имам от MSDN), защото не смятам за нормално, че персонална ОС едвам ще се навие да тръгне на 1GB RAM, 3GHz CPU и 512MB видео карта. Освен това не ми пука и за новата фонетика, за нея разбрах когато на тълпи почнаха да идват от Google и да теглят и пр. Направих я защото фонетиката на „Инжинера“ почна на прави сини екрани при включване във домейн, направих я за някои от усерите в нашата компания и освен това с тази „фонетика“ работя от 1982г. А за тези които казват че трябва да се научим да пишем на БДС, мога да кажа че не работя в българска компания, не съм машинописка и единствените неща които пиша на Български са коментари във форуми и лични писма , за сметка на това трябва да пиша тонове код на латиница и точно там ми трябва бързина 🙂

 24. Стандартът е един – БДС. И то „старият“. Нов няма, въпреки шумотевицата и лъжите на сайта на Кирил Методий и брат му. Който иска да си пише на нещо друго – няма проблеми, но това не е стандарт за България.

 25. Пешо, здравей. Аз съм приятелят на Надя, така че те чувствам като добър задочен познат. 🙂
  Не сте прави за стандарта – има хляб в него. В момента го ползвам под XP. Изтеглих си го специално. Свикнах за седмица. Ако седна на друга машина със старата салата, свиквам за 10 минути обратно.
  Откакто имам компютър, винаги съм използвал червеничките букви (БДС). Хванали са се да напишат моята азбука на клавиатурата, много ясно, че ще ползвам нея. По същите причини се пуля на Опера-та си на български – не че „Отмяна“ е по-добро от „Cancel“… Даже никак. Ама е възприето за стандарт по някакъв начин.
  Сега съм на фонетика, понеже лаптопът ми Дел няма ни синички, ни червенички букви, а само бели. Още повече, като се има предвид, че е произведен за румънския пазар, добре че няма от техните смешни а с крилца… Не че не мога да взема един перманентен маркер и да го разкрася, ама това не е красиво.
  Та ми се наложи да мина на фонетиката, която мразя. Мразя я, защото 7 години се борих срещу нея и писах на БДС. Защото е глупава. Защото като пиша на нея, стажа така. Защото ь е на Х и защото за Ю трябва да се съсредоточавам половин час. И освен това просто я намразих от първия път като я видях и я добавих в пантеона от неща, които мразя – риба, да се пипат дисплеи с пръсти, Жоро, да насочват пистолети към мен, а напоследък и клавиатурни подредби, при които В е там, където никога не бих го търсил, макар немският да не ми е напълно непознат.

  От друга страна бях поласкан от факта, че в новата Виста имало вграден фонетика, паралелно с БДС. Необходимото го има. Разни линукс фенове веднага нахраниха Майкрософт, че както винаги са изкилиферчили нещо. После попаднах на някакъв сайт, където ми се обясни, че това е ново БДС за фонетична подредба, което не е конкуренция за нормалната българска подредба (известна като БДС, жълтата и червеничките букви), а играе в другия жанр – на тия, дето искат да пишат на кирилица чрез знанията си по QWERTY. Това, че промяната удовлетвори всичките ми оплаквания е едно на ръка – това съм само аз, потребителите са милиони. Но е факт, че това е главната причина сега да ползвам новата фонетика – не ме дразни принципно.
  Освен това има нужда от стандарт. Спор няма. Старата ЯВЕРТЪ е неинституционализиран стандарт – спор няма. Не е номер по БДС, ама е стандарт. Друг е въпросът кой съм аз да кажа дали е стандарт или не, щото аз не съм единица мярка и това, че аз и приятелите ми ползваме това нищо не значи за мнозинството. Както и да, мразя демокрацията и плурализма, така че ебал съм ги другите, за мен е страндарт, значи и за другите е.
  Обаче ако ще се правят промени, те трябва да се правят сега. В интерес на истината е трябвало да се направят миналата година, за да не ги помним вече днес, но тогава не са направени. Значи трябва да станат сега. И тъй като тия промени лично за себе си ги усещам за добро, намирам новата подредба за идеална.
  Много ръкопляскам на намирането на място за €. На QWERTY го няма изобщо, на лаптопа ми е като трети знак на 5-ицата, нямам понятие как се изкарва. Имаше някакво АСКИ, което научавах към 3 пъти, ама не го ползвам достатъчно често, за да знам трицифрен код за €. Много по-добре е така. Само да питам как се вдига на степен на кирилица сега? Защото аз минавам на латиница и така пиша ^. Но тази жертва си струва, защото € иначе мога да го извадя само от инсърт симбол в Уърд, което е трън в задника, а ^ пиша с кънтрол+шифт шифт+6 кънтрол+шифт.
  Та, добрата новина е, че стандарт вече има, другата добра е, че ми харесва, третата добра е, че свикнах бързо с него, а лошата е, че на повечето хора не им се свиква с него и затова не им харесва. Ама след 10 години няма да помните, че е имало стара фонетика (ако не си чупите главите вски път да я слагате, което не си струва, щото наистина лесно се учи!) и стандартът ще остане. И тъй като е добър стандарт, не му се нервете толкова. It is here to stay. 😉

