3 на 100

Преди да започна този пост, искам да хвърлите един поглед на колата долу:

Не изглежда зле, нали? Колко според вас е билетът София-Пловдив с влак? А с автобус? А с вашата лична кола? И какво ще кажете да се придвижите за 5 лв. до Пловдив с подобна кола?
Е… аз го направих! Чрез сайта 3na100.com. Идеята е много проста… Хора, които пътуват с кола и нямат нищо против да я „шернат“, публикуват обява в сайта. Това правят и тези, които търсят транспорт от точка А до точка В.
Ако маршрутите ви съвпадат, се свързвате, уговаряте се и… пътувате заедно. Така си разделяте парите за бензин, трафикът намалява с един автомобил (т.е. помагате и на околната среда), имате си компания за из път и стигате доста по-бързо от обществения транспорт…
Скромният ми опит до момента се състои в едно подобно пътуване, с кола като горепоказаната… Шофьорът бе момче на моята възраст, супер готин пич, работи в call-център към една банка… научих много интересни неща и идеи и буквално не усетих кога стигнахме пред Пловдивския панаир… Цена: 5 лв.
Естествено, има си и недостатъци – не знаете на какъв шофьор точно ще попаднете, каква музика слуша, пушач или непушач е, дали колата му е технически изправна и т. н., и т. н. Накратко, това е нещо средно между автостоп и пътуване с обществен транспорт и идеята ми се струва адски готина… Затова, призовавам ви да пускате обяви в 3na100.com. Напълно безплатно е!
Сайтът е общо взето добре направен, но има някои основни пропуски. Например, ако пътувате София-Русе, спокойно можете да вземете един човек от София до Плевен и друг от Плевен до Русе. Сайтът обаче не поддържа търсене с междинни точки. Също така, за всяка обява трябва да въвеждам данни за автомобила си, все едно си сменям колата всеки 2 дни… Най-голямата снимка, която можеш да сложиш в профила си е 60х60 пиксела, няма поддръжка и на вътрешноградски обяви (а примерно от Младост до Горна Баня си е път). За останалите неща съм доволен…

10 мнения за “3 на 100”

 1. Дали е пушач и каква музика слуша е най-малкия ти проблем – по-важно е състоянието на автомобила и на неговия мозък! Защото можеш да се окажеш на затънтен междуградски път в колата на непознат с недобри намерения – картинка, която дори не искам да си представям.

  Освен това самата дейност ми се струва незаконна. За да превозваш пътници и да взимаш пари за това трябва да си регистриран към ИА Автомобилна инспекция – което изисква освен книжка да имаш и издържан изпит за психическа годност. Както и да късаш билети, отчиташ приходи и от там – да внасяш данъци.

  Добра идея, но приложима в един друг, по-добър и „чист“ свят ….

 2. Кое му е незаконното? Тук не става въпрос за таксиметрови превози. Просто се запознаваш с някого (да, онлайн) и решавате да пътувате заедно с кола, а ти плащаш част от бензина на човека… За техническото състояние на автомобила нищо не мога да кажа, освен че повечето автобуси в България са на над 15 години… А откакто хванаха трима шофьори на автобуси с над 1 промил алкохол в рамките на едно денонощие, доста се замислям кое е по-безопасно… Колкото до добрите намерения, всеки си преценява. Но ако си се возила примерно с влак през Балкана, ще ти кажа, че има цели часове, когато вагонът е тъмен, никой не преминава и е не по-малко опасно за само момиче…

 3. Не знам защо, но оставам с впечатлението че тук не става дума за „превоз на пътници“ в смисъла който ти влагаш. По-скоро идеята както аз я разбирам е „Така или иначе ще ходя до еди-къде-си и ще ми струва Х пари. Мога да взема двама души с мен и да ни излезе по Х/3 пари. Хем няма да пътувам сам, хем тези 2ма души ще пътуват по-добре и по-бързо от колкото с автобус. А и по-евтино ще ми излезе. И за мен добре и за тях добре“.

  Не знам. Може аз да бъркам, но ми се струва че в случая не е така.

  Освен това като се съберете 4 души и се качите в твоята кола да ходите заедно на море, ти даваш ли им билетчета, за това че са ти дали пари за пътя? (Идеята е интересна обаче. Като заимам кола ще започна да раздавам билетчета, на всеки който пътува при мен и ми даде пари за това 🙂 )

 4. Хей, може и аз да си отпечатам билетчета. Ще изглеждат така:

  Министерство на простотиите
  ===========================

  Поздравления!

  Вие пътувахте с Петър Събев
  и оцеляхте!

  ===========================

  (автограф на превозвача)

 5. Но ще трябва да ги раздаваш при пристигане в крайната дестинация 😉 Иначе съдържат само едно предоложение!

 6. Не, по закон билетчетата се раздават в началото. Но може надписът „…и оцеляхте“ да го направя на мокър печат и просто накрая да го поставям върху билетите на пътниците.

 7. Може би разликата в отношението ни има полова обоснованост. Просто си представям как попадам в такава ситуация, шофьорът отбива на някой междуградски затънтен път и ме изнасилва. И после получавам (ако имам смелост да стигна до съд) думи от сорта на : „Вие сама ли се уговорихте и качихте в колата? А с пола ли бяхте облечена? Не го ли приканихте всъщност вие?“ или нещо от сорта.

 8. Съгласен съм… Ако съм само момиче, не бих се качил…

 9. Да, знам го този сайт, дано стане по-популярен из цяла България!

  Покрай него обаче се сетих за други два сайта, чиято цел е да предложиш гостоприемство на хора, които са решили да посетят твоя град. По този начин може да срещнеш страхотно интересни хора и да научиш толкова много! Аз самият съм подслонявал и съм бил подслоняван (последно – в Петербург за 5-6 дена). Та, сайтовете са:

  CouchSurfing.com
  HospitalityClub.org

 10. Идеята хич не е нова и от много години съм чувал за подобни сайтове в Германия. Напоследък се появиха и много подобни в България. 3na100.com е само един от тях. Сега се сещам и за bg-nastop.com и stopbg.com . Мисля че съм виждал и още.

  Иначе моето лично мнение, е че няма нищо лошо. Много от моите приятели пътуват изключително и само на стоп. Аз съм малко от другата страна и гледам да качвам някой, когато имам възможност, но досега не съм използвал тези сайтове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *