Имате ли въпрос?

Преди повече от година отправих предизвикателство към посетителите си – да ми задават въпроси от всякакво естество, на които ще получат напълно неадекватни, некомпетентни и безсмислени отговори от моя милост…

 

Ако вие се чудите от какво се прави ягодово сладко…

 

Ако се интересувате кой е изобретил прането на цветни и бели дрехи заедно…

 

Ако не знаете каква е разликата между крокодила…

 

ПИТАЙТЕ!

 

Очаквам интересни, любопитни, забиващи и потресаващи въпроси до края на тази седмица в коментар към този пост…

 

По-кратките отговори ще публикувам също като коментари, а по-дългите като отделни теми… Enjoy!

23 мнения за “Имате ли въпрос?”

 1. а аз ли ще съм пръв..
  айде тогава..
  защо някой хора сануват цветно а някой само черно-бяло .. и каква е разликата между двете .. ?

 2. Трябва ли да търпим президент който е бил в ДС? Който си позволи да излъже хората, че не е знаел за това.

  Какво е имало на изчезналите 32 страници, и има ли логика да си мисля, че е нещо кофти … толкова кофти, че той не заслужава да е президент?

  До кога ще ни управляват мръсници. До кога политиците ще се държат като собственици на държавата? До кога ще се потъпкват правата на хората?

  🙂

 3. На този свят има 3 типа хора: Тези които могат да броят и тези които не могат. Някакви въпроси?

 4. Вярно ли е, че слоновете са единствените животни, които не могат да скачат?

 5. В едно анимационно филмче гледах как човек става на мечка 🙂 Мисля че се казваше „брат ми мечката“.

  И един негов приятел (или брат му) пита мечката как вижда. Цветно или черно-бяло.

  Не си спомням да имаше отговор във филмчето та ….. ?

 6. Ето някои отговори:
  Vlad, ще отговоря скоро в отделен пост.
  Ju, избягвам да пиша за политика в блога си. Все пак смятам, че е по-добре да ни управлява човек от ДС пред неонацист, какъвто беше избора тогава. Иначе това, което ми пишеш ми напомня на въпрос на анонимен пенсионер:
  – Докога ще живеем така?
  – Още малко…
  Камен, не разбрах къде е въпросът към мен в този коментар.
  Pate, ти виждала ли си скачаща мравка, скачаща костенурка или пък скачащ корал? Слонът е единственият сухоземен бозайник, който не може да скача… Така поне пише в повечето сайтове. Истината обаче е, че птицечовките също не могат да скачат. Както и морските свинчета, миещите мечки, хипопотамите, носорозите, коалите и твоите любими жирафи… А със сигурност има и още.
  Иван, мечките виждат цветно. А филмът май беше Братът на мечката“.
  Чакам още въпроси…

 7. Хаха, бях забравил за тези бозайници 🙂 А иначе, те и слоновете могат да скочат с известна засилка, ама кой ще ги засили?

 8. Винаги съм се чудил как точно се използват точките на билярдната маса. Можеш ли да помогнеш?

 9. Не мога да ти помогна с нищо повече от малко информация. Точките на билярдната маса са координатната й система и ти помагат да се ориентираш по-лесно при удара… По същия начин, по който белите точки на грифа на китарата помагат да намериш по-бързо 5-то, 7-мо и 12-то прагче… Ориентир, нищо повече.

 10. Приемаш ли още въпроси?

  За колко време може да се изготви ДНК проба и при сегашното ниво на технологиите кое е по-„неповторимо“: ДНК отпечатъка или пръстовия отпечатък? 🙂

 11. Приемам, да. Изготвянето на ДНК проба много прилича на сравняването с пръстови отпечатъци. Тоест, взетият отпечатък от местопрестъплението (без значение пръстов или ДНК-такъв) трябва да се сравни с този на заподозрения. Ако се открие несъответствие дори на едно място, тестът приключва, тъй като явно отпечатъците не съвпадат. За да се докаже съответствие обаче, трябва да се провери цялостно съвпадение на всички фрагменти от отпечатъка. Колкото до времето за анализ на ДНК-отпечатък, когато това се прави на ръка, може да отнеме от няколко часа до 10-20 дни. При автоматичното разпознаване на отпечатъци, този процес трае не повече от 20-тина минути (но пък е доста по-скъп). Иначе, и пръстовият отпечатък, и ДНК са достатъчно неповторими, но пръстовият отпечатък съдържа само информация за пръста, а ДНК съдържа информация за цялостния индивид, така че ДНК ми се струва доста „по-неповторимо“ 🙂 А между другото, оказва се, че езикът и ретината на хората са също тъй неповторими за всеки индивид.