 26. Здрасти, Теодоре!
  Първо, напълно съм съгласен (повтарям го за n-найсти път сигурно), че БДС (червените/жълти/зелени/сини/розови буквички) е по-добрият стандарт… Спор няма!
  Тъпото е, че горното изречение вече е неправилно – БДС-ите са два (фонетична кирилица и старата, на която пишеш ти). Всеки си има право на мнение, аз смятам, че ако стандартът няма преимущества пред предшественика, не бива да се въвежда. А след дълги разправии така и не разбрах какво точно се подобрява в цялата работа, освен че се объркват вече „свикнали“. Ако беше толкова просто да се отвикне, досега 100 пъти да съм минал на БДС. И не на последно място, обърни внимание, че това е стандарт и за мобилни телефони (клавиатурната подредба на кирилица за GSM те кара да се самоубиеш с кисела краставичка, честно!)
  Тааа… поогледай продължението на дългата дискусия и пак ще говорим… Между другото, все се каня да пиша статия за кирилицата и фонетиката и все нямам време да го направя… Ами така, де, и аз да имам публикации по темата!

 27. Бих искал да спомена нещо, което се пропуска в целия този спор, а именно – старата (и съгласен съм, не особено правилна) фонетична подредба беше въведена още в началото на 80-те, и то от хора работещи в научните институти. Аз лично смятам, че още тогава БАН трябваше да се наложи да не бъде въвеждана друга клавиатурна подредба, освен тогавашния стандарт, известен като машинописен.

  Дори да предполжим, че на персоналните компютри тогава не се обръщаше такова внимание, но поне в началото на 90-те, когато излезе Windows 3.1, трябваше да бъде направен опит да бъде наложен машинописния стандарт, за който съм съгласен, че е далеч по-ергономичен, тъй като най-често използваните букви са разположени да се въвеждат от показалците и средните пръсти, т.е. възможно най-бързо.

  Така че аз не мога да проумея, г-н Добрев, защо с такъв плам защитавате новата фонетична подреба, която според мен не е кой-знае колко по-ефективна, отколкото старата. Държа да отбележа, че разпространението на фонетичната подредба идва в средите на ИТ специалистите, главно защото много от тях са почнали да работят на 8-битови компютри, където друга подредба просто нямаше. Така че според мен не е коректно да не се обърне внимание на една значително разпространена практика. Пак повтарям, смешно ми звучи да се опитваш да смениш една неефективна подредба, с друга такава, обърквайки хората, които я използват.

  В заключение, бих искал усилията на БАН да се съсредоточат в налагане на машинописната подредба, със сигурност по-полезна за децата, отколкото да се опитват да правят промени във фонетичната подреба. Според мен, усилията да се наложи нова фонетична подредба не си заслужават, в предвид съмнителните ползи от нея. Разбира се, Вие решавате какво ще правите, но според мен хабите усилията си напразно.

 28. Г-Н Добрев и цялото му обкръжение да го ду…хат,именно такива като него бих казал некадърници ,България в много отношения изостава.
  Извинявам се за грубия тон ,но съм крайно изнервен за това как се налага на сила нещо толкова тъпо и глупаво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *