Леб за теб!


Купувам си хляб… На опаковката пише „хляб“ на всякакви езици… логично, а? Но какво пише над македонското знаме? „Западна България“…
Е, не го считам за редно. С македонците много си приличаме, но защо това поражда повече омраза, отколкото приятелства… Имам много приятели македонци, обичам македонски песни…
Как ще се почувствате вие, ако видите надпис „Източна Румелия“ вместо „България“ върху турски хляб? Или „Северна Елада“ на гръцки… Ммм?

5 мнения за “Леб за теб!”

 1. Еми Македония наистина си е западна България скоро и жителите на Македония ще го разберат и осъзнаят. Знам, че си чел достатъчно и няма да те поучавам.

 2. Много се дразня като кажете така… Македонският език е толкова близък до българския, колкото и до сръбския… И вече е достатъчно различен от нашия. Почти толкова, колкото и руския… И както приемам общото ни минало, така възприемам и отделното ни настояще… А ако не вярваш, ще премина на македонски: Дали се Македонците Срби или Бугари или пак претставуваат некоjа посебна група меѓу словенските народи? Во интерес на словенството на Балканот ушче по горе рекоф дека сите ќе работат за тоа да се признае неjзиниот словенски македонски диjалект. И сметам дека зборувајки за националното помирување, прво, треба да го расчистиме тoj период. Не провоцирам, а барам хуманност. Хвала!

 3. а ти как си мислиш точно, че се води България в западната(ните) ни съседки???

  И аз не одобрявам, може би защото съм израстанала в район където македонците не се пишат българи и българите не се пишат македонце. Или пък беше българите не пишат македонците българи и македонците не пишат българите македонци… знам ли ги вече за какво се карат.

  Македонска кръв в моите вени не тече и подобни изказвания са ми… мека казано далечни.

  Като искат хората да се делят – да се делят.

  От друга страна обаче, като ти се изправи 2 метра блондинка без капка мозък в главата и тръгне да ти обяснява, че видиш ли Кирил и Методи Е македонец….. сигурно и ти като мен ще се засемееш и ще кажеш „да, така е… а Том и Джери Е българин“

  Знаеш ли на колко места съм виждала да поправят, че Александър Македонски бил македонец… Между другото Гърция ОЩЕ ни гледа лошо, че се съгласяваме с Македония да се нарича точно така. И ще ни гледа лошо докато се обръщаме към тях по този начин. И с право ще ни гледа лошо….

  Ама хайде, обещах си да не задълбавам в модерна политика, особено що се отнася до балканския регион.
  Иначе адмирации за детайлния поглед… Продължавай все в този дух да търсиш подобни красоти 🙂

 4. За повечето неща съм напълно съгласен, анонимна 🙂 Да не забравяме и великият македонски поет Шекспир, както и още по-великият македонски космонавт Нийл Армстронг 🙂

 5. Македония действително е Западна България. Това, че ви дразни надписа(с изключение на Анонимен), си е лично ваша работа. За съжаление в България този дух на примиренчество, когато ни крадат историята, културата, когато ни режат от плътта, защото Македония и Западните покрайнини са отрязани от нас територии с българско население, винаги е съществувал и съществува. Затова ни е по-грижа за чувствата на гърците или как се били самоопределяли македонските граждани понастоящем. Те могат да се определят и като марсианци и такива като вас, „толерантни“ българи, ще кажат – ами, прави са си, може пък и да са от Марс, откъде да знаеш… Не ме дразни надписа на хляба, дори ме радва. По-скоро ме дразни тази не особено умна толерантност от вас, която на по-прост език ще нарека предателство. Хиляди в Македония са били убити, измъчвани и подтискани заради българското си самосъзнание. Пък да не ви цитирам и имена като Гоце Делчев, Борис Сарафов, Тодор Александров – за да не засегнем нежните чувства на елините и македонистите, хайде да се правим, че ги е нямало, а?
  За да не съм анонимна – Светлана Видинска ми е името. Не че се запознавам с вас, понеже няма да разцъфне красиво приятелство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.