Исаак Нютон (1642-1727)

Сподели тази публикация:

Понеделник е, ужасно ми се спи и само чакам да дойде 18:30 ч., за да се прибера и да се шмугна в леглото. Но във връзка с този коментар, реших да понапиша няколко думи за Нютон.
Всъщност, той бил слаб ученик, защото вместо да учи, той предпочитал да гледа на нещата практически и си изобретил вятърна мелница и воден часовник. По-късно, Нютон отишъл в колеж и тъй като нямал пари, се наложило да слугува на колегите си и дори да дояжда остатъка от обяда им… въпреки това, той изобщо не бил отличник и не бил получил нито една награда. Въпреки това, той упорито продължавал да си води записки в своята тетрадка от 140 страници.
Всички знаем историята за ябълката, дето паднала на главата му… Всъщност, той просто видял ябълката да пада, докато пиел чай и се досетил, че същата сила, която кара ябълката да пада действа и на Луната, принуждавайки я да лети в орбита около Земята.
Нютон дълго време не публикувал откритията си, докато не бил убеден от астронома Едмънд Халей (откъдето пък идва името на Халеевата комета).
Нютон се занимавал и с отражението на светлината… Някои от експериментите му били изключително опасни – например гледане срещу Слънцето с невъоръжено око. След като увредил очите си, ученият прекарал дни наред в напълно тъмно помещение и възвърнал зрението си.
И още един интересен факт – Нютон така и не се оженил 🙂

Сподели тази публикация:

Едно мнение за “Исаак Нютон (1642-1727)”

  1. Нютон наистина е бил гениален. За мен всеки човек, който разбива стереотипите и господстващите теории на такова фундаментално ниво е гений. Принципите му и цялата физика, изградена върху тях, са били достатъчни за изпращането на хора на Луната и връщането им!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.