Три сестри

Петък е, време за поредната щура идея!

Внимание!

 

Хора, имам нужда от помощта ви този път… Тази загадка вече ще ви убие (а може и с мен така да стане)! Дори с Ива (която ми каза условието) решихме да направим състезание между посетителите си.
Ако спечелим, скоро ще видите как Ива сменя гума на колата ми съвсем сама…
Но ако изгубим, ще се наложи да видите нещо далеч по-гадно – как Ива ми прави епилация/кола-маска (по нейн избор) на подмишниците. Не бъдете садисти, моля ви!

 

Задачка:
Има три сестри – голяма, средна и малка. Малката е честна и винаги казва истината. Голямата е лъжкиня и винаги казва лъжа. Средната е надрусана по рождение и ту казва лъжа, ту истина… И понеже вие сте готин пич и не искате да се жените за друсалка, пък майка ви все ви натяква, че трябва да се задомите, искате да се ожените или за малката, или за голямата. Лошото е, че не знаете коя коя е. Имате право да зададете САМО ЕДИН въпрос на САМО ЕДНА от сестрите (повтарям, не знаете коя коя е), на който ще ви се отговори САМО С „ДА“ ИЛИ „НЕ“… Какъв трябва да е въпросът?

 

Чакам отговорите в коментар. Анонимните коментари са забранени и ще се изтриват! Ако нямате регистрация в Blogger, ползвайте „Other“ вместо „Anonymous“.
Хвърляйте по едно око и в поста на Ива.

24 мнения за “Три сестри”

 1. Знаеш ли, на твое място не бих дал на Ива да ми пипа колата 🙂

 2. Ако Истина е най-малката, Истина/Лъжа е средната, а Лъжа е голямата, мисля, че това ще свърши работа.
  Да кажем, че са наредени една до друга, отиваме до първата и я питаме: „Втората до теб по-голяма ли е от третата?“. При ДА, избираме втората, при НЕ избираме третата. 😛 Става ли?

 3. Деба, има подобен пост на сайта на девойката, обаче не мога да преценя верен ли е, а вече изгубих бая време, а трябва да уча за изпит. Манол Калинов

 4. Мисля, че подходящ въпрос е: „Ти лъжеш ли?“.
  Ако се падне да е малката, тя честно би казала „Не“. Така би отговорила и голямата, която винаги лъже. А само средната би отговорила „Да“. За пича няма значение дали ще се ожени за малката или голямата. С отговор „не“ това е една от тях двете. При отговор „Да“ разпознава средната, която не желае.

 5. Спираме времето на 13:45. Манол е дал ПРАВИЛЕН отговор и с Ива го признаваме за такъв… Ще се сменят гуми 🙂

 6. And the winner is…. Manol!!!
  Твоя отговор ми осигури участие в практически курс „Смени на Пешо гумата“…. Тъй като ти измисли верния отговор, си официално поканен да присъстваш на сменянето на гумата и да се смееш от сърце 🙂
  За останалите… ще има снимков материал на тема „Ива-Крика“ 😉

 7. Сега да обясним и решението по-подробно.
  Първо, строяваме сестрите в една редица… И си ги обозначаваме с А, Б и В, така че А да е най-грозната и задаваме въпроса на нея. А въпросът е „Б по-голяма ли е от В“. Ако каже „да“ – женим се за Б. Ако каже „не“ – женим се за В… В никакъв случай не се женим за А, щото може да е средната сестра и да ни будалка (и както казахме, е най-грозна). Всъщност, доказателството е следното. Ако А е средната сестра, то няма значение какво ще отговори, защото която и от другите две да вземем за булка ни устройва. Ако А е малката сестра, тя казва истината и се женим за най-голямата. Ако А е голямата сестра, тя пък винаги лъже и можем да разберем коя е най-малката и да се оженим за нея. По този начин не само, че няма да вземем средната сестра за жена, а дори и ще е една от двете по-красиви!!!

 8. Маноле, братко, имаш една тлъста бира от мен 🙂 А за да разбереш какво чака Ива: имам лети джанти, с пластмасови капачета, за които трябва шестограм… После имам три нормални болта и един секретен… А стандартни неща като вдигане с крик и т. н. просто си умирам да ги видя 🙂

 9. Можеш да пробваш с въпрос „Искаш ли да изпушим по една трева?“ Тогава средната винаги ще ти каже „да“, голямата също, а малката – „не“.

 10. Ако е много надрусана и не иска повече, може да каже „не“… Освен това, другите две може да искат да пушат… не съм казал, че не пушат от време на време, просто не са напълно пристрастени! И… АБЕ НА ДРУГИТЕ ХОРА МАЙКИТЕ ЧЕТАТ ЛИ ИМ БЛОГОВЕТЕ?!?!?

