Има ли "хубава" чалга?


Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/kogadavz/public_html/peter.and/wp-content/plugins/ad-injection/ad-injection.php on line 824

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/kogadavz/public_html/peter.and/wp-content/plugins/ad-injection/ad-injection.php on line 831
Сподели тази публикация:

Петък е, 13-ти е…
Чудесен ден да попиташ читателите си какво мислят по въпроса…
Че има много тъпи чалги с глупав текст, има… Не случайно само за няколко часа си направих CD със 154 такива 🙂
По-важният въпрос е има ли стойностна чалга? И чалга ли е въобще хубава песен, изпята от чалга-изпълнител? Преди да отговорите, помислете над следните примери:

Орхан Мурад – Хиляди слънца
„…Мислите ми все към теб, все към теб летят.
Видя ли те – знам, ще спрат моите сълзи.
И когато две сърца във едно затуптят,
нека да се слеят нашите души…“

Руслан Мъйнов – Още миг моя
„Ще бъде нощ и ще вали,
забравен блус едва ще звучи
и спомени неканени
ще идват в сън, в сън жесток
да ме горят…“

Сашо Роман – Цвете мое
(Забележка: Не можах да я намеря в оригинал, ама и Борис Солтарийски се справя добре)
„Ще ме видиш в нечия сълза,
паднала от горчива тишина.
Ще ме чуеш в нечий тъжен глас
като стон в песен от угаснал смях…“


Сподели тази публикация:

12 мнения за “Има ли "хубава" чалга?”

 1. Абе то от всеки стил музика си има готини песни.. не мога да кажа че и от чалгата няма, но да речем, че са рядкост.. тези дето си ги написал са хубави, да. Но просто в повечето песни се повтаря едно и също..

 2. Защо във всички песни дето изброи се пее все за несподелена любов?

 3. такова животно като хубава чалга просто няма..

 4. Wolfheart, не е съвсем така… но дори и така да е, не е нарочно 🙂

 5. Ми той Орхан Мурад си е интелигентен човек, рокаджия. Предполагам доста хора помнят „Негър в Алабама“. Така че и чалга да прави, все ще вложи нещо от интелекта си. Разбирам го човека – сляп музикант в България трудно може да се издържа, ако не прави чалга. И Рей Чарлз щеше да пропадне, ако беше тук и не просвиреше чалга.
  Не мога да я възприемам тая „музика“ като цяло, с много малко изключения. Подтиска ме, предизвиква депресия. Не е за мене.

 6. А мен ужасно ме радва тази музика. И простотиите, и красивите текстове. Простотиите са за избиване на напрежението, а хуабвите текстове радват.

  Кати : Аз съм волна пеперуда и летя от цвят на цвят, като малко пъстро чудо в този сив и скучен свят.
  Ти след мен задъхан тичаш и когато разбера
  колко много ме обичаш, аз до теб сама ще спра.

 7. Istinata e che powecheto muzika na tozi swqt w momenta se pishe za da se prodawa. Ne izrazqwa nishto konkretno. Chalgata, pone tazi koqto sym chuwal, e neshto tolkowa glupawo i powyrhnostno, che e chak potresawashto, che takawa muzika wyobshte moje da se nareche muzika. Za sujalenie w dneshno wreme podobno neshto moje da byde kazano (donqkyde s prawo) i za pochti wseki drug janr muzika. Generalizacii ot roda na „Nqma hubawa chalga“ w tozi smisyl zwuchi tolkowa absurdno kolkoto i „Nqma hubawa muzika“.

  Ta… ima li hubawa chalga? Koj znae! Az ne sym chuwal takawa, no towa ne znachi che nqma. I wse pak statisticheski poglednato, ponqtieto „chalga“ wkljuchwa w sebe si izkljuchitelno mnogo powyrhnostna muzika za da podhodq kym muzika prinadlejashta na tozi stil bez izwestni predubejdeniq. I wse pak – zawisi koj q prawi i po kakwi prichini.

 8. има стотици песни с хубава чалга и между нея доста осъвременена етно музика (горан брегович). лошото е, че има хиляди песни некадърна чалга 🙂

 9. Дали има хубава чалга е въпрос на вкус – на някои им харесват мелодиите на текстовете, на други – не. Колкото хора ти отговорят, толкова различни отговори ще получиш.

 10. Само искам да добавя към казаното че чалгата не е музика (всмисал не е стил, тя вплита от етно-то до джаз-а (да вземем късните песни на сашо роман), диско (късните песни на Ивана), поп (късните песни на анелия)). Тя е начин на живот, както беше модерно да се казва преди време. Начинът на живот на дребните престъпници, на малолетните проститутки, на кварталните (софийски) преселници от селата, на ченгетата, на депотатие и на всичко дека се зове звучно българско и се бие в (космясалите) гърди че обича страната, но желае да взима в евро. Чалгата не може да бъде да бъде хубава, тя може да не е чалга. Красотата на нашата страна е че когато не слушаш чалга не си нормален, не си адекватен на времето си? ама как така не слушаш чалга? ама как така не ходиш на дискотека? ти ДОБРЕ ли си?

  ще отговоря – ДА, добре съм! даже съм си много добре. Бих бил по добре без вас даже!

  извинявайте за отклонението.

 11. съжалявам, не може да ме накара да почувствам нищо тази музика, а за мен това е най-важното

 12. Всички критикуват чалгата и текстовете и. Все пак наистина има брутално лоша чалга. Но има и невероятно добра! Мисля че прекалено много се замисляме дали нашата чалга е хубава а в същото време не се заслушваме какви глупости се пеят в хитовете пяти на други езици. Следващия път се заслушайте и ще забележите как дори и известни и уважавани певици по цял свят възпяват прекрасния си задник и други части на своето или чуждо тяло в поредния си хит…искам да кажа че чалгата не е по специална от тях…може би просто думинте ни въздействат повече защото са на родния език и е по-трудно на слушателя (и родителите) да се прави че думите и са невинни?! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.