Лети джанти, стоманени джанти, тасове

От известно време насам си търся що-годе добре изглеждащи лети джанти, или поне тасове с болтове. Причината е, че старите тасове се губят по хубавите ни пътища. И понеже доста дами (а и не само дами, да ви кажа честно) питат кое какво е, реших да направя този кратък пост…

И тъй, една картинка:

Най-отляво е показана стоманена джанта. Предимството на стоманената джанта е, че е евтина. Моята кола е с такова чудо в момента.

За да не е толкова грозно, можете да сложите тасове върху джантите си (средната снимка). Това са пластмасови капачета с готин вид, които правят колелото да изглежда доста по-различно. Недостатъкът е, че се захващат към джантата по изключително хлабав начин и изскачат много лесно – някои хора ги вързват със свински опашки, но това разваля външния вид.

Най-отдясно е показана алуминиева лята джанта. Тези джанти изглеждат много по-добре, леко намаляват вибрациите (колата друса малко по-малко) и разхода на гориво, по-леки са и охлаждането е много по-добро. Недостатъкът – влиза повече кал и са много по-скъпи (3-4 пъти по-скъпи от обикновените джанти).

Всяка джанта има следните характеристики, тъй като различните автомобили имат различни по размери колелета, брой болтове и т. н.:

За моята Corsa например са нужни джанти 13″ 4x100mm. Ако някой има, нека се обади.

3 мнения за “Лети джанти, стоманени джанти, тасове”

  1. Ако често ти падат тасовете, защо просто не ги закрепиш с пластмасови лентички за закрепяне, не знам как се казват?

  2. Именно свински опашки ги наричат. Но не ми харесва външния им вид.

  3. искам да питам стоманените джанти за хонда сивик савместими ли са с стоманине джанти от някоя друга марка коли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.