Блогърски въпроси

Понеже мисля да пиша статия за блоговете, имам нужда от помощта ви… Смятам, че ще стане най-интересно, ако самите посетители на блогове си кажат мнението, така че ще ви задам седем бързи въпроса:

 

1. Имате ли блог? Защо? Какво ви накара (или пък спря) да си направите?
2. За какво обичате да пишете/четете в даден блог?
3. Коя платформа ви допада най-много – Blogger, WordPress, Blog.bg… ?
4. Какво мислите за идеята големи компании, министерства, президенти и известни спортисти да си имат блогове?
5. Кои и колко са любимите ви блогове? Редовно ли ги четете? Редовно ли оставяте коментари?
6. Кое определя популярността на един блог – добрата реклама, интересните теми, честотата на писане?
7. Може ли един блог да промени света?

 

И ще съм много благодарен, ако ми отговорите в коментар.

16 мнения за “Блогърски въпроси”

 1. 1. имам блог – http://datacentury.net/blog. Ползвам го като електронен дневник. Първо беше от любопитство, след това за да си водя записки и накрая…. краска 🙂

  2. Софтуер, Хардуер, Интернет, Хак… или общо казано hitech

  3. WordPress, разбира се. Изключително мощно приложение.

  4. Начин да намериш информация от първо лице. Подкрепям идеята напълно!

  5. Моя! Шегувам се. Ето ви ги наредени по важност – блогът на Петьо Събев, mt-soft.org, Един SEO блог, bganzeide.de
  Абонирал съм се за RSS емисиите (значи редовно), коментирам когато темана ме засяга или когато е компютърна.

  6. Като всичко в интернет – рекламата е на първо място, след това следва честотата на писане на интересни теми, подходящото представяне на нещата и броят на вече въведените теми (което показва, че хората от блога работят активно)

  7. Ами блоговете се готвят да превземат света, после как ще го променят…. зависи от блогърите.

  Поздравления за оригиналната тема! Може ли да направя и аз една такава в моя блог и после ще ги свържем?

 2. 1) Имам си блог. Причината е че ми се искаше да си имам място където да събирам интересните неща които ми попадат в нета 🙂 Не е за да пиша какво съм правил вчера и какво ще правя утре … а междувременно и какво съм си мислел 🙂

  1-вият си блог направих Февруари 16, 2004 от чисто любопитство … да видя какво е това дето ставало толкова популярно 🙂

  2) Обичам да чета доста различни неща по боговете … предимно за IT, музика, забавни неща … а най-малко ми допада когато някои описва ЛИЧНИЯТ си живот.

  3) В началото ползвах Blogger, а от скоро преминах на WordPress и съм много доволен 🙂

  4) Хубава е идеята за блоговете … най-вече според мен заради обратната връзка с читателите.

  5) Много са … чета ги редовно с RSS reader … за съжаление понякога нямам време за това със седмици 🙂 Коментари пиша когато нещо ми стана интересно … и имам
  какво да кажа.

  6) Интересните теми са най-важното за мен

  7) 1 блог може да вдъхнови 2-блога, а те 4 и т.н. 🙂

  ju

 3. 1. Имам си блог, който в началото имах намерение да използвам като онлайн дневник, но постепенно се превръща по-скоро в място където събирам и пиша за неща, които са ми направили впечатление, вълнуват ме и са ми интересни.

  2. Чета всякакви блогове, най-вече лични и за IT. Важно е да има разнообразие.

  3. В момента ползвам Blogger, защото съм фен на Google, въпреки това ми се струва, че WordPress платформата предлага повече удобства.

  4. Понякога попадам на блогове на компании от IT бранша и ако има нещо, което ме вълнува го чета, но като цяло не следя такива блогове и не мога да изкажа впечатления.

  5. Следя няколко блога, повечето са на приятели и познати. Абонирала съм се за RSS емисиите на постовете и коментарите им. От време на време отварям интересните заглавия от blog.bg, които вървят долу вдясно на страницата на dnes.bg или блоговете на хора, които пускат коментари.

  6. Интересни постове са най-важното… честото писане също е голям плюс.

  7. Един блог може да промени един човек(или няколко човека), който (които) пък могат да променят света.