 11. Според мен най-правилно е да изберем тая с големите гърди !!! 😛

 12. Абе, която и да вземеш – гориш! Можех да пиша друг псевдоним и да не разбереш, че съм аз :(.Долу-горе да се получи като загадката ти. А пък блоговете са за четене… Никъде не пише „Забранено за майки!“

 13. Проблемът е,че на всеки въпрос от рода на „Ти лъжеш ли?“ или „Ти най-(малката,голямата,надрусаната) ли си?“ е, че поне две от трите могат да отговарят или с „ДА“ или с „НЕ“ (първата защото лъже, втората защото е надрусана, а третата защото казва истината). В зависимост от въпроса, ако сестрата би отговорила различно от двете други сестри (и ние някак знаем това), нея можем да я определим. Но ако не отговори?!?

  Имайки пред вид, че имаме само „Да“ и „Не“, а целия 3 сестри, предлагам полигамен брак и тогава ще имам цял живот да открия коя лъже и коя казва истината. В края на краищата там си имахме цял телевизионен канал който постоянно повтаряше „Две е повече от едно“.

  Имам и друго предложение: нека въведем нова форма на ДА и НЕ: значи

  ДА
  да
  не
  НЕ

  Сега имаме 4 възможни отговора и само 3 сестри. Да речем най-малката и най-голямата отговарят винаги с ДА и НЕ защото са сигурни, а средната, защото не е, отговаря с да и не.

  Имам и друго предложение: Нека установим протокол за комуникация: Да речем „ДА“ е 1, а „НЕ“ е 0. После просто трябва да им покажем ASCII таблицата и това ще ни даде възможност да „модулираме“ произволен отговор в рамките на ограничението на проблема!

  Друг трик е да поискаме сестрата която питаме, не само да отговори на въпроса, ами и да го зададе на останалите сестри.

  Още един трик: Ако приемем, че „Средната сестра понякога казва лъжа а понякога истина“ означава, че отговора и е нестабилен във времето (понякога отговаря с ДА а друг път с НЕ), можем да поискаме сестрата да отговаря на въпроса отново и отново до безкрайност. Та ще си стоя аз чааааак до безкрайност и ще чакам да видя дали ДА ДА ДА ДА ДА ДА ще има едно НЕ някъде. Най-голямата и най-малката няма да имат, средната ще сменя ДА с НЕ.

  И най-накрая: За какво им е да ги питам каквото и да било, изследване на кръвта за наркотици винаги казва истината!

 14. @камен: „И най-накрая: За какво им е да ги питам каквото и да било, изследване на кръвта за наркотици винаги казва истината!“

  ами оригиналната загадка беше за принцеси и принц и нямаше надрусалка, а просто отговаряща на random принцеса… ама така поставено условието(Пешо го измисли) звучи по-яко, не мислиш ли 🙂

 15. О, какви са тези трудни неща, дето ми затормозяват мозъка? Добре, че някой преди мен е дал правилен отговор. Иначе – много е забавно с такива загадки…ама само да не ги решавам аз 🙂

 16. Малко пояснение, за да не си помислят хората, че съм коравосърдечен коравосърдеч (примерно), за дето играх срещу Ива. Ако Ива беше спечелила, еми имам опит с кола маска, а като прочетох „кола маска под мишниците“ направо се хванах за татаците от страх (без майтап). От друга страна, сега Петър ще остане невредим (направо си отдъхнах, като видях, че е спечелил) и…отгоре на това е секси идеята яка мацка да сменя гума на кола 😉 хехе. Всички доволни 🙂

 17. „всички са доволни“ ….освен мацката…. е поне от утре нататък, ще мога да се хваля, че мога да сменям гуми.

  P.S. ако аз бях спечелила, пешо щеше да се отърве от космите, поне за 2 седмици напред, което в тези жеги си е нещо доста положително 😉

 18. Sega prochetoh, che Pesho weche e otgoworil na tozi wypros. A az se „habih“ cqla sutrin. 🙂

  Prosto iskam da dobawq kym negowoto reshenie neshto mnogo wajno: Kogato roditelite na bulkata pitat „Zashto iskash da se ojenish za neq“, werniqt otgowor e „Zashtoto q obicham“. Ako im kajesh neshto ot roda na „Ако каже „да“ – женим се за Б. Ако каже „не“ – женим се за В… В никакъв случай не се женим за А, щото може да е средната сестра и да ни будалка (и както казахме, е най-грозна).“, naj-weroqtno shte si ostanesh ergen.

 19. Ок, поради времевата разлика аз закъснях с моя отговор, но ето едно алтернативно решение: даваш 3 диамантени пръстена на трите момичета и казваш на трите „ако искаш пръстен, дай своят на тази дето винаги лъже“. Тази дето лъже иска пръстен следователно ще излъже и ще си го задържи. Тази дето казва истината ще си даде пръстена на тази дето винаги лъже, а тази дето не знае дали да излъже или не, със сигурност иска диамантен пръстен, и е най вероятно да си го заържи следкато тази дето винаги лъже вече има 2. Така ти като готин пич, ще се ожениш за тази дето няма пръстен 🙂

 20. Човек, няма да мога да дойда на събитието, но…приятно сменяне на гума/и 😉

 21. Е нали уж не знаехме коя коя е, и не знаем тази, която питаме каква е? Ако тая дето питаме е или ЛЪЖА, или ЛЪЖА/ИСТИНА кво прайм?

 22. Ами никога не се женим за тази, която питаме, точно защото може да е средната!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.