Плазма или LCD?

Напоследък все по-често се хващам, че отделям повечко време на плоскоекранните телевизори в магазините за техника. Даже съм си планирал в далечно бъдеще да си взема един такъв… Може и да ми се смеете, обаче така и не разбирах каква е разликата между плазма и LCD и защо плазмите са по-хубави и по-скъпи…

Но в крайна сметка попаднах на този сайт – нещата там са обяснени достатъчно добре, за да пиша каквото и да било повече по въпроса.

8 мнения за “Плазма или LCD?”

 1. Само едно ще ти кажа, НЕ СЕ набутвай с плазма …
  Този рекламен линк който си посочил, не върши никаква работа.

 2. Atakmim, спокойно, и с LCD няма да се набутам… За мен беше важно да разбера основните разлики. Наистина, като разгледаш сайта се вижда, че май се опитват да ти пробутат плазма 🙂 И все пак сайтът си заслужава един недоверчив преглед, не мислиш ли?

 3. Пешо, ако не бързаш да купуваш телевизор, изчакай около година за LED телевизорите. Виждам, че подобрни екрани започват да се появяват по лаптопите тук и обещават много по-дълъг живот (но не могат да се конкурират с плазмата). Телевизорите също ще ги имат скоро.

  LCD-тата използват течен кристал който когато му е подадено напрежение, става непрозрачен за всички дължини на вълната, освен за тази за която е направен. По тази причина дисплеи направени така използват cold-cathode backlight – отделна компонента която да свети бяло зад самото LCD. Тя, обаче, се „износва“ с времето – губи яркостта си, престава да свети равномерно.

  LED дисплеите използват синтелиращ ефект, който се използва от десетилетия в светодиодите, но до скоро за това трябваха доста екзотични материали (галиев арсенид и т.н.). До колкото знам LED екраните не разчитат на отделна компонента за да „светнат“ – самите пиксели светят.

 4. В такъв случай LED-дисплеите няма ли да имат мъртви пиксели… И още веднъж казвам, не мисля да си взимам телевизор засега…

 5. Технологията на панела на монитора ви или дали вашия монитор е вреден за работата ви…
  Ето тука, можете да проверите каква технология е панела на монитора, който сте си харесали. След като напишете производитела на търсения от вас монитор,ще бъдете пренасочени в друг сайт, където трябва да кликнете на първия линкслед текста Search results for:..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.