 4. 1. Да, имам. Понякога ми се иска да кажа много неща, а никой не слуша – като че ли блога беше единствения изход от ситуацията 🙂
  2. За всичко, всичко което ми попадне, ако е интересно и искам да го кажа на поне двама трима души …
  3. spaces.live.com
  4. Ще го кажа от гледнаата си точка на разработчик – блоговете на служителите в корпорации като Adobe и Microsoft помагат … намират се решения на проблеми, а и виждаш че това толкова отвратиелно нещо което ти трови живота е правено от човек, също като теб, можеш дори да разбереш защо е допусната еди коя си грешка.. Въщност официалното мнение по този въпрос е, че блоговете показват „че гигантите също имат душа“ …
  5. Няколко, но задължително редовно .. без да се мазня – този е един от тях .. е има някой друга забележка, но за тях някой друг път .. 😉
  6. (силно изразено лично мнение) Сферата – хората не четат каквото им попадне … аз се застоявам в блогве на хора със сходна професия като моята .. А иначе.. за да се върна в някой друг блог – трябва поне няколко поста да ме заинтригуват .. Този блог е подобен, но друг случай – получих няколко различни линка към постове тук, затова се върнах и започнах да го следя ..В крайна сметка излиза, че за популярността са виновни и другите хора, а не зависи само от блогъра .. е да де … нормално 🙂
  7. да!

 5. 1. Вече имам – от вчера.Исках да намеря начин по-лесно да споделям и обсъждам някои свои хрумки.
  2. Харесват ми тези, в които откривам интересни възгледи за света, в които има хумор и които не ми промиват мозъка или пък ме учат какво да мисля и как е правилно да действам.
  Харесва ми текстовете да са езиково издържани – речта ме грабва.
  3. Тук съм затруднена – нещо не го разбирам – съжалявам, че не съм на ТИ с термините.
  4. Смятам, че не е лошо – все друго е от извора да пиеш вода.
  5. Първият беше този – на Петър Събев, а после чрез него влязох и в други. Чета редовно, коментирам, само когато имам какво да кажа или да питам.
  6. Тъй като съм нова в четенето на блогове, за реклама не знам, но темите и редовното писане са от значение.
  7. Сигурно. Ама как? Абе щом и даскалиците като мен се ровят в блоговете на млади хора (дето в реалността ще се разминат), сигурно е възможност да преодолеем различията си и да спрем на една малка гаричка за няколко часа и да пообщуваме.

 6. Стига бе! Всички четат IT блогове!
  Дайте да направим една тема „интересни IT блогове“ и всеки да пише тези, за които се сеща.

 7. 1. Имам блог – знаеш вече 🙂 Имам го, защото е модерно и защото ми дава възможност да изказвам мнението си (засега) без цензура.

  2. Обичам да чета интересни факти, дори, може би, не чак толкова интересни истории, които обаче са разказани увлекателно.

  3. WordPress убедително води в класацията ми.

  4. Ако пишат честно, защо не? Забелязала съм, че един блог не става по-четен от това, че авторът му е политик, музикант или каквато и да е друга публична личност. Мисълта ми е, че ако не знае как да грабне публика, блогът му няма да стане популярен само от това, че авторът му му е рекламно лице. Ивайло Калфин има блог, но го обновява доста рядко, а това е жалко…От друга страна, ако министерствата си имат редовно обновявани блогове, ще трябва да се съкратят прес-службите им.

  5. Ами любими са ми блоговете, в които оставям коментари. С голям интерес следя на Ивката и Гергана Берберска – и двете пишат много добре. lady_vera – също. Няколко пъти съм отваряла и на Ангел Грънчаров, но стила му не ми допада, а както и идеите. Но нали е сред най-четените и като видя интересно заглавие не се сдържам и отварям, макар да знам, че след него всичко издиша. Съвсем различно е положението с asktisho.

  6. Ами популярност се трупа с времето, с повторното връщане на посетителите, следват и редовни посещения…Мисля, че ако темите в блога са интересни за по-голяма маса хора, това ще ги привлече. Далеч съм от мисълта, че популистките методи ще са ефективни дълго време. Блоговете са една субективна медия и именно личното мнение се цени тук, а не натрапваното от традиционните източници на информация. Много важни за мен са правописът и доброто изразяване на мислите – това прави текстът лесен за четене и осмисляне. Неграмотно списваните блогове по правило не са от популярните.

  7. Ами със сигурност е имало първи блог, който е писал за Странджа – многото постинги не са се публикували едновременно – все някой е надигнал глас първи. Така че да, един блог може да промени света чрез провокиране на общественото мнение.

 8. 1. Имам блог – http://my.opera.com/dragonM/blog/ . Направих го като заминха за 4ри месеца за Белгия, за да не задръстя пошите на приятелите със снимки …после почнах и да пиша, докаот си чаках резултатит от симулациите… сега си пиша и си събирам интересни неща от нета 🙂
  2. Блога като цяло представя даден човек, мисленето му, наблюденията му и за това мие интересно да разбера неговата визия, иначе най-много обичма да пиша и чета за фотография и техника 🙂
  3. Специално аз съм на платвормата на опера, защото един приятел ми я показа, имаше възможност да правиш албуми от снимки и за това се задържах на нея, другите не съм ги разглеждала обстойно.
  4. Не съм се замисляла.
  5. Това блогче тук, http://antonia.del.bg/, http://georgi.unixsol.org/, http://visitdaniela.com/pages/home.htm, не са подредени по важност.
  6. Добрата реклама и интересните теми от там идва и честотата на писане 🙂 Ако няма интересни теми, колкотоо и голяма реклама да се прави няма да има голяма полза ..поне аз така мисля 🙂
  7. Малко по малко при много търпение и добра верижна реакция …всичко е от носително 😉

 9. в коментар излезе малко дълго (доста дълго за да съм честна) за това отговорите са тук

 10. 1. Да, защото трябва да си изливам словестната диария, когато имам нужда.
  2. Нещата които ме вълнуват, разни обществено-значими теми, програмиране, общи приказки.
  3. Собствена „платформа“, пиша си го сам.
  4. Няма смисъл, и без това бълват глупости по други „feed“-ове.
  5. Доста са, чета когато пуснат нова тема. Коментирам когато има какво да кажа.
  6. Интересните теми.
  7. Не.

 11. Имам конкретен въпрос.
  Открих малко клипче, което много държа да си имам. То е в YOU Tube. Как да стане така, че да си го прехвърля на блога? Всъщност блоговете, които разглеждам, си имат колекции от клипчета. И аз искам да си направя. Как?
  Чакам статията.

 12. Въпросът ти не е съвсем по-темата, но все пак ще ти кажа… В YouTube за всяко клипче има HTML код, над който пише Embed… Харесваш си клипче, копираш кода, след това отваряш нов пост, цъкаш на таба „HTML“ или „Source code“ (не помня как беше и paste-ваш текста от YouTube вътре. Това е.

 13. 1.
  http://www.webkeybg.info/the_cave/
  Всъщност на два пъти го пускам, първият не му провървя 🙂 Но след около година реших да го възродя.
  Защо – тук http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=1
  съм направил опит да обясня.

  2. За какво обичате да пишете/четете в даден блог?
  Пиша за неща, които са ме развълнували, или пък ме „човърка“ и аз да си кажа мнението. За четене, имайки предвид, че чета най-различни по тематика блогове, не мога да кажа, че предпочитам нещо конкретно.

  3. WordPress,
  Четох на доста места интересни коментари за него, изпробвах го и ми хареса.

  4. Сигурно има смисъл, за сега не ме влекат нещо, но може бих потърсил информация и в подобни блогове

  5.
  Някои съм изредил в моя, още 4-5 редовно посещавам, включително и този 🙂 Ще трябва и тях да ги цитирам. Редовно ги чета и понякога коментирам.

  6. За мен – интересните теми и начинът на писане.

  7. Не. Но може да помгне за формирането на обществено мнение, което си е предпоставка за промени 🙂

 14. Защо се казва „огнестрелно“ оръжие, след като не стреля огън?

 15. Ами има най-различни видове оръжия. Въздушната пушка например, използва въздушна струя, за да „издуха“ сачмата към целта. Съответно, силата е сравнително слаба. При огнестрелните оръжия се използва силата на взрива, за да се изстреля куршума. Този взрив се получава чрез запалване, т.е. огън и от там идва името. А иначе оръжията, които изстрелват огън се наричат „огнехвъргачки“ 🙂 Това е поне доколкото аз имам някакво понятие от оръжия, ако не е така, поправете ме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.