Окабелен

Ето ме отново в света на Интернет! Чрез „великия“ Варненски доставчик Интербилд… всъщност от връзката съм доволен засега, но от инсталирането… Леле, мале! Да се смееш ли, да плачеш ли…

Пуснах си заявката и ми се обадиха, че ще дойдат, като единствената възможност е в работно време. Обясних на шефа и изтърчах от работа до квартирата.
Интересното започна още с пристигането на един раздрънкан автомобил, от който слизат три момчета. Пичовете все едно излизат от дискотеката… Нагласени, натъкмени, с гел и руси кичурчета. Средна възраст: 17 години… Добре, че имаха фирмен бадж, иначе изобщо нямаше да се досетя, че са окабеляващите.
Показвам им аз откъде трябва да влезе нета и докъде трябва да стигне – сградата е нова, има си шахти, има си тръби – всичко си има.
Нашите обаче оглеждат района и само след 30 минути откриха къде са изводите за Интернет-кабелите, които аз така или иначе им показах няколко пъти. Отвориха шахтата на БТК и след още 2 часа умуване решиха, че кабелите отивали на майната си и трябвало да се копае… Мен не ме бърка – да си копаят, само по-бързо да стане.
Добре, обаче фирмения багер или с каквото копаят шахти го нямало и решиха да ми пускат „дърво-нет“. Да, пуснаха кабела не през шахтите, а по близкото дърво (всъщност, не ми пука, щото имам лан-протектор, ама си е идиотско решение, де)
Повтарям, аз през цялото това време съм избягал от работа, а ония изобщо не си дават зор да побързат!!! От дървото кабелът лесно влиза директно през терасата, та решиха да дупчат вкъщи. Аз им казах, че няма да стане и си има розетка за тази цел…
Слязоха долу и почнаха да преглеждат кабелите на целия вход един по един, докато открият моя. Не го откриха.
„Сигурно прекъсва“, изказа се единия от гениите.
В крайна сметка взех мултицеда и собственоръчно открих кабела с втория си опит, след което им казах, че ако не побързат, ще се оплача във фирмата…
Ееее, стреснаха се, пуснаха нета, но само вкъщи (към главния switch щели по-късно да го закачат).
Понеже закъснявах, попитах пича дали е приключил с розетката горе.
„Да, бе, всичко е наред“
Съответно подписахме договорите и аз отпраших към работа.
„Ами парите?“, пита пичът.
„Ето ги. А касова бележка?“
„Ами той договорът си е като касова бележка…“
„Абе то и компотът е като компютърът, ама…“
Обяснявах на пича основни моменти от законодателството и данъчното облагане в Република България, след което трябваше собственокрачно да си взема колелото и да отида да платя в централния им офис, с което изгубих още половин час.
Отидох най-накрая на работа! Ура!
По-късно вечерта се прибирам и гледам – няма нет. Нищо чудно, естествено! Първата ми работа – поглеждам розетката. Кабелът вътре сложен на crossover (за непросветените, има право и обратно свързване, като местата на някои жички са разменени). ОК, ще го оправя. Издърпвам жичките от розетката и… о, Боже!
Жичките си седят вътре с изолацията, пичът дори не ги е оголил!!!
След като преодолях шока от това „кабелен техник“ да направи подобно нещо, си вързах розетката сам и нета проработи!
А сега вие имате възможност да коментирате думички като обслужване, професионализъм или просто да ми дадете координати, на които да се оплача от обслужването на Интербилд (щото и мацката на касата не беше от най-милите)… И да ме поздравите с Интернет-достъпа, все пак!

8 мнения за “Окабелен”

 1. Муахахахахаха, ха честито. Те, да ти кажа, Интербилд нямат много добро име в обслужването на клиенти.Поне така съм чувала. Ама това, което ми разказа надминава всичко. Е, хади сега, не се оплкавай, нали все пак имаш нет. Гледам че и добре се справяш сам с поддръжката. Дет се вика, може и на комшиите да помагаш.

 2. Ами да вземат да ти върнат част от цената, щом сам си го прекарваш! Егати обслужването!

 3. „Жичките си седят вътре с изолацията, пичът дори не ги е оголил!!!“

  Ако говориш за RJ 45, жичките наистина не се оголват.

 4. Точно за RJ45 става въпрос, но защо да не се оголват?

 5. Ами не се оголват, просто като се стиснат с клещите, едни метални шипчета се набиват в кабела и правят контакта. Дори си мисля, че ако са без изолация ще е по-лошо. Доста кабели съм правил и виждал, никой не ги оголва.

 6. toi borime4kata idva ot gorata , ot de da znae 4e ne se ogolvat
  ama ina4e si razbira ot teq neshta 4oveka
  ako otide na publi4en dom sigurno she nakara kurvata da mu sabuva 4orapite v stoika G xexexe indianci sekvi brat

 7. Тва за оголването на жичките ме разсмя от сърце… Не се оголват 😉

 8. @Atakmim – така е приятел, не се заголват, когато се кримпват с клещи в конектор. Има обаче различни видове розетки. В едни се заголват, а в други не, защото си има какво ти каза едни метални пластинки и като бутнеш жичката надолу от двете й страни въпросните пластинки пробиват изолацията и така става контактът. Колкото до кросовъра, също са прави, защото пак да кажа, че има и такива розетки, в които задължително се обръщат жичките, но въпросът е, че „пичовете“ не са тествали преди да си тръгнат просто. Свършили недовършили работата… типично !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.