Черноморска религия

Снимка: special_k
Не, че съм някакъв ревностен християнин… Всъщност, рядко постя, чревоугоднича, прелюбодействам, пък и лъжа понякога… Накратко – грешник съм.
Въпреки това, понякога влизам в църквата да си запаля свещ. Първо, за здраве и заради добрата традиция. Второ, защото поне за две минути оставам сам със себе си и пламъка на свещта – чудесно време да помислиш какво си направил, къде си сбъркал, какво ти предстои… Чудесно време да се помолиш за вяра и сили да продължиш напред, въпреки трудностите.
Напоследък обаче вярата ми буквално се стопи, главно заради няколко посещения на църквите покрай нашето Черноморие… Ще ви разкажа три случки…
15.08.2006 г., Варна (Голяма Богородица)
Седем вечерта е… Всъщност, още няма седем. Цялото семейство решаваме да си запалим по свещ преди да тръгнем на път в иначе красивата катедрала на центъра. На вратата обаче ни посреща сърдит свещеник и ни я затваря под носа!
– Затворена е църквата, не ме интересува!
– Как така е затворена в седем вечерта? И то на празник като днешния?
– Вижте какво, когато църквите станат дискотеки, ще си влизате в тях когато искате!
11.04.2007 г., Св. св. Константин и Елена, обл. Варна
Решаваме да влезем в местния манастир… В началото съм приятно впечатлен – чува се църковен хор, пее акапелно и на няколко гласа (обожавам). Уви, оказва се, че звукът идва от стереоуредба, а CD-то с песните можете да си купите от двора на църквата срещу 15… Сигурно се чудите 15 какво… Ами всички цени са от типа „15“ – за българите лева, за чужденците – евро…
Принципно съм свикнал в църквите или да е забранено снимането, заради тайнствата на религията, или да е разрешено за всички. Тук обаче на ясна латиница е написано:
FOTOAPARAT – 10
VIDEO – 20
Но това е нищо… Случвало ли ви се е да застанете пред олтара и да се молите пред икона с поставен на нея зелен етикет с цена?!!! Така поне човек може да избере да се моли пред по-скъпите икони, явно са тунинговани нещо и имат по-голям power…
15.07.2007 г. Поморие
Влизате в манастира… Покрай красивите градинки са паркирали автомобили със софийски, пловдивски и бургаски регистрации… На задното стъкло е прострян последния „Playboy“… А пред иконата на Св. Георги има простир с още мокър бял чаршаф и червено женско бельо…
Край.
Е, кажете ми…
Как да наричам тези, които допускат това да се случи?
Как да гледам в очите човек, продаващ църковни земи на дебеловрати мутри?
Как да наричам „свещеници“ хора, които поставят зелени етикети с цени на иконите пред олтара?
Как да целувам ръка, която се нарича „богоизбрана“ само за да извлече лични облаги??!
КАК?!
И каквото би им потрябвало, било телци, овни, или агнета, за всеизгарянията на небесния Бог, тоже жито, сол, вино, или дървено масло,
според искането на
свещениците, които са в Ерусалим, нека им се дават всеки ден непременно, за да принасят благоуханни жертви на небесния Бог, и да се молят за живота на царя и на синовете му. Издавам още и указ, щото на всеки, който би изменил тая заповед, по тая причина, да се изкърти греда от къщата му та да се изправи, и той да се обеси на нея, и къщата му да стане на бунище.
Ездра 6:9-11
Извинявайте, овце божии, ама аз се чувствам мислещ човек, а не овца… И на мен такива пастири не ми трябват, дето само да ме стрижат и доят…
Имам тягостното чувство, че цитираното не е Божието слово, а по-скоро поредната измишльотина на някой „черноморски свещеник“, макар и отпреди 2000 г… Не мислите ли?

12 мнения за “Черноморска религия”

 1. Нали уж не си женен и не си развеждан?
  Как прелюбодействаш?
  Гънеш женени каки????

 2. Любодействам прекалено много… 🙂
  Бих отговорил и по-подробно, но ще отидем много извън темата…

 3. Моля те недей поставя знак за равенство между това което виждаш и това в което вярваш. Явно Бог не е в църквата. Потърси го другаде.

  Що се отнася до стиха който цитираш: това не е заповед да пълним гушата на корумпирани свещенници за да може те да злоупотребят с него.

 4. А къде е Истината?
  И защо са църквите, ако не са те божия дом?

 5. трите понятия църква, религия и вяра само на пръв поглед имат нещо общо помежду си.

 6. Kyde e Istinata? Zawisi kakwo tyrsish. Ne iskam da otgowarqm po-konkretno tyj kato ne iskam da nalagam towa koeto az smqtam za istina wyrhu teb.

  A zashto sa cyrkwite ako ne sa te Boji dom: i da sa bili Boji dom nqkoga, to towa otdawna weche ne e taka. Sweshtennicite qwno otdawna sa zabrawili, che ne sgradata ili sweshteniciite prawqt cyrkwata a wqrwashtite w neq. Zatowa ogradi se s hora koito tyrsqt i se interesuwat ot towa ot koeto i ti samiqt se interesuwash i koj znae – moje da se okaje che wie zaedno prawite cyrkwa i Bog e mejdu was.

  Oshte neshto wyrhu koeto iskam da pomislish: ako edna ikona moje da byde kupena s pari, to ti naistina li iskash da i se molish? Ne smqtash li, che ako tq imashe NQKAKWA sila sama po sebe si, to tq bi bila bezcenna i nikoj nqmashe da q prodawa? Wmesto towa ne e li Bog tozi na kojto iskash da se molish?

  Towa e samo moeto mnenie. Ne pretendiram da sym praw, ne pretendiram da sym dori na praw pyt. Prosto izrazqwam mnenie.

 7. Великден 2007… Ритуала с обикалянето на църквата. Макар и да не вярваме в Бог и т.н. решаваме да видим как е традицията. Запътваме се към една от църквите в града ни. Там огромна тълпа, 2/3 от тези, които са там не знаят защо са там и какво точно става… там са на принципа на стадото. Жена на възраст е запалила три свещички и се опитва да се опази от блъскаща я тълпа. На входа на църквата поп и духна трите свещички и се провика: „Няма да прекалявате бе ей!“
  В същото време 14-15-годишни келеши се караха на коя дискотека да отидат.
  Thank God I’m an atheist

 8. Eto takiwa neshta me karat da se sramuwam, che i az se naricham hristianin.

 9. Обръща се към теб бесарабски българин. Роден съм и живея в Украйна, Одеска област, никога не съм бил в България. Живея на каноничната територия на Московския патриархат; службите и проповеди в нашите местности се извършват понякога на три езика: основно на църковнославянски, сетне на български, има и на украински. Свещеници също имаме разни; едни и най-големият грешник му помагат да стане христианин, а другите и обърналия се към Господ го заставят да се откаже от него. По повод твоето възмущение, искам да ти кажа, че трябва да си спомниш, че нищо в нашия живот не става без воля Господня. Започваш от това, че си грешник, преброяваш греховете си, в това число и блудодействие, което е смъртен грях, и по постановление на един от шестте вселенски събори влече отлучение от църквата; а ти се удивлялваш, че не те пуснали в църквата; не те пусна не сърдит свещеник, а самият Господ; Мария Египетска също не можеше да влезе в църквата. Обърни се към Господ въпреки на всичко и ще влезеш не само в църквата, а и в Царството небесно. Да те пази Господ!

 10. Пешо, ще ти кажа така…ако искаш да намериш черничкото в живота, дори и в духовния живот, знай че ще го намериш. А пък аз мога да ти кажа поне 5-6 достойни духовни отци, дето правят всичко по силите си църквата да осъществява правилното си предназначение.
  Ако си малко по-вярващ, ще знаеш, че колкото повече навлизаш във вярата, толкова повече изкушенията да се отвърнеш и да сгрешиш са по-големи. А все пак всички сме хора. Това, че има такива, които са избрали да бъдат свещеници, не значи че всичко им е постлано и те ще отидат директно в рая. Техните грехове са с много по-голяма тежест, точно заради опасността с държанието си да се окажат лош пример за другите и да посрамят Бог. Не е лесно да бъдеш свещеник, а още по-трудно е да поддържаш църква или манастир в един, все по-малко вярващ свят.
  Не ти се дават пари за икона, а си готов да ги дадеш за някоя много по-скъпа глезотия дето ще я забравиш след време, или ще я смениш за друга по-нова. А иконата си остава. Тя те пази. Може да ти помогне много повече, отколкото други глупости, за които нариваш пари ежедневно. Много тъпо ми става, когато някой каже „абе, защо трябва да се дават толкова пари за тези икони“, или „защо вземат пари за това, или за онова“…ми да, гадно е…не би трябвало да е така…ама ако имаше достатъчно вярващи, които да дават дарения за църквите и манастирите, нямаше да е така..преди църквата е давала много, ама и на нея са и давали, защото са я уважавали като институция..ако не бяха тия такси за камерите и всичко останало, църквите и манастирите отдавна да са изчезнали…църквата дава, ама до едно време. Дори духовните институции се нуждаят от пари, за да съществуват…

 11. До тук стигнах, от даобг.цом
  Там съм като „Проф“, така че, нека това бъде псевдонима ми и тук.
  От цялата работа не разбрах ти вярващ християнин ли си, или и ти незнаеш? Вярата не се определя от църковните служители, тях има кой да ги съди, не ги мисли! Не разбрах, и дали все още палиш свещички в църквата.
  Но това ми направи впечатление:
  „Първо, за здраве и заради добрата традиция. Второ, защото поне за две минути оставам сам със себе си и пламъка на свещта – чудесно време да помислиш какво си направил, къде си сбъркал, какво ти предстои…“
  Ами, ако само за това го правиш, по-добре недей! За здраве и за добра традиция, ставай сутрин рано, прави гимнастика и взимай контрастен душ и пробвай да вземеш кръста на богоявление. Не използвай асансьор.
  А ако искаш да останеш насаме, то тоялетната е твоето място, даже някои западняци си монтират телевизори и други джаджи вътре. Има японски с подгряване…айде, да не се размечтаявам, най важното не 2, а 120 минути стой, няма кой да ти духне свещите.
  А за БПЦ (Българската Православна Църква) един умен човек ми каза на едно кръщене в Рилският Манастир: „Две организации в България никога няма да се оправят – Българската Православна Църква и Българският Туристически съюз!“ С горчивина ще споделя, че наистина няма изгледи….
  Поздрави и по-малко черногледство!

 12. „Тоалетната“ и „размечтавам“, извинявам се за грешките!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.