Цени на билети за градски транспорт и минимална работна заплата през последните 15 години

Тази публикация е провокирана от повишаването на цените на билетите за градски транспорт с 60% и една публикация, която твърди, че през 1989 г. при минимална работна заплата от 140 лв. и 6 ст./билетче е можело да си купим 2333 билетчета, а сега те са едва 262 при сегашната минимална работна заплата от 420 лева.

Ясно е, че тогава цените са нереални, през 1990-те е мътно да се проследи кое кога какво поради хиперинфлация и деноминация, но за последните 15 години графиката изглежда така:

bileti-zaplata

В крайна сметка, броят билети, които могат да се купят с една заплата е сравнително постоянен – около 270 билета. Най-добре беше досега – 380 билета през 2015 г., най-зле през 2003 и 2008 – 220 г.

prices-tickets-sofia

Цената на билетите обаче никога не е била увеличавана с цели 60% (и личното ми мнение е, че това е най-големият проблем и причина за недоволство сред хората). Като изключим сегашното увеличение, най-голямото е било с 43% – от 70 ст. на 1 лев.

Освен това, политиката на билетите трябва да се промени изцяло – билет за време, както предложиха от сдружението Спаси София, безплатен превоз на велосипед и багаж, гъвкави възможности при картите за многократно пътуване…

Цените и заплатите растат експоненциално, така че ако математиката се запази, нещата през 2021 г. ще изглеждат така:

 • 750 лв. минимална заплата;
 • 2,40 лв. цена на единичен билет за градски транспорт;
 • 312 билета, които да си купиш с минимална заплата.

Да видим…

5 мнения за “Цени на билети за градски транспорт и минимална работна заплата през последните 15 години”

 1. Единственото, което остава е да се надяваме, че с това увеличение ще се подобри и качеството на транспорта у нас!

 2. Отлична статия, с една нужда от корекция!

  Интерполацията не трябва да е експоненциална, а линейна.

 3. Пробвах с различни функции и най-близки ми се сториха експоненцианите, чисто математически…

 4. За мен е нормално билетът да е скъп, а картата за пътуване – изгодна, както е в момента.
  Винаги е било проблем при пътуване в чужбина и използване на градски транспорт – колкото по-малко пътувания се реализират, толкова по-скъпо е и това не е само в София.
  Приемам увеличението в цената като опит да се стимулира инвестицията в карта за градски транспорт, което в дългосрочен план да кара хората да планират разходите си по-оптимално.

  За съжаление по-гласовитите членове на стадото веднага скочиха с колко е било хубаво едно време, как билетът е поскъпнал с 60%, как ще пътуват гратис и всякакви малоумия.
  Надявам се по-негласовитите членове на стадото да си направят сметката и да се възползват от ситуацията.

  Аз лично открай време си пътувам с карта за всички линии и в някои месеци ми излиза по-скъпо (няколко лева да използвам любима българска думичка „неизбити“) , но го приемам като цената която плащам за спокойствието, че мога да се кача на всяко превозно средство без да се ровя за точни пари, да се разправям с неработещи автомати за билети и сърдити шофьори.
  В повечето месеци обаче излиза по-изгодно дори и с моето доста ограничено използване на градски транспорт.

  За мен не е нормално 7 години цената на билета да се запазва все на 1 лев – това си беше популистко запазване на статуквото. Достатъчно години цената на билета беше „социална“ – т.е. изкуствено ниска.

 5. Аз лично пътувам с карта, месечна, за всички линии, която след покачване цената на билетчето вече ми е още по – изгодна, но иначе не виждам защо трябваше да вдигат цената толкова рязко. Все пак говорим за 60% по-висока цена. Незнам как ще накарат сега тези, които не им се даваше 1 лев за билет да плащат по 1,60 лв. Както има един лаф – „Хубава работа, ама българска.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.