 12. Отпечатъците от устни също са уникални ;- )

 13. Ами всъщност, разликата в средната продължителност на живота между мъжете и жените е около 5 години. Оказва се, че това е така по няколко причини – първо, биогенетични… Природата си е направила сметката, че докато мъжът трябва само да оплоди жената, на жената й предстои да е бременна, да роди и да се грижи за малките известно време. Второ, социогенетични причини: мъжете винаги се опитваме да впечатлим жените, което често води до рисковани действия: войни, бързо шофиране, катерене на дворцови кули, смяна на изгорели бушони… Всичко това крие рискове и мъжете съответно дават много повече жертви от жените при войни, автокатастрофи, падане от дворцови кули или злополуки при неправилно извършени ел. ремонти 🙂 Обединяваме двата фактора и получаваме резултат… Естествено, има много други причини, които оказват влияние на продължителността на живота (например зодията), но това не е толкова важно. По-важното е, че в последно време разликата в продължителността намалява все повече и повече, а учените смятат, че причината е в увеличеното тютюнопушене при жените.

 14. Обясни ми като на простичко същество как си правиш блог? Що все не ми се получава?

 15. Нела, ще опитам в отделен пост… и без това редакторът ми все ме кара да пиша статия в сп. Computer по темата 🙂

 16. Ами аз направих опит. Е, не е кой знае какво, но поне този път стана – нещо си. Нито знам как да го покажа на приятели, нито как да направя ей такива препратки като на другите, но съм доволна от мъничкото резултатче. Аз така се научих и на компютър да работя, и в интернет да влизам, и имейл адрес да си регистрирам – по метода ПРОБА – ГРЕШКА. Та, ако ти е интересно – блогът ми е Нела Калова
  Пък като публикуваш отделен пост ( това статийка ще да рече, нали)ще чета и ще се уча!

 17. Ха! Виждам, че добре се справяш! Първите няколко поста ще дадат посоката на блога ти. Според мен, сега е моментът да фокусираш блога си като „Блогът на една учителка, която вижда по различен начин своите ученици“ или „Блогът на Нела К-Калова, която въобще не е само учителка и ще ви изненадва с интересна информация“… Но в крайна сметка, точно това е готиното на блога – можеш да пишеш когато решиш, за каквото решиш, колкото решиш и дори се намират хора, които да го четат…

 18. Защо носорозите са пожарникарите на саваната?

 19. Има легенда, че ако носорог усети огън, отива и го стъпква… Досега подобно нещо не е забелязвано (въпреки че в „Боговете сигурно са полудели“, а и в други филми има такива сцени)… Подобна е и легендата за щрауса – в продължение на 80 години при проучвания сред около 180 000 щрауса нито един не си е заравял главата в пясъка при опасност.

 20. Здравей!
  Имам молба – не съм много наясно как мога да направя популярно дадено име и писание за него в интернет. Има един доста лош и побъркан човек, който ме тероризира и искам да отправя предупреждение към хората, които биха пострадали от него. Търсих го в интернет по име и не излезе никаква информация – целта ми е да излиза нещо написано за него като се въведат първото и фамилното му име. По принцип не съм отмъстителен, още по-малко дребнав човек, но този човек е ужасен наистина и повече хора трябва да го знаят…

 21. Нещата са сравнително прости: трябва страница, която да съдържа имената и каквото там искаш… Примерно заглавие „Петър Събев е простак“… В текста споменаваш „Петър Събев“ поне 10-тина пъти. След което слагаш връзки от няколко други (колкото по-известни, толкова по-добре) сайта към тази уеб-страница и след 10-тина дни някъде проверяваш какво става с Google… Търси SEO за повече информация (Search Engine Optimization)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.