Концертът на Manowar

Подробен разказ със снимки, видео и разкази на очевидци

Много се говори и много се изписа за концерта на Manowar.
Ето защо ще се опитам да изкажа персонално мнение. Държа да отбележа, че никога не съм бил голям фен на групата и преди концерта знаех 2-3 техни песни от обща култура… Ето защо повтарям, че мнението ми е персонално и призовавам най-върлите фенове да не си засягат… много… Като цяло останах с много приятни впечатления от концерта. Всъщност „много приятни впечатления“ звучи прекалено бабешки, а това си беше здрав метъл, който разкърти отвсякъде! Още повече, че не бях идвал в Каварна почти година.

Започвам от самото начало:Въпреки че за простотията пътувахме под звуците на мазна чалга, бойната ни групичка постепенно премина на по-хард неща и след табелата на Каварна, резултатът си беше от ясен по-ясен и си личеше добре на таблото на стадион „Калиакра“:

Снимка: про-РОК

Тук е мястото да отбележа, че изненадите започнаха още на входа, където раздаваха безплатно CD на Manowar! Бяхме едни от първите на стадиона и се намъкнахме в предната част на сцената, доста близо до тонколоните. Това го казвам, тъй като Manowar са известни като най-шумната група в света. Тонколоните и озвучаването са направени по поръчка и са 10 пъти по-мощни от обикновените, което може да се усети лесно по кънтящия гръден кош, предупрежденията за оглушаване на билетите и двудневното пищене в ушите след концерта.

Фотоапарат не съм се и опитвал да вкарвам, но пък за сметка на това реших да изпробвам новия си телефон. Всички снимки по-долу, в които не е упоменат автор са направени именно с него.
Та, за разказа… Скоро стадион „Калиакра“ се превърна в море от хора, като присъствието на братята румънци беше осезаемо.

Всъщност, компанията ни се състоеше общо взето от хората, които бяха на Митака.

Подгряваха две групи, за по около час, като първата изобщо не ми хареса – някакви руснаци (Sixth Sense), свирещи кръстоска между диско и казачок. Част от хората реагираха на музиката с любими песни от MP3-плейъра си:


Втората подгряваща група ми станаха любимци от първата си поява на сцената – група HOLYHELL.

Снимка: avtora.com

Фронтменът на групата всъщност е фронтуомън – Мария Бреон (Maria Breon). Като звучене HOLYHELL са нещо средно между Nightwish и Evanescence, само че с по-хард китари (ето и видео, за да си представите звученето). В началото мацката излезе с шлифер, следващата песен се появи без него, след това без ръкави и така се разголваше пред феновете все повече и повече. За съжаление, преди да се съблече напълно, пя в дует с Ерик Адамс и ни остави в ръцете на Manowar.

Нощта беше паднала, луната – пълна, времето си оставаше горещо, а хората бяха толкова много, че нямаше място дори за традиционното при такива прояви пого. Толкова беше горещо и задушно, че няколко души припаднаха на метри от нас. В паузата обаче се случи нещо, което за първи път виждам на концерт.
От сцената започнаха да хвърлят вода към публиката… Бяха хвърлили около 100 бутилки, но при толкова много ожаднели хора, това си е нищо. Направи ми приятно впечатление, че хората пийваха глътка-две и даваха на останалите. Естествено, пролича си и егоизмът на някои, но това е друга тема. „Връщайте празните бутилки“, някой се изкряска и празни пластмасови шишенца литнаха към сцената завчаска… За половин час над нас прелитаха ту пълни, ту празни шишета в посоки съответно от и към сцената, докато народът се поосвежи и с бурни аплодисменти и неистов рев посрещна Manowar така, както се посреща любим човек, който не ви е идвал на гости от 20 години.

Manowar също се отблагодариха и изсвириха около 30 песни, като не се спряха за над 3 часа… Джоуи Де Майо се опитваше да говори на български (виж видео). Един от най-яките моменти беше, когато изкараха китарист от публиката на сцената… От компанията започнаха да ме побутват да изляза, но тъй като не знам репертоара на Manowar, не се реших. Пичът, който излезе се казваше Драго… Свиреше добре на електричката и си я получи като подарък, заедно с тениска и аплодисменти на няколко мацки (пичът е на снимката долу, най-отдясно)…

Снимка: про-РОК

По-важното е, че имаше възможността да свири заедно с Manowar! Искам и аз да съм на сцената с любимите си бг-изпълнители, но това още не се е случвало в България… Както и да е…

Тричасовият концерт обаче не ни попречи да извикаме на бис металните крале. А те изпяха химна на България – нещо, което не са правили в никоя друга държава! Без майтап, вижте видеото… Последваха похвали и благодарности към кметълът („the metal mayor“) на Каварна, след което концертът приключи с невероятно красива заря!
Никога досега не ми се е налагало да стоя прав около 8 часа… Толкова време измина от влизането ни в стадиона до края на концерта. Ето защо когато хората се разотиваха, ние се тупнахме върху тревата и постояхме така около половин час, гледайки фойерверки, а след това и останалите по терена боклуци…

И понеже Вальо (част от компанията) е от Каварна, ни предложи да отидем да попием и да поотпочинем у тях… Отидох с част от хората до колата (там беше бирата и другите залъгалки за Джулая), която бе паркирана на цяяяяял половин километър от стадиона и саааааааамо за един час се изминахме около километър през ужасния трафик до къщата на Вальо. За придвижване пеш обаче никой нямаше сили. Пътьом помогнах и на едни закъсали румънци да запалят, щото си бяха забравили включени светлините и бяха останали без акумулатор…
Вальо ни посрещна у тях с много храна и меки чаршафосани легла за всички… На никой от останалите не му се ходеше да посреща изгрева на плаж и аз какво – сам ли да си го посрещам… Легнах и поспах два ценни за всеки шофьор часа, че на следващия ден трябваше да се завръщам чак до София…
Така пропуснах дългоочаквания July morning, но пък June evening-а определено си струваше!

5 мнения за “Концертът на Manowar”

  1. Определено клипа, който ме потресе, в добрия смисъл на думата де, е как изпълниха химна на български език.

  2. Това с химна е било много яко. Още снощи като го видях в Интернет ме разби. Въпреки че не слушам такава музика вече ги уважавам Manowar.

  3. Аз пък дочух, че пича, който са поканили да свири на сцената е бил с тениска на Iron Maiden, към която Joey се е отнесъл като с парцал – хвърлил я с отвращение, което автоматично за мен означава отрицателен респект към него … грррр 🙁

  4. Правилно си дочул! Така беше… Но това е все едно да отидеш на промоция на кока-кола с тениска с надпис „Пепси“, не мислиш ли?

  5. „От компанията започнаха да ме побутват да изляза, но тъй като не знам репертоара на Manowar, не се реших.“

    Ами той и човекът, който излезе, не знаеше 🙂
    Започна песен на друга група, когато Джоуи се опита да му подскаже, коя песен ще свирят, в началотоне можа да зацепи 🙂 Но за смелостта си заслужи китарата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *