Tерабайт

Постоянно и отвсякъде ни засипват с факти и цифри… Дотолкова сме затрупани, че сме свикнали нищо да не ни прави впечатление… Ето защо е ужасно трудно човек да си представи колко информация е един терабайт… И все пак ще се опитам…

Преди около година, Hitachi пуснаха в продажба първият хард-диск с размер 1 терабайт (= 1024 гигабайта) за домашно ползване… Малка метална плочка във вътрешната част на кутията ви:

Тази плочка побира в себе си малко над 200 DVD-та:

Ако ги напълним с видеофилми и сложим филмчетата на касети, ще се получи един сравнително голям стелаж като този:
Но ако преписваме книги в текстови файлове, в 1 терабайт би се побрала цялата библиотека на Trinity College, която няма как да ви покажа на 1 снимка…

Ще припомня и мерните единици за информация:
Бит е най-малката единица за информация, която може да бъде 1 или 0 (включено или изключено, пълно или празно, да или не, въобще две възможни положения).
8 бита = 1 байт
1024 байта = 1 килобайт (1 KB)
1024 KB = 1 мегабайт (1 MB)
1024 MB = 1 гигабайт (1 GB)
1024 GB = 1 терабайт (1 TB)
1024 TB = 1 петабайт (1 PB)
1024 PB = 1 екзабайт (1 EB)
1024 EB = 1 зетабайт (1 ZB)
1024 ZB = 1 йотабайт (1 YB)
1 YB = 1,208,925,819,614,629,174,706,176 байта
Естествено, йотабайт (още) не се използва, тъй като дисковото пространство на цялото човечество през 2006-та е едва 161 екзабайта и се очаква първият зетабайт да е около 2010 г.

13 мнения за “Tерабайт”

 1. в духа на този пост един бърз въпрос:
  какво се получава като се съберат 8 хобита на 1 място?

 2. Ами един хобайт, естествено!
  А 1024 терапевтични кабинета правят един петапевтичен!

 3. Точно този харддиск на картинката струва около 450 долара тук (~380USD). Супер, а? Можеш да събереш библиотеката на Trinity College в дланта си! До колкото виждам има 2 типа хора които биха искали такъв харддиск в момента: едните са специалисти по видео и аудиообработка и анимация. Тях ясно защо им трябва, от тях никой не очаква друго.

  Другата група хора са … Windows потребителите. Не може да не ми направи впечатление, че Windows и Windows приложенията често изискват в пъти повече дисково пространство от техните алтернативи за Макинтош и Линукс. И всичко това в повечето случаи не е обосновано нито с по-добра и по-стабилна работа, нито с повече използаемост за крайния потребител!

  Това ме навежда на друга тема: Боклукът в софтуеъра, софтуеърът-боклук и прахосването на ресурси: Колко от 10-те гигабайта от чистата инсталация на Windows Vista е кодът който реално прави нещо? Едва ли повече от 2-3: MacOSX Tiger, на който пиша това, има много подобни функции и приложения и е горе-долу толкова голям! Какво има на останалото пространство? (тишина в залата)

  Не казвам, че софтуърът трябва да пести дисково пространство, но докато повечето софтуеър на пазара в момента е пълен (с) боклук, ние, като крайни потребители, ще имаме нужда от все повече и повече дисково пространство за да съхраняваме глупости. Както е казал самият Айнщайн: има две безкрайни неща: вселената и глупостта… и за първото не съм сигурен.

  Обратно на твоята снимка на библиотеката в Trinity College. Колко време отне на човечеството да напълни 1Тб с книги? СТОЛЕТИЯ! Колко време би отнело на една Windows инсталация? Няколко години? Едва ли повече. Представи си сега всички тези рафтове на снимките пълни с глупави реклами на AOL, MSN, и код за защита срещу пиратство.

  Всичко това важи и за RAM, процесор и всякакъв друг вид хардуеър.

  Как се стигна до това? Ами много просто! За хардуеър има стандарти, който трябва да бъдат стриктно следвани за да бъде допуснат продуктът до пазара. За софтуеър няма НИЩО подобно! Всеки е свободен да пише софтуеър и да го продава за стотици и дори хиляди долари и ограничението е единствено некомпетентността на много (не всички!) програмисти. Тоест с всеки изминат ден, ние даваме много много пари за Energy-star техника която е изпипана да използва всеки миливат мощност пълноценно и всичко това се използва за да може да изпълнява безкрайните цикли на някоя мултимилиардна компания, която не желае да инвестира пари в неща като Q&A, квалифицирана работна ръка и подобряване на квалификацията на неопитен (но желаещ да се научи) персонал.

  Преди няколко седмици имаше статия във вестника за електрическата консумация на сървърните „ферми“, както ги наричат, върху електрическата мрежа в някой Щати. Може би нещата нямаше да бъдат така ако някой се беше хванал да напише софтуеърът както трябва на първо време!

  Пешо, ти също си програмист, и то в много отношения по-добър от мен! Не може да не си мислил за всичко това! 🙂

 4. QA (сори).

  Трябва ми кафе.

  Това напълно отговаря на въпроса от кои програмисти съм аз.

 5. Виж, Камене, винаги едното е за сметка на другото… Може би огромното дисково пространство е направено, за да се направят хиляди защити – загуба на информация при внезапно прекъсване или повреда, пазене на ВСИЧКИ версии на различни драйвери и DLL, по-добро бързодействие (при липса на време за разкомпресиране), скриване (обфускация) на сорс и кодиращи алгоритми… причините са хиляди!
  Лично на мен голям хард диск ми трябва поради две причини: обработка на видео и звук, както и обяснимата причина да не търся по DVD-та, а да имам всички снимки, любими филми и MP3-ки на едно място 🙂

 6. А на мен все още не ми трябва. Но когато новата версия на MacOSX излезе, ще ми трябва за Time Machine. Това е нещо като огромен version control за ЦЕЛИЯ ти харддиск: всеки файл който някога си имал във всичките му версии. Вс

  За разлика от Microsoft, Apple все още правят хубав софтуеър. (ВСЕ ОЩЕ е ключова дума и с времето се превръща във ВЕЧЕ НЕ)

 7. Абе то хубаво, ама цялата тази информация трябва да може да се адресира по някакъв начин. За момента един int64 стига, но за ZB не знам дали е достатъчен, а пък ме мързи да смятам в момента…

 8. Ако логиката следва закона на Мур за дисковото пространство в компютрите, то след 24 години може да се появи първият ‘твърд’ диск с капацитет 2^64 байта, или 16 EB. Така че (unsigned) int64 ще е достатъчен за адресирането на информацията в персоналните компютри още дълго време. А що се отнася до сървърите – ZFS отдавна използва 128-битово адресиране, въпреки опитите на някои учени да докажат че ще е по-лесно да се изпарят океаните отколкото да се съхранят 2^128 байта ( ако искате да ги запълните максимално бързо ). Иначе, ако ви се чака, една черна дупка с размер 8.5*10^-17 метра ( по-малка от един протон ) е достатъчна, само внимавайте да не я направите по-голяма че ще глътне и вас 😉

 9. яко особенно книгите чи кои може даги запомни

 10. Здравейте,

  Моля, можете ли да ми посочите ориентировъчна цена за 15 ТВ сърварно пространство? Не знам дали съм формулирал правилно въпроса си, ето защо се извинявам, ако съм допуснал грешка в изказа си.

  Поздрав,

 11. Не е толкова лесно да се отговори – дисково или сървърно пространство искате? Обикновено при такива размери се слагат RAID масиви за по-добро бързодействие или дублиране на данните в случай на проблем. В зависимост от това варира и цената. Един хубав NAS LaCie 5big Network 2 струва около 1500 лв. без дисковете. Добавяме е 5 диска по 4 GB в RAID 5 и ще получите остатък около 16 GB. Ориентировъчна цена: 400 лв. на диск, т.е. някъде за около 3500 лв. ще може да си спретнете нещо подобно.

 12. Здравейте,

  Много благодаря за бързата реакция и предоставената информация.

  Лек и успешен ